Η θρασύδειλη επίθεση εναντίον των μεταναστών στον Ασπρόπυργο,  η δίκη του ναζιστικού κόμματος που (δεν) προχωράει με γοργούς ρυθμούς, τα έμπλεα μισαλλοδοξίας status στο facebook από τον Βασίλη Τσιάρτα για το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου και τον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου, η διαφήμιση της Dove, με τη μαύρη γυναίκα που πλένεται και γίνεται λευκή.

Αυτή εδώ η γωνιά έχει ως σκοπό να καταδείξει τα ζητήματα που μπαίνουν ανά χρονική στιγμή σε κυρίαρχη θέση στη δημόσια ατζέντα, δίνοντας το «στίγμα» του περιοδικού και προβάλλοντας τη θέση του 3pointmagazine απέναντι στις όποιες σχετικές εξελίξεις. Ό,τι καταγράφεται ως αντίδραση επίσης μας αφορά, εξ ου και οι παραπομπές σε κείμενα γνώμης, ρεπορτάζ και δημοσιεύματα.

Έως τώρα φάνηκε δύσκολο να ξεφύγουμε από τις ατραπούς της μαυρίλας, του σκοταδισμού και της εξαιρετικά δυσάρεστης οσμής των λόγων και του θεάματος των τα φαιά φερόντων, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μία με τις εξισώσεις των δυο άκρων (του ίδιου μαχαιριού), την άλλη με την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, την επόμενη με την ανάδειξη του ΑfD σε σημαίνοντα πολιτικό παράγοντα στη Γερμανία, δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε από ζητήματα δικαιωμάτων και δημοκρατίας. Ακόμα κι αν το θέλαμε.

Κλείνει η μεγάλη παρένθεση για να σερβίρουμε μια… απ’ όλα, από το ίδιο μενού. Έκπληξη δεν υπάρχει, αφού και η αναφορά σε λεπτομέρειες για την πρώτη είδηση περισσεύει:

Φασίστες επιτέθηκαν και οδήγησαν στο νοσοκομείο μετανάστες που δούλευαν στον Ασπρόπυργο.

Δυσάρεστο, μα συνηθισμένο. Κλασικά πολλοί εναντίον λίγων, με τυπικό τραμπούκικο τρόπο, με τις πλάτες αρχών και εξουσίας, να συμπληρώσουμε εμείς υποθέτοντας. Μάτωσαν ανθρώπους και τους άνοιξαν τα κεφάλια, επειδή δεν γεννήθηκαν εδώ και είναι μαυριδεροί.

Πρωτάκουστο σαν είδηση; Δυστυχώς, όχι. Όπως επίσης και η τοποθέτηση του ανίδεου, εγκληματικά αμόρφωτου και αυτάρεσκου σεξιστή Τσιάρτα, που αποφάσισε να μιλήσει για πρώτη φορά στη ζωή του για ένα θέμα εκτός των 4 γραμμών του γηπέδου για να ξεστομίσει εκνευριστικές μπούρδες στο ίδιο ράθυμο, αργόσυρτο, άνευρο, υπνωτικό, βαρετό τέμπο στο οποίο έπαιζε ποδόσφαιρο.

Επίσης σε αυτή την περίπτωση, οποιαδήποτε απάντηση περισσεύει. Άλλωστε, τους υποστηρικτές του ο Τσιάρτας τους βρήκε κλασικά στο πρόσωπο κάθε ρατσιστή, μισαλλόδοξου, που δεν θέλει να δει αυτόν τον κόσμο να αλλάζει, να γίνεται πιο ανεκτικός στο διαφορετικό και να μην πετάει ανθρώπους στον ψυχολογικό Καιάδα, απλά επειδή «δεν ταιριάζει». Αξίζει να σημειωθεί πως τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή υποστήριξε και η Εκκλησία. Όπερ έδει δείξαι.

Ακόμη κι αν το κάδρο δεν είναι αρκετά θλιβερό, έρχεται και δι’ ασήμαντον αφορμή και υπεράνω υποψίας η εταιρία Dove να προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά και απορίες, με τη διαφήμιση αφρόλουτρου, που μετατρέπει μια μαύρη γυναίκα σε λευκή. Το τμήμα μάρκετινγκ λογικά απολύθηκε ολόκληρο, ενώ το αντίστοιχο των PR έσπευσε να κατευνάσει τις επικρίσεις παγκοσμίως. Αν δεν υπάρχει κάποιο σατανικό διαφημιστικό κόλπο από πίσω, είναι να απορεί κανείς πως γίνεται να μην σκέφτηκαν στην διεθνούς φήμης εταιρία πως το σποτάκι θα προκαλέσει. Από την άλλη, είναι και να ανησυχεί για το γεγονός, αν ουδείς από τους επαγγελματίες του χώρου δεν σκέφτηκε πως εμπεριέχει ρατσιστικά μηνύματα.

Γι’ άλλη μια φορά ψάχνουμε σε τούτη εδώ τη γωνιά «αέρα». Τώρα είναι λίγο πιο εύκολο να βρούμε τέτοιον, γιατί μας τον προσφέρει με τα σκίτσα του ο Κάρλος Λατούφ! Ο διάσημος Βραζιλιάνος καλλιτέχνης είναι κι επίσημα συνεργάτης του 3pointmagazine, έχοντας ήδη δημιουργήσει για το περιοδικό μας, αλλά και δείχνοντας πως «ζει» μέσα στην ελληνική κοινωνία, μαθαίνοντας τους προβληματισμούς της και σκιτσάροντας χιλιάδες λέξεις, που όσο φλύαρα κι αναλυτικά κι αν προσπαθήσουμε, δύσκολα θα καταφέρουμε να αποδώσουμε νοηματικά.

Παλιός μας γνώριμος, μέσα από τα πολλά αφιερώματα που έχουμε κάνει για τα σκίτσα του αλλά και μέσα από τη συνέντευξη στο περιοδικό μας τον περασμένο Απρίλιο έδειξε προβληματισμένος και γνώστης λεπτομερειών για την ελληνική, και όχι μόνο, επικαιρότητα.

Βρεθήκαμε μαζί με τον Λατούφ  στο City Plaza για να συναντήσει τους πρόσφυγες που μένουν εκεί, αλλά και στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Εκεί θέλησε να πάει για να δει από κοντά τη διαδικασία, να σκιτσάρει μέσα στην αίθουσα αλλά και να γνωρίσει από κοντά την Μάγδα Φύσσα για την οποία έφτιαξε ένα σκίτσο για εκείνη και τον αγώνα της για δικαίωση της μνήμης του Παύλου της.

Το 3pointmagazine.gr σήμερα φιλοξενεί τα πρώτα τρία σκίτσα του Κάρλος Λατούφ. Είναι αυτά που έφτιαξε μέσα στην αίθουσα του Εφετείου την ώρα της δίκης.

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]