«Επιβάλλεται η άμεση διακοπή πάσης δραστηριότητας» σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας του υγειονομικού

Του Θράσου Αβραάμ (Στο Νησί)

Με έκθεση αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Αυγούστου η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επιβάλλει την άμεση διακοπή πάσης δραστηριότητας του παιδότοπου που βρίσκεται στα 100 περίπου μέτρα από το ΚΥΤ Μόριας και στο οποίο πήγαιναν κάθε απόγευμα από το 2018, χίλια προσφυγόπουλα με τις μητέρες τους.

Ο Σαλάμ Αλντίν, Δανός που έχει φτιάξει την οργάνωση Team Humanity και τον γνωρίσαμε ως διασώστη στις ακτές της Σκάλας Συκαμιάς, είχε βρει χορηγό από τη Δανία και είχε ανοίξει τον παιδότοπο, κοντά στο Κέντρο της Μόριας. Ο παιδότοπος ονομάζεται «Hope and Peace Center» (σ.σ. Κέντρο για την Ελπίδα και την Ειρήνη). Εθελοντές και πρόσφυγες το ανοίγουν καθημερινά από τις 4 το απόγευμα, δίνουν χυμό στα παιδιά. «Οι μητέρες μάς λένε ότι δεν θέλουν φαγητό, αλλά τα παιδιά μας να είναι παιδιά! Και έρχονται εκατοντάδες καθημερινά, χιλιάδες την εβδομάδα». Όλα τα παιχνίδια και οι χώροι έχουν πιστοποίηση ασφάλειας και καθημερινά οι τουαλέτες και το Κέντρο καθαρίζονται. «Όλοι πλένουν τα χέρια τους πριν μπουν και πρέπει να φορούν κάλτσες για να μην έχουμε θέματα με ασθένειες» λέει ο Σαλάμ.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ακατάλληλες υγειονομικές και επικίνδυνες συνθήκες, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι «είναι η αστυνομία που έχει βάλει στο στόχαστρο, όχι μόνο εμένα αλλά και κάθε εθελοντή που προσπαθεί να παράσχει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες. Το κέντρο μας λάμπει από καθαριότητα. Και δίπλα είναι το camp της Μόριας το οποίο είναι πραγματική υγειονομική βόμβα και δεν κάνουν τίποτα. Απλά κλείνουν εμάς. Η αστυνομία έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν θέλει τους εθελοντές. Μισεί τους πρόσφυγες, επομένως κι οποιον προσπαθεί ουσιαστικά να τους βοηθήσει».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]