Με αφορμή τις εμφανίσεις του Χουάν Κιντέρο στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-20, όλες οι εφημερίδες ασχολήθηκαν μαζί του και με την μεταγραφή του στην Πόρτο έναντι μόλις 5 εκατομμυρίων ευρώ. Στην εθνική ανδρών της Κολομβίας όμως, ο αρχηγός των μικρών, είναι απλά ο τελευταίος τροχός της αμάξης…

Τέτοια είναι η ποιότητα που διαθέτει η εθνική Κολομβίας. Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πει κανείς ότι ο «θαυματουργός» πιτσιρικάς που κάνει ό,τι θέλει με τη μπάλα στα πόδια (2 ασίστ και 2 γκολ ο απολογισμός του μέχρι τους «16» του U-20) απλά δεν χωράει στην ενδεκάδα της ανδρικής ομάδας της Κολομβίας. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Τέρμα

Ξεκινώντας κάτω από τα δοκάρια, θα δει κανείς τον εξαιρετικό Νταβίντ Οσπίνα της Νις, ο οποίος μόλις στα 24 του χρόνια έχει αποδείξει ήδη τι μπορεί να κάνει και πολλές από τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες έχουν ήδη ρωτήσει για να μάθουν πόσο θα τους στοιχίσει σε περίπτωση που θέλουν να τον αποκτήσουν.

Άμυνα

Εκτός από τον πολύ καλό τερματοφύλακα που διαθέτει, η εθνική Κολομβίας έχει την πολυτέλεια και την τύχη να διαθέτει μια αμυντική τετράδα, η οποία θα μπορούσε να είναι βασική στις περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες, τουλάχιστον κατά τα ¾ της.

Συγκεκριμένα, το αριστερό άκρο της, το καλύπτει ο πολύ δυνατός και γρήγορος Πάμπλο Αρμέρο που στο ένας με έναν είναι το ίδιο καλός και επιθετικά αλλά και αμυντικά. Το ίδιο ισχύει και για την δεξιά πλευρά της άμυνας, με τον Χουάν Ζούνιγκα να μοιάζει με κλώνο του Αρμέρο. Και οι δύο είναι βασικοί και αναντικατάστατοι στην Νάπολι με τον Ζούνιγκα να φέρεται να έχει συμφωνήσει με την Γιουβέντους.

Στο κέντρο της άμυνας, υπάρχει πάντα ο μεγάλος αρχηγός, Μάριο Γιέπες, αν και πλέον βαδίζει στα 37. Πέρα από τον Γιέπες, υπάρχουν οι Μοσκέρα και Περεά, που ναι μεν είναι πολύ έμπειροι (32 και 34 χρονών αντίστοιχα) αλλά δεν είναι αυτοί που ήταν κάποτε. Η πιο αξιόπιστη λύση πάντως είναι ο Κρίστιαν Ζαπάτα της Μίλαν. Από αυτόν ξεκινάει και σε αυτόν τελειώνει ο σχεδιασμός της άμυνας.

Κέντρο

 

Στο κέντρο τα πράγματα είναι κάπως «ανάμεικτα». Υπάρχουν παίκτες παγκοσμίου κλάσης και εκατομμυρίων ευρώ και άλλοι, όχι το ίδιο ποιοτικοί με την διαφορά μεταξύ τους να είναι οφθαλμοφανής. Αυτή είναι και η μεγάλη αδυναμία της Κολομβίας για να καταφέρει να μπει σφήνα σε Βραζιλία και Αργεντινή.

Θεωρητικά, το μεγάλο αστέρι του κέντρου της είναι ο Τζέιμς Ροντρίγκεζ της Μονακό. Ο αριστεροπόδαρος «βιρτουόζος» έκανε άνω κάτω τις άμυνες στην Πορτογαλία και «ανάγκασε» την Μονακό να βγάλει από τα ταμεία της 45 εκατομμύρια ευρώ (!) για να τον κάνει δικό της, μόλις στα 22 του χρόνια. Στην Πόρτο αγωνιζόταν δεξιά αν και αριστεροπόδαρος, αλλά στην εθνική παίζει αριστερά για να χωρέσει και ο εξίσου ποιοτικός και ακόμα πιο ουσιαστικός, Χουάν Κουαντράντο της Φιορεντίνα στα δεξιά. Ο ταχύτατος εξτρέμ που μπορεί να παίξει και μπακ δίνει στην Κολομβία μαζί με τον Ροντρίγκεθ την δυνατότητα να έχει πολύ δυνατά άκρα, σε συνδυασμό πάντα με τα εξαιρετικά της μπακ.

Το πρόβλημα για την Κολομβία ξεκινάει όταν χρειάζεται να παίξει με τέσσερις ή ακόμα και πέντε στο κέντρο. Εκτός από τους δύο προαναφερθέντες, η μόνη «προωτοκλασάτη» λύση είναι ο Φρέντι Γκουαρίν της Ίντερ. Δεν υπάρχει τέταρτος ισάξιος, πόσο μάλλον πέμπτος. Το μόνο που ελπίζουν οι Κολομβιανοί είναι να καταφέρει ο Κιντέρο να δέσει κατευθείαν με τους μεγάλους, έτσι ώστε να παίζει ως «δεκάρι» μπροστά από την τριάδα Ροντρίγκεθ-Γκουαρίν-Κουαντράντο.

Επίθεση

 

Αναμφίβολα το μεγαλύτερο «όπλο» αυτής της ομάδας είναι η επίθεση. Μπορεί να έχουν παρεμφερές στυλ, αλλά όταν έχεις για επιθετικό δίδυμο τους Τζάκσον Μαρτίνεζ και Ρανταμέλ Φαλκάο, δεν μπορείς να γκρινιάζεις που μοιάζουν αγωνιστικά, αντίθετα το θεωρείς ευλογία.

colombia1

Ο Ρανταμέλ Φαλκάο δεν χρειάζεται συστάσεις, με δύο Europa League στην πλάτη του και 71 γκολ σε 90 αγώνες με την Ατλέτικο Μαδρίτης και άλλα τόσα με τη φανέλα της Πόρτο. Ακόμα και τα 60 εκατομμύρια ευρώ για έναν τέτοιο παίκτη δεν φαντάζουν υπερβολικά. Τόσα ξόδεψε η Μονακό για να τον κάνει δικό της. Όσο για τον Τζάκσον Μαρτίνεζ, στην πρώτη του χρονιά στην Πόρτο, σε 40 παιχνίδια πέτυχε 31 γκολ και είναι ήδη περιζήτητος από τις περισσότερες ευρωπαϊκές ομάδες.

Η Κολομβία είναι αδιαμφισβήτητα ένα ποδοσφαιρικό χρυσωρυχείo, όπως και να το πάρει κανείς. Είτε από την ποδοσφαιρική ποιότητα που διαθέτουν οι ποδοσφαιριστές της, είτε για τα ποσά που έχουν δαπανηθεί και εισπραχθεί αντίστοιχα, από πωλήσεις Κολομβιανών παιχτών τα τελευταία χρόνια, με πιο πρόσφατα παραδείγματα αυτά των Φαλκάο και Ροντρίγκεζ, για τους οποίους δαπανήθηκαν συνολικά, περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]