Πολλοί λένε ότι ο “καθρέφτης” ενός πρωταθλήματος είναι η μία ή δύο καλύτερες ομάδες του. Τι γίνεται όμως όταν ο καθρέφτης αυτός λέει ψέματα και κινδυνεύει να… ραγίσει;

Στην περίπτωση του ισπανικού πρωταθλήματος, κάτι τέτοιο φαντάζει πλέον πολύ πιθανό προς θλίψη των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων και θαυμαστών του κορυφαίου, για πολλούς, πρωταθλήματος στον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, τα χρέη του ισπανικού ποδοσφαίρου ανέρχονται σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ! Κι αυτό το υπέρογκο ποσό, προσπαθεί τώρα το ισπανικό κράτος να το εξοφλήσει, εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την ιβηρική χώρα, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες. Αυτά τα χρωστούμενα χρήματα οφείλονται από μεταγραφές παικτών μέχρι και σε ασφαλιστικές και οικονομικές υπηρεσίες. Και φυσικά, επ’ ουδενί δεν αγγίζουν τα δύο καμάρια της ποδοσφαιρικής Ισπανίας, τη Ρεάλ μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Αγγίζουν, όμως, σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ισπανικές ομάδες.

Και το παράδοξο είναι πως ενώ οι ισπανικοί σύλλογοι ξοδεύουν κατά μέσο όρο υπέρογκα ποσά σε συμβόλαια ποδοσφαιριστών σε σύγκριση με άλλες χώρες, προτιμούν να καθυστερούν τις εφοριακές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα τα χρέη να συσσωρεύονται και να γίνονται… υπέρογκα! Αυτός ακριβώς, άλλωστε, είναι και ο λόγος που οδηγεί το ισπανικό πρωτάθλημα σε μεγάλο κίνδυνο και επιβαρύνει επιπλέον την ισπανική κυβέρνηση, που υποχρεούται να πάρει επιπρόσθετα μέτρα για την αποπληρωμή των χρεών, εν μέσω μίας πολύ ρευστής οικονομικής κατάστασης του ισπανικού λαού.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ευθύνη πρέπει να βαρύνει και τις οικονομικά ισχυρές ομάδες. Δηλαδή, αν αδιαφορήσουν η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα για τις υπόλοιπες ισπανικές ομάδες, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να υποτιμηθεί σημαντικά ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα του κόσμου και να αντιμετωπίσει μεγάλες κυρώσεις. Κάτι που σίγουρα δε συμφέρει καμία από τις δύο ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις… Γιατί, κακά τα ψέματα, καλός ο Μέσι και ο Ρονάλντο και οι υπόλοιποι αστέρες, αλλά χωρίς σοβαρό αντίπαλο και ανταγωνισμό, τότε το προϊόν υποβαθμίζεται…

Βέβαια, αν κρίνουμε από την τελευταία οικονομική επένδυση της διοίκησης της Ρεάλ Μαδρίτης να αγοράσει μία τεράστια έκταση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και να την αξιοποιήσει ως τουριστικό θέρετρο, μάλλον οι μαδριλένoι ζουν στο δικό τους κόσμο…

Ηλίας Ηλιάδης

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]