«Οι στάσεις της γιόγκα προκαλούν ανεξέλεγκτη σεξουαλική διέγερση, που μπορεί να οδηγήσει σε ομοφυλοφιλία πίσω από τα κάγκελα».

Υπάρχουν πολλά να φοβάσαι πίσω από τους τοίχους μιας ρωσικής φυλακής, αλλά σίγουρα δεν σκέφτεσαι τη γιόγκα. Ωστόσο τον προηγούμενο μήνα, σε δύο διαφορετικά κέντρα κράτησης στη Μόσχα, οι ρωσικές Αρχές «έκοψαν» τη γιόγκα. Συγκεκριμένα, ένας θρησκειολόγος και ένας συντηρητικός νομοθέτης ανησυχούσαν ότι η γιόγκα μπορούσε να κάνει τους κρατούμενους γκέι και ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταραχές στη φυλακή.

Η τοπική εφημερίδα Moskovsky Komsomolets επικαλείται μια επιστολή που ο καθηγητής Professor Alexander Dvorkin, που θεωρείται ο ειδικός της χώρας στον σεχταρισμό έστειλε στην γερουσιαστή Elena Mizulina, μέλος της άνω βουλής της Ρωσίας. Η επιστολή, απ’ ό,τι αναφέρεται, λέει ότι «οι στάσεις της γιόγκα προκαλούν ανεξέλεγκτη σεξουαλική διέγερση, που μπορεί να οδηγήσει σε ομοφυλοφιλία πίσω από τα κάγκελα».

Ο Dvorkin είπε ότι αυτό που είπε παρουσιάστηκε εκτός πλαισίου και κατηγόρησε τους δημοσιογράφους για σύγκρουση συμφερόντων, σύμφωνα με τους Moscow Times, ενώ η Mizulina είπε ότι πρόκειται για fake news. Όπως και να ‘χει, το Radio Free Europe -ένας οργανισμός που επιβλέπεται από την Υπηρεσία Παγκόσμιων Μίντια των ΗΠΑ– αναφέρει ότι η επιστολή τελικά δόθηκε στον γενικό εισαγγελέα Yury Chaika, ζητώντας του να ερευνήσει τη νομιμότητα των μαθημάτων γιόγκα και προειδοποιώντας για ταραχές στο σωφρονιστικό σύστημα αν συνεχιζόταν. Ένας μεγάλος φόβος φαινόταν να είναι ότι η γιόγκα –που προσφέρεται κυρίως σε κρατούμενους που δούλευαν στην τροφοδοσία– θα τους έκανε ομοφυλόφιλους κι ότι οι συγκρατούμενοι δεν θα ήθελαν να «πάρουν φαγητό από τα χέρια γκέι» κι ύστερα θα προκαλούνταν απεργίες πείνας και ταραχές.

Μετά το γράμμα, τα μαθήματα σταμάτησαν. Αλλά οι Αρχές των φυλακών αποφάσισαν να τα ξεκινήσουν πάλι, επικαλούμενες λόγους υγείας για να συνεχίσουν τη θεραπευτική, έστω και ελαφρώς σέξι, πρακτική. Ο Valery Maksimenko, αναπληρωτής διευθυντής της Federal Penitentiary Service, είπε στο Govorit Moskva ότι «Τα μαθήματα θα συνεχίσουν. Κάναμε μια μελέτη και όσοι κάνανε γιόγκα κάνανε λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς για βοήθεια. Αυτό είναι πολύ θετικό και υπάρχουν προϋποθέσεις να γίνονται και σε άλλα ιδρύματα. Όχι μόνο στη Μόσχα, αλλά σε όλη τη χώρα».

Ο Maksimenko αποκάλεσε τον Dvorkin ψευτο-θεραπευτή και «παράξενο άνθρωπο» και απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η γιόγκα προκαλεί ομοφυλοφιλία. «Έχει μια απαρχαιωμένη αντίληψη για τον κόσμο», είπε. «Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αν είναι νόμιμο». Επίσης, επεσήμανε ότι λόγω της επιτυχίας των μαθημάτων γιόγκα οι φυλακές σκέφτονται να βάλουν επιπλέον μαθήματα qigong: μια πρακτική με αργές κινήσεις και συντονισμένη αναπνοή.

*Αλιευμένο από το vice.com.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]