Την εικόνα ενός Γιάννη που ντρεπόταν πολύ να φωτογραφηθεί στο πλαίσιο ρεπορτάζ, συγκρατεί  στο νου του ο Κώστας Σωτηρίου, δημοσιογράφος στην ΕΡΤ. Αυτή η ανάμνηση σε συνδυασμό με την τωρινή πραγματικότητα, συνιστούν το απόλυτο κοντράστ, που αποτυπώνει το μέγεθος της πορείας του παίκτη των Μιλγουόκι Μπακς, το αθλητικό μέγεθος του οποίου ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο Κ. Σωτηρίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δεν έχει γίνει αντιληπτό «αυτό που λένε οι μεγάλοι αναλυτές ότι μετά την αποχώρηση του ΛεΜπρόν Τζέιμς, ενδέχεται να γίνει το Νο.1 στον κόσμο!» Από την άλλη, σημειώνει ότι «τα δημοσιεύματα για τον Greek Freak στην Ελλάδα είναι δεκάδες και σχεδόν καθημερινά.»

Ολόκληρη η έρευνα για την επιρροή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην καθημερινότητα των ελληνικών media

1) Πόσο σημαντικά ιεραρχείται το περιεχόμενο και η ειδησεογραφία για τον Αντετοκούνμπο στο μέσο που εργάζεσαι; Και πώς αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινή “ροή” του μέσου;

Η ειδησεογραφία για τον Γιάννη ιεραρχείται πολύ ψηλά στις εφημερίδες, όπου εργαζόμουν μέχρι πρότινος, δηλαδή στα Νέα και στο Βήμα. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις επιδόσεις του και δεν είναι λίγες οι φορές, κατά τις οποίες γίνεται «κτύπημα» στην πρώτη σελίδα. Υπάρχουν περίοδοι, που η Antetokounmpo-mania έχει ισχυρό αντίκτυπο στα έντυπα του ομίλου, ενώ στην ΕΡΤ, τόσο σε επίπεδο Τηλεόρασης, όσο και Ραδιοφωνίας, γίνονται καθημερινές αναφορές για τα κατορθώματά του στο ΝΒΑ. Θυμηθείτε την καμπάνια της εκπομπής «Euroleague Show» με στόχο τη συμμετοχή του Γιάννη στο πρώτο All-Star Game της καριέρας του και τα σπουδαία δώρα (φούτερ, φανέλες, μπάλες κλπ με την υπογραφή του Greek Freak) που προσφέραμε στους τηλεθεατές. Εξυπακούεται ότι εκείνες οι βραδιές είχαν πρωτοφανή ανταπόκριση από το κοινό.

2) Τι είδους θεματολογία καλύπτεται για τον παίκτη;

Τα πρώτα χρόνια η θεματολογία είχε αντικείμενο τη φτώχεια που βίωσαν ο Γιάννης και η οικογένειά του. Εν συνεχεία, σχετιζόταν με την ένταξη στο ΝΒΑ και την προσπάθεια καθιέρωσης. Και τώρα τα περισσότερα κείμενα αφορούν στις «διαστημικές» εμφανίσεις του και στα ρεκόρ που καταρρίπτει σχεδόν κάθε βράδυ!

Στην Ελλάδα δεν έχουν κατανοήσει όλοι το μέγεθος του Γιάννη και τη μανία, που έχει κατακλύσει τις ΗΠΑ, για τον διεθνή σούπερσταρ

3) Ποιοι είναι οι λόγοι που ο Αντετοκούνμπο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Είναι μόνο ότι είναι ένας πολύ καλός παίκτης του ΝΒΑ;

Σαφώς και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Το πρώτο πράγμα που σε κεντρίζει είναι τα παιδικά χρόνια του Γιάννη, η ιστορία της οικογένειάς του, που είχα την ευκαιρία να αναδείξω στο Βήμα της Κυριακής. Ήταν ένα απόγευμα στα παλιά γραφεία του ΔΟΛ στη Μιχαλακοπούλου, όπου είχα φέρει τον αδερφό του Θανάση (συμπαίκτη ακόμη του Γιάννη στον Φιλαθλητικό Ζωγράφου) και επί δύο ώρες μου εξιστορούσε τα πάντα. Ότι είναι πέντε αδέρφια, ότι ο μεγάλος αδερφός έπαιζε ποδόσφαιρο (όπως και ο συχωρεμένος πατέρας του) και ζει στην Νιγηρία, ότι είναι και αισθάνεται Έλληνας, καθώς και ορισμένα ρατσιστικά περιστατικά. Την επόμενη μέρα έγινε η φωτογράφιση, στην οποία συμμετείχε και ο Γιάννης. Και θυμάμαι ότι ντρεπόταν πολύ…

4) Θυμάσαι να έχει υπάρξει αντίστοιχη προβολή παίκτη;

Δύσκολη ερώτηση, γιατί είναι πολλά τα 23 χρόνια στα οποία καλύπτω το ρεπορτάζ του μπάσκετ. Θα έλεγα ότι υπάρχουν πρόσωπα κυρίως στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, που έχουν τύχει τεράστιας προβολής. Στο μυαλό μου έρχονται ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης και άλλοι μεγάλοι σταρ. Για να απαντήσω στην ερώτηση, πιστεύω ότι στην Ελλάδα δεν έχουν κατανοήσει όλοι το μέγεθος του Γιάννη και τη μανία, που έχει κατακλύσει τις ΗΠΑ, για τον διεθνή σούπερσταρ. Δεν έχουν καταλάβει, δηλαδή, αυτό που λένε οι μεγάλοι αναλυτές και το έχω λανσάρει και εγώ στα κείμενά μου, ότι μετά την αποχώρηση του ΛεΜπρόν Τζέιμς, ενδέχεται να γίνει το Νο.1 στον κόσμο! Παρ’ όλα αυτά, τα δημοσιεύματα για τον Greek Freak στην Ελλάδα είναι δεκάδες και σχεδόν καθημερινά.

5) Ποια άρθρα διαβάζει περισσότερο ο κόσμος;

Λόγω της έκρηξης του Διαδικτύου, εξυπακούεται ότι τα άρθρα για τον Γιάννη στις ιστοσελίδες έχουν πολύ μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από εκείνα που δημοσιεύονται στον γραπτό Τύπο. Συνεπώς, άρθρα που περιέχουν video του Γιάννη γίνονται ανάρπαστα και αποσπούν χιλιάδες views!

6) Υπάρχουν ρατσιστικές αντιδράσεις από αναγνώστες; Κι αν ναι, πώς αυτές εκφράζονται;

Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν! Ανάλογα με την περίσταση βέβαια και ανάλογα με το έντυπο. Πώς να εκφράζονται; Τι ερώτηση είναι αυτή; Μια ρατσιστική αντίδραση εκφράζεται με τον χειρότερο τρόπο. Υπάρχει, όμως, και κατακραυγή από τους υπόλοιπους. Θυμάμαι ακραίες τοποθετήσεις μετά την έκδοση των ελληνικών διαβατηρίων για τον Γιάννη και τον Θανάση, ωστόσο το έλα να δεις έγινε όταν οι Μπακς έδωσαν «απαγορευτικό» για τη συμμετοχή του Γιάννη με την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ.

7) Υπάρχει συμβολή στη μείωση του ρατσισμού με την προβολή του Αντετοκούνμπο;

Αυτό το ερώτημα χωράει μεγάλη συζήτηση και δεν νομίζω ότι μπορεί να απαντηθεί τόσο εύκολα. Μόνο αν γινόταν μια μεγάλη έρευνα, θα μπορούσε να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση. Εννοώ ότι αν υπάρχουν συνάνθρωποί μας που έχουν μειώσει τον ρατσισμό μέσα τους βλέποντας τον Γιάννη να διαφημίζει την Ελλάδα όπου σταθεί και όπου βρεθεί -και όχι μόνο αυτό, αλλά να την αγαπά πραγματικά- είναι κέρδος. Ο ρατσισμός αποτελεί ένα φαινόμενο που δεν θα εκλείψει ποτέ. Θέλω να πιστεύω ότι στη χώρα μας έχει μικρότερη ένταση.

8) Με ποιους τρόπους διαπιστώνεις να έχουν επενδύσει οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στο ρεύμα για τον Αντετοκούνμπο;

Δεν νομίζω ότι οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ έχουν επενδύσει στο συγκεκριμένο ρεύμα. Από όσο γνωρίζω μια δύο ιστοσελίδες, άντε και ένα δύο έντυπα, έχουν ξοδέψει χρήματα ή τα έχουν εξασφαλίσει μέσω χορηγίας για μια (ή περισσότερες) αποστολή στο Μιλγουόκι για να καταγράψουν την καθημερινότητα του «φαινομένου», που λέγεται Greek Freak. Όλοι οι άλλοι, που ασχολούνται, το κάνουν επειδή ο Αντετοκούνμπο «πουλάει».

9) Προσελήφθησαν επιπλέον δημοσιογράφοι για τις ανάγκες των σχετικών ρεπορτάζ;

Ξεκάθαρα όχι! Έτσι όπως συρρικνώνεται ο δημοσιογραφικός κλάδος, οι απολύσεις αποτελούν συχνότερο φαινόμενο από τις προσλήψεις. Δυστυχώς. Οπότε αυτό ειδικά μου ακούγεται ως ανέκδοτο!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]