Κάνοντας περίπου 10 ώρες ταξίδι για να καλύψουμε το Ireon Music Festival στη Σάμο, ανταμειφτήκαμε και με το παραπάνω όταν καταφέραμε να «τρυπώσουμε» στα παρασκήνια του φεστιβάλ να «ανακρίνουμε» τον ιδιαίτερα φιλικό και εξαιρετικά ταλαντούχο τραγουδοποιό, Κωστή Μαραβέγιας.

Ο νεαρός καλλιτέχνης μίλησε στο 3pointmagazine.gr  για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, για την αγάπη του για την Ελλάδα και μεταξύ άλλων μας αποκάλυψε και το μυστικό της «Λόλας»…

Οι συστάσεις για τον Κωστή Μαραβέγιας, κρίνονται μάλλον περιττές καθώς μοναχά οι σπουδές του στη μουσική αλλά και την στατιστική θα  μπορούσαν να επεκταθούν σε ολόκληρη την παράγραφο. Το γεγονός ότι κατάφερε να εδραιώσει στην Ελλάδα ένα μοναδικό είδος μουσικής, το οποίο συνδυάζει εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους ακούσματα, είναι η καλύτερη δυνατή απόδειξη για το τεράστιο ταλέντο του μαζί με την ανταπόκριση που δέχτηκε από τον κόσμο που τον παρακολούθησε. Ας τον αφήσουμε λοιπόν να μας μιλήσει ο ίδιος για τον εαυτό του και όχι μόνο.

 

Αν είχες την δυνατότητα να γυρίσεις τον χρόνο πίσω, θα ήθελες να διορθώσεις κάτι από την μέχρι τώρα πορεία σου; Έχεις  μετανιώσει ποτέ για κάποια απόφαση που πήρες;

Όχι όχι. Σε καμία περίπτωση. Πιστεύω ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε. Άργησα λίγο να… πάρω μπρος, καθώς αρχικά ήθελα να ασχοληθώ, με την επιστήμη που έχω σπουδάσει, τη στατιστική και να έχω την μουσική ως κάτι σαν χόμπι. Αυτό με πήγε με πιο αργά, αλλά μάλλον με πιο σταθερά βήματα στην εξέλιξη της καριέρας μου. Αν κρίνω από το που βρίσκομαι τώρα, πιστεύω ότι όλο αυτό μου βγήκε σε καλό.


Ενώ τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι Έλληνες φεύγουν από την χώρα για να βρουν δουλειά, εσύ επέστρεψες πριν κάποια χρόνια στην Ελλάδα. Θες να μας πεις τους λόγους που σε έκαναν να  πάρεις αυτή την απόφαση;

(Γέλια) Έπρεπε να επιστρέψω στην Ελλάδα έτσι κι αλλιώς, γιατί έπρεπε να εκπληρώσω την στρατιωτική μου θητεία. Δεν θέλω όμως να κρύψω ότι στην Ελλάδα νιώθω καλύτερα. Εδώ είναι το σπίτι μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια μου, οπότε δεν θα μπορούσα να έχω παράπονο. Σίγουρα προτιμάς να έχεις εδώ την έδρα σου και να κάνεις τον “τσιγγάνο” part-time, να πηγαίνεις όπου χρειάζεται αλλά να επιστρέφεις πάλι εδώ.

 

Όσο για την οικονομική κρίση, αποτελεί κομμάτι της έμπνευσης σου; Γιατί συνήθως τα τραγούδια σου έχουν έναν πιο χαρούμενο χαρακτήρα.

Πιστεύω στην δημιουργική αισιοδοξία, όπως και πολλοί δημιουργοί. Αυτό προσπαθώ να κάνω κάθε φορά με τα τραγούδια μου, αλλά ταυτόχρονα είμαι και καυστικός με οτιδήποτε δεν μου αρέσει και το βλέπω δίπλα μου. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τραγούδι “Κάτω από τον πάτο”. Θα το χαρακτήριζα σατυρικό, έως προβοκατόρικο, καθώς μπαίνω στη θέση του πολιτικού, που ανακοινώνει τα νέα μέτρα και τα λέω  με τον πιο “βίαιο” τρόπο “πέσαν τα κεφάλια, τι είναι αυτά τα χάλια”.

Πως βλέπεις την κατάσταση της Ελλάδας στο μέλλον; Θα βρούμε τρόπο να βγούμε από την κρίση ή περιμένεις τα πράγματα να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα;

Σίγουρα είμαι αισιόδοξος γιατί νομίζω ότι ήδη έχουμε πετύχει κάτι. Το ότι έχουμε απεμπλακεί αρκετά από κάποιες υλικές-πλασματικές ανάγκες. Είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί στην κατανάλωση, στο που και το τι πληρώνουμε. Λαμβάνουμε υπόψιν μας την σχέση τιμής-ποιότητας πριν αγοράσουμε κάτι. Αυτό που με στεναχωρεί περισσότερο είναι η κατάσταση των ανέργων και των συνταξιούχων γιατί αυτοί σίγουρα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όλοι οι υπόλοιποι, κάπως προσαρμοστήκαμε και θα έρθουν καλύτερες μέρες. Εύχομαι πραγματικά να βγούμε από αυτόν τον “Γολγοθά” το συντομότερο δυνατό.


Πιστεύεις ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να εκφράζουν τη γνώμη τους για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία;

Εγώ πιστεύω πως όταν έχει κάποιος να πει κάτι το λέει. Όταν δεν τον αφορά κάτι καλά κάνει και δεν τοποθετείται. Όταν κάποιος καλλιτέχνης καίγεται να πει κάτι έχει τόσους τρόπους να το κάνει. Η με ένα ποίημα, ή με ένα βιβλίο, ή με ένα τραγούδι ή με ένα έργο.

 

Από τη νέα γενιά, υπάρχει κάποιος που ξεχωρίζεις;

Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που κάνουν σπουδαία πράγματα. Ο Μπαλάφας είναι αυτός που μου έρχεται πρώτος στο μυαλό, είναι πολύ σωστός τραγουδοποιός, κάνει βήματα μπροστά σε όλους τους τομείς. Στιχουργικά, μελωδικά και στην ενορχήστρωση. Θαυμάζω επίσης τη Νατάσα Μποφίλιου, τον Μουζουράκη και τους Imam Baildi. Και από αγγλόφωνα μου αρέσουν οι Leon και  Sκa Bangies . Πολλά πράγματα έχει βγάλει η ελληνική μουσική.


Πως προέκυψε αλήθεια το “Λόλα”; Είναι υπαρκτό πρόσωπο ή κομμάτι της φαντασίας σου;

Η “Λόλα” είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που έχω φτιάξει παίρνοντας  διάφορα θετικά και αρνητικά στοιχεία από ανθρώπους που βρίσκονται γύρω  μου, ακόμα και δικά μου.

 

Έχεις ανέβει σε σκηνές σημαντικών φεστιβάλ της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Τι σε έκανε να δεχτείς την πρόταση που σου έγινε από το Ireon Festival της Σάμου;

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Όποτε με καλούν σε μία συναυλία, είναι τιμή μου. Όπου και να είναι αυτή. Έχω παίξει από το πιο μικρό χωριό σε βουνό, μέχρι το πιο ωραίο μέρος που υπάρχει. Όταν πρόκειται ειδικά για φεστιβάλ, σε νησί, δίπλα στη θάλασσα καθώς και με τόσο εκλεκτούς καλεσμένους, είναι ακόμα μεγαλύτερη η τιμή που μου γίνεται. Παρόλα  αυτά, δεν υπήρχε περίπτωση να αρνηθώ.

 

Πιστεύεις δηλαδή ότι οι συναυλίες στην επαρχία έχουν κάτι το ξεχωριστό; Διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από αυτές στις μεγαλουπόλεις;

Η αλήθεια είναι ότι το να κάνεις συναυλία σε ένα νησί, δεν είναι πολύ   διαφορετικό από το να την κάνεις σε μία πόλη. Το καλοκαίρι, όμως,  το κάθε νησί είναι το κάτι άλλο. Έχει πολύ κόσμο, τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους και τους είναι πολύ ευχάριστο να το συνδυάσουν με μια συναυλία.

 

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα σου για τη συνέχεια του καλοκαιριού;

Λήμνος, Χαλκιδική, Τήνος, Αίγινα, Λευκάδα, Ρόδος και Αστυπάλαια, είναι στο πρόγραμμα μέχρι και τις 24 Αυγούστου. Πολλά ταξίδια και νησιά!

 

Χριστιάνα Βουκελάτου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]