Πριν από περίπου τρία χρόνια, στις 22 Ιουλίου του 2009 ο Παλαιστίνιος ποδοσφαιριστής Μαχμούντ Σαρσάκ προσπάθησε να περάσει τη Δυτική Όχθη προκειμένου να πάρει μέρος σε αγώνα της Εθνικής Ομάδας της Παλαιστίνης. Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα η ζωή του έχει εξελιχθεί σε μαρτύριο από τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες για ακόμη μία φορά δείχνουν το εγκληματικό πρόσωπό τους εις βάρος Παλαιστινίων.

Ο Σαρσάκ, κάτοικος της πόλης Ραφάχ στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από τη σύλληψή του από τους Ισραηλινούς φυλακίστηκε χωρίς να περάσει καν από δίκη και αφού οι αρχές για περίπου ένα μήνα τον ανάγκασαν σε εξαντλητικές ανακρίσεις οι οποίες δεν είχαν καμία απολύτως βάση! Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων στη φυλακή δεν έχει το δικαίωμα της επίσκεψης από δικούς του ανθρώπους ενώ οι συνθήκες κράτησής του είναι πέρα για πέρα απαράδεκτες.

Η περίπτωσή του αποτελεί μία από τις χιλιάδες φασιστικού τύπου ενέργειες του ισραηλινού καθεστώτος σε Παλαιστίνιους πολίτες. Τις τελευταίες μέρες οι φωνές για την απελευθέρωσή του συνεχώς πληθαίνουν με τον ίδιο τον Παλαιστίνιο ποδοσφαιριστή να συνεχίζει για 87η μέρα την απεργία πείνας που ξεκίνησε με στόχο τη δικαίωση του αγώνα του για τη λευτεριά.

Η κατάσταση του Σαρσάκ είναι εξαιρετικά κρίσιμη σύμφωνα με τον οργανισμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Άνταμιρ» καθώς ο 25χρονος ποδοσφαιριστής έχει χάσει σε αυτές τις 87 μέρες απεργίας πείνας 30 κιλά και η υγεία του βρίσκεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο.

Κοντά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Σαρσάκ και στον αγώνα που δίνει για την απελευθέρωσή του βρίσκεται και η οργάνωση FIFPro που στέκεται συνεχώς δίπλα στους ποδοσφαιριστές προασπίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους. Ο συγκεκριμένος φορέας έχει σταθεί αρκετές φορές στο πλευρό Παλαιστίνιων ποδοσφαιριστών στο παρελθόν, οι οποίοι έχουν αντιμετωπιστεί με τον πλέον βάρβαρο τρόπο από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Η ελεύθερη μετακίνηση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη. Στα καταστατικά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου τονίζεται πως σε κάθε παίκτη θα πρέπει να επιτρέπεται η συμμετοχή του στην Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας από την οποία προέρχεται. Ωστόσο για κάποιους ποδοσφαιριστές είναι αδύνατο να υπερασπιστούν τα χρώματα της Εθνικής τους Ομάδας. Κι αυτό γιατί στους παίκτες της Παλαιστίνης δεν τους επιτρέπεται να διασχίσουν τα σύνορα. Δεν μπορούν να συναντήσουν τις οικογένειές τους, είναι κλειδωμένοι και αυτό αποτελεί αδικία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της FIFPro, Φιλίπ Πιά.

Την περσινή χρονιά ο συνδικαλιστικός φορέας των ποδοσφαιριστών είχε επισκεφθεί δύο φορές την Παλαιστίνη, όπου και συναντήθηκε με Παλαιστίνιους ποδοσφαιριστές, συζητώντας μαζί τους τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το Ισραήλ. Παράλληλα σημαντικές είναι οι προσπάθειες στην κατεύθυνση για τη δημιουργία μίας επίσημης ομοσπονδίας επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Παλαιστίνης, η οποία και θα στηρίζει από κοντά και σε καθημερινή βάση τον αγώνα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τον 25χρονο ποδοσφαιριστή Μαχμούντ Σαρσάκ, στις ισραηλινές φυλακές κρατείται κι άλλος ένας Παλαιστίνιος απεργός πείνας, ο Ακράμ Ριχάουι, ο οποίος συνεχίζει για 62η μέρα την απεργία. Η κατάστασή του είναι εξίσου κρίσιμη ενώ ο συγκεκριμένος πάσχει από χρόνια προβλήματα υγείας, όντας φυλακισμένος στο Ισραήλ από το καλοκαίρι του 2004. Το σύνθημα για τη λευτεριά, όπως και στην περίπτωση του Μαχμούντ, ακούγεται εξίσου δυνατά και για αυτόν από τα χείλη όλων μας.

Αναδημοσίευση από το othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]