“Πρέπει ο [δήμαρχος Αριστοτέλη] Πάχτας να μην μπορεί να κυκλοφορήσει. Λιντσάρετέ τον, εμείς μαζί σας!”, είπε ο Πάνος Καμμένος απευθυνόμενος σε κατοίκους της Χαλκιδικής, μετά από ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η φράση προκάλεσε γενική κατακραυγή και -πολύ σωστά- ο αρμόδιος εισαγγελέας παρενέβη δίνοντας εντολή σχηματισμού δικογραφίας εις βάρος του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων για προτροπή σε κακούργημα ή πλημμέλημα.

Μέχρι και οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής των Σκουριών καταδίκασαν την επικίνδυνη φρασεολογία του κ. Καμμένου. Ο ίδιος όμως, αντί να παραδεχτεί το τεράστιο λάθος του, αντί να ζητήσει συγγνώμη, αντί -έστω- να δικαιολογηθεί λέγοντας, για παράδειγμα, ότι μιλούσε ανεπίσημα ή ήταν παρασυρμένος από την έξαψη της στιγμής, επανήλθε δριμύτερος.  

«Μόλις παρέμβει ο εισαγγελέας για το δηλητήριο που πότιζαν τα παιδιά στις Σκουριές και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, μόλις παρέμβει ο εισαγγελέας για το δηλητήριο στα φρούτα, στα λαχανικά και σε όλη τη διατροφική αλυσίδα, για το έγκλημα που έχει συντελεστεί σε όλη την περιοχή, δεν χρειάζεται να παρέμβει για μένα, παραδίδομαι μόνος μου», απάντησε με ανακοίνωσή του.

Εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα. Το ένα είναι το προφανές: η ανοιχτή προτροπή στη βία από αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος. Το δεύτερο γίνεται αντιληπτό από την ανακοίνωση-απάντηση στην εισαγγελική εντολή και είναι, ίσως, ακόμη πιο επικίνδυνο μακροπρόθεσμα: η σχετικοποίηση της δικαιοσύνης.

“Να αποδοθεί πρώτα δικαιοσύνη στους ‘ενόχους’ για τις Σκουριές, και μετά δικάστε και μένα”, λέει με λίγα λόγια ο κ. Καμμένος, χωρίς να μετακινηθεί πόντο από το κάλεσμά του σε αυτοδικία. Στο όνομα κάποιας ανώτερης ηθικής τάξης, για άλλη μία φορά υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά και μία τελείως υποκειμενική αντίληψη της δικαιοσύνης υποκαθιστά το κράτος δικαίου. 

kammenos

Αυτό βέβαια δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη από τον αρχηγό ενός κόμματος που υποβιβάζει την κοινοβουλευτική δημοκρατία συνολικά με κάθε ευκαιρία. Από τους κατεξοχήν εκφραστές των πιο λούμπεν στοιχείων των “Αγανακτισμένων”, ο Πάνος Καμμένος φροντίζει να κάνει πολύ συχνά αναφορά σε “γερμανική κατοχή” και “μνημονιακή χούντα” αναφερόμενος στο πολίτευμά μας, ισοπεδώνοντας τα πάντα.

Τα δύο αυτά στοιχεία μαζί, η σχετικοποίηση της δικαιοσύνης και η συνολική απαξίωση της δημοκρατίας, καταδεικνύουν ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τελικά φασίζουν σχεδόν εξίσου με τη Χρυσή Αυγή και στοχεύουν στο ίδιο ή παρόμοιο εκλογικό ακροατήριο. Κι εδώ προκύπτει ο μεγάλος κίνδυνος: πού θα στραφούν οι ψηφοφόροι του κ. Καμμένου στο δυσοίωνο, αλλά όχι και τόσο απίθανο σενάριο η πόλωση να μας οδηγήσει στο απλό δίλημμα “συμπαράταξη με τη Χρυσή Αυγή ή συσπείρωση εναντίον της”;

Η αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Το βέβαιο είναι ότι θα υπήρχε λίγο μεγαλύτερο περιθώριο αισιοδοξίας, αν οι αναφορές σε “κοινοβουλευτικές χούντες”, οι παραλληλισμοί με την Κατοχή και κάθε προτροπή σε βία προέρχονταν μόνο από φασίστες και “Καμμένους”. Διότι μέχρι τώρα – μεμονωμένα, έστω – το λεκτικό λιντσάρισμα της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας ενισχύεται και από τα αριστερά… 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]