Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο πόνος και η οργή παραμένουν για τη Μάγδα Φύσσα. Τη μητέρα που έχει γίνει σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα.

Κάθε μέρα παρούσα στο δικαστήριο, με θάρρος αξιοζήλευτο, στέκεται βλέμμα με βλέμμα απέναντι σε θρασύδειλους τραμπούκους που προσβάλλουν χυδαία τη μνήμη του παιδιού της. Στέκεται αμετακίνητη όπως ο Παύλος της τότε, λίγο πριν μαχαιρωθεί. Θέλει όσο τίποτα να μην υπάρξει πάλι μια τραγική εξέλιξη. Να δικαιωθεί δικαστικά η υπόθεση και ο μεγάλος αγώνας για τη διάλυση του φασισμού στον οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο χωρίς να το θελήσει, αλλά κατάφερε να αντεπεξέλθει με τη μέγιστη αξιοπρέπεια.

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον φασίστα χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά, η μητέρα του Παύλου έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή Ελληνοφρένεια. Σε ένα διαφορετικό κόνσεπτ, αμιγώς δημοσιογραφικό και όχι σατιρικό, ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση, ακούστηκε ξανά ποιος είναι ο Παύλος. Όχι “ήταν”. Αναδείχτηκαν όλες εκείνες οι παράμετροι που συνέβαλαν ώστε να δολοφονηθεί. Το ανάλγητο πρόσωπο των χρυσαυγιτών που εξακολουθούν να μην αισθάνονται άσχημα. Τις σχέσεις μεταξύ κράτους, αστυνομίας και φασιστών, εξαιτίας των οποίων ήταν πολύ πιθανό σήμερα ο Ρουπακιάς να μη δικαζόταν.

“Βλέπεις στα πρόσωπά τους ότι δεν υπάρχει ίχνος μετάνοιας. Αντιθέτως θεωρούν ότι οι δικοί τους άνθρωποι που είναι κατηγορούμενοι είναι ήρωες”, ανέφερε η Μάγδα Φύσσα για τους συγγενείς και συναγωνιστές του Ρουπακιά. Είναι μία εικόνα που της προκαλεί απέχθεια. Υπάρχει όμως και μια εικόνα που της δίνει δύναμη να συνεχίσει. Ο Παύλος όταν έφυγε “ήταν πολύ γαλήνιος, πολύ όμορφος, χαμογελαστός. Τον είδα στο νοσοκομείο…” Παρά την επίθεση που δέχτηκε “Ο Παύλος δεν τρόμαξε. Έφυγε ήρεμος…”

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρει πώς όταν ο Ρουπακιάς συνελήφθη και μπήκε στο περιπολικό είπε στους αστυνομικούς “Δικός σας είμαι”. “Τι αστυνομικός;” τον ρώτησαν για να πάρουν την απάντηση: “Όχι, χρυσαυγίτης”.

Μήνυμα αστυνομικού: “Να στηρίξουμε τη μάνα!”

Λίγο μετά, κατά τη διάρκεια της εκπομπής ακούστηκε ένα μήνυμα που έστειλε αστυνομικός. “Για να ξεπεράσουν οι χρυσαυγίτες τις τύψεις και τις ενοχές τους είναι απαραίτητο να προσπαθήσουν να πληγώσουν με τον πιο σκληρό τρόπο τη μάνα. Πρέπει να υποταχθεί η μάνα να σιωπήσει γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα σωπάσουν όλοι. Άμα σωπάσουν όλοι τότε μπρος στα μάτια του κόσμου, μα πιο πολύ στα δικά τους, θα φαντάζουν δικαιωμένοι όποια κι αν είναι η απόφαση. Γι’ αυτό και ο κόσμος δεν πρέπει να σωπάσει και να στηρίξει τη μάνα!”

Δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί ίδιοι, σχολίασαν από την Ελληνοφρένεια. Και στη συνέχεια σχολιάζοντας το “πού πας;” που είπε ο Παύλος στον Ρουπακιά λίγο πριν πεθάνει, είπαν: “ακόμη και την ύστατη στιγμή ζήτησε ντομπροσύνη”, δείγμα του ποιος ήταν. Είναι.

Όταν η Μάγδα Φύσσα πήγε στο νοσοκομείο προσπάθησε να κάνει το παιδί της καλά. Μάνα είναι. “Προσπάθησα να τον ζεστάνω. Αν τον ζεστάνω, θα συνέλθει, είπα… Δεν έγινε τίποτα”.

Ανέδειξε ακόμη τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σ’ εκείνες τις περιοχές εξαιτίας των φασιστών. “Οι γιατροί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας είχαν έρθει αντιμέτωποι συχνά με σκισμένες πλάτες και μαχαιρωμένους, από επιθέσεις χρυσαυγιτών σε μετανάστες. Πού ξέρουμε ότι δεν έχουν γίνει άλλες δολοφονίες;”

Κλείνοντας η Μάγδα Φύσσα ερωτήθηκε για εκείνο που της λείπει περισσότερο από το παιδί της. Απάντησε, αυτονόητα, όλα. Όμως υπάρχει κάτι. Απλό και καθημερινό “Μου λείπει το ‘μάνα'”, είπε φορτισμένη. Αφήνοντας τους πάντες να φανταζόμαστε την λεβεντιά με την οποία το λεγε, όπως στα τραγούδια του, ο Παύλος.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]