Μεγάλη μάχη με τις φωτιές δίνουν στη Σιβηρία, καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται σε μια έκταση 28 εκατομμυρίων στρεμμάτων στην λεγόμενη ζώνη ελέγχου που είναι εξαιρετικά δύσκολα προσβάσιμη.

Η μεγαλύτερη έκταση στην οποία μαίνονται οι πυρκαγιές έχει καταγραφεί στην Γικαουτία, όπου έχουν παραδοθεί στις φλόγες 11 εκατομμύρια στρέμματα, στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ – περισσότερα από 10 εκ. στρέμματα – και στην περιοχή του Ιρκούτσκ – περίπου 7 εκ. στρέμματα.

Στην κατάσβεση συμμετέχουν 3000 πυροσβέστες, 500 πυροσβεστικά οχήματα και 60 εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Τέσσερις περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι καπνοί έχουν πνίξει τις ρωσικές πόλεις και έχουν φτάσει μέχρι την Αλάσκα και τον Καναδά, ενώ οι πυρκαγιές είναι ορατές από το διάστημα.

Τα αεροσκάφη του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τύπου Il-76 που έχουν επιστρατευθεί για να συμμετάσχουν στο έργο της κατάσβεσης, πραγματοποιούν τουλάχιστον 20 πτήσεις ημερησίως.

Παράλληλα αεροσκάφη Antonov An-26 πέταξαν στην περιοχή του Ιρκούτσκ για να βομβαρδίσουν με ιδιωούχο άργυρο τα σύννεφα προκειμένου να βρέξει πάνω από τις πληγείσες περιοχές. Η Ρωσία έχει επιστρατεύσει και αλεξιπτωτιστές οι οποίοι πέφτουν σε δύσβατες περιοχές στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, όπου δυσκολεύονται να φτάσουν οι επίγειες δυνάμεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει εντολή για ενεργοποίηση περισσότερων μονάδων των ενόπλων δυνάμεων, ενώ και οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να συνδράμουν. Η Ρωσία για την ώρα δεν έχει δεχθεί τη βοήθεια, ωστόσο υπάρχει διπλωματική σύγκλιση των δύο κρατών για την κρίση.

Μάχη με τις φλόγες ή μάχη με την κλιματική αλλαγή;

Συνολικά, περισσότερες από 250 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη σε τεράστιες περιοχές του Αρκτικού Κύκλου, από τη βόρεια Σιβηρία, τη βόρεια Σκανδιναβία, την Αλάσκα έως τη Γροιλανδία.

 

Οι δορυφόροι της NASA καταγράφουν την εκδήλωση περίπου 50 εστιών την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες με τις επιπτώσεις για την κλιματική αλλαγή να είναι τεράστιες και να μην μπορούν να εκτιμηθούν με ασφάλεια ακόμη.

Η Greenpeace μιλάει για τεράστια οικολογική καταστροφή στην Αρκτική. Οι επιστήμονες, όπως ο Μαρκ Πάριγκτον του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος» για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας, χαρακτηρίζουν αυτές τις δασικές πυρκαγιές ως «πρωτοφανείς». Εισχωρούν βαθιά στο υπέδαφος και καίνε τύρφη, δηλαδή αποθέματα άνθρακα που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου. Επιπλέον έχουν διαρκέσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Τον Ιούνιο οι πυρκαγιές απελευθέρωσαν 50 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα ισοδύναμη με την ετήσια κατανάλωση της Σουηδίας. Έως τις 25 Ιουλίου είχαν απελευθερώσει περίπου 100 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, μια ποσότητα που είχε καταγραφεί από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο, σε 8 χρόνια, από το 2010 έως το 2018.

Δυστυχώς, η έκλυση διοξειδίου αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται με ταχύτητα. Τα αέρια που εκλύονται από τις πυρκαγιές επιδεινώνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που με τη σειρά του θα προκαλέσει ακόμη περισσότερες πυρκαγιές, καθώς οι θερμοκρασίες στις περιοχές των δασικών πυρκαγιών αυξάνονται.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Επιστήμης του Κρασνογιάρσκ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών κατέγραψαν τις πυρκαγιές και διαπίστωσαν ότι οι καπνοί έχουν σκεπάσει μια τεράστια περιοχή:

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στον Αρκτικό κύκλο είναι το αποτέλεσμα ενός «πιο θερμού πλανήτη» λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου. Ο Νταν Τόμσον, επιστήμονας που ασχολείται με τις δασικές πυρκαγιές στην υπηρεσία Φυσικών Πόρων του Καναδά, τονίζει ότι οι συνέπειες από τις φετινές πυρκαγιές στην Αρκτική θα είναι παγκόσμιες.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]