ΜΕΝΓΚΕΛΕ

του Θανάση Τριαρίδη || για 3η χρονιά

Έρχεται τον Οκτώβριο στο Θέατρο Θησείον.

 

 «Ένα θεατρικό κέντημα περασμένο ψιλοβελονιά»
(Σάββας Πατσαλίδης)

 «Το καλύτερο κείμενο του συγγραφέα
που έχουμε δει στο θέατρο»
 (Στέλλα Χαραμή)

  «Ένα παιχνίδι μνήμης, αλήθειας και ψευδαίσθησης
που έχει αφορμή ένα από τα πιο μαύρα πρόσωπα
της Ιστορίας και πηγαίνει σε σκοτεινούς
δρόμους της ψυχής»
(Όλγα Σελλά)

«Μία άγρια αναμέτρηση σε επίπεδο ταυτότητας,
φύλου, συνειδητού και ασυνείδητου, [μια παράσταση] που δικαιώνει
απόλυτα και τον ίδιο τον Φιλίππογλου
και τους δύο εξαίρετους ηθοποιούς του»
(Τώνια Καράογλου)

O «Μένγκελε» του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, θα συνεχίσει τις παραστάσεις του για τρίτη συνεχόμενη θεατρική σεζόν στην Αθήνα. Ύστερα από τις επιτυχημένες, sold-out παραστάσεις στο Faust, ο Μένγκελε  «μετακομίζει» από τις 3 Οκτωβρίου στο Θέατρο Θησείον, εγκαινιάζοντας το φετινό του ρεπερτόριο, και συνεχίζει το ταξίδι του σε Θεσσαλονίκη (Θέατρο Αυλαία, 21-25/10) και Πάτρα (Λιθογραφείο, 11-13/12).

Υπόθεση:
Δύο άγνωστοι αναμεταξύ τους άνθρωποι της σημερινής εποχής: ένας άντρας (διοικητικός υπάλληλος κάποιας δημοσίας υπηρεσίας) και μία γυναίκα (υποψήφια διδάκτορας Ιστορίας) στο κουπέ ενός ηλεκτροκίνητου τρένου, σε ένα νυχτερινό δρομολόγιο· μία τυπική συζήτηση γνωριμίας. Όλα ξεκινούν με μία ξαφνική διακοπή ρεύματος, οπότε οι δύο πρωταγωνιστές για να ξεπεράσουν την αμηχανία τους θα παίξουν το παιδικό παιχνίδι των ρόλων (όπου ο καθένας από τους δύο αναλαμβάνει να υποδυθεί μία πολύ συγκεκριμένη ιστορική ή φανταστική προσωπικότητα): ο άντρας θα παραστήσει τον “Γιόζεφ Μένγκελε”, τον διαβόητο «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς, και η γυναίκα την “Εσθήρ”, την εγγονή μίας Εβραίας επιζήσασας, θύματος των φρικτών πειραμάτων του μυστηριώδους γιατρού. Γρήγορα όμως το παιχνίδι θα αλλάξει τροπή για τους δυο εγκλωβισμένους στο κουπέ του τρένου: μήπως στα αλήθεια είναι αυτό που δήθεν υποδύονται; Και πού μπορούν να φτάσουν “παίζοντας” ένα τέτοιο παιχνίδι με την ηθική, με την ανθρώπινη κατάσταση, με όλη την προηγούμενη Ιστορία;

Mengele 2

Λίγα Λόγια για το έργο:
Ο «Μένγκελε» είναι ένα έργο που επιχειρεί να αναμετρηθεί με την πιο ακατανόητη κτηνωδία στην ιστορία της Δύσης: το Εργαστήρι Πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Μια ακραία ηθική παραβολή (ή και μια μετα-πολιτική δυστοπία), ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και μια ερωτική τραγωδία συμπλέκονται πέρα από τα όρια της ηθικής, στο αόρατο μεταίχμιο όπου η πιο έξαλλη αγάπη συναντιέται με το απόλυτο κακό.

Είναι το τρίτο θεατρικό έργο του Θανάση Τριαρίδη που ανέβηκε στις σκηνές της Αθήνας, κερδίζοντας τις εντυπώσεις κοινού και κριτικών. Κυκλοφορεί ελεύθερα στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.triaridis.gr/mengele, όπως επίσης και σε βιβλίο από την σειρά δήγμα/θέατρο των Εκδόσεων Ευρασία. Έχει μεταφραστεί στα αγγλικά από τη Χαρά Σύρου και στα γερμανικά από τον Γιάννη Ευαγγέλου και τη Μαριάνε Ουτς.

Mengele 1

Ταυτότητα Παράστασης:
Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Σκηνικήεικαστική ευθύνη και video: Όλγα Μπρούμα
Μουσική: Δημήτρης Γιακουμάκης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ροζαλί Σινοπούλου
Ερμηνεύουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μυρτώ Αλικάκη

Στοιχεία παράστασης:
Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Σάββατο, 3 Οκτωβρίου
Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων: Σάββατο, Δευτέρα, Τρίτη στις 21.10, Κυριακή στις 19.00,
Έως 03 Νομεβρίου.

Χώρος:  Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή // Τ.: 210 32 55 444
Τιμές Εισιτηρίων:  Κανονικό: 14€,  Φοιτητικό, σπουδαστικό: 10€
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Περισσότερες πληροφορίες: www.facebook.com/pages/ΜΕΝΓΚΕΛΕ-του-Θανάση-Τριαρίδη

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]