του Γιάννη Ψαράκη (basketballguru.gr)

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Ούτε, φυσικά η τελευταία. Σίγουρα όμως ήταν η πιο μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας που έχει σημειωθεί ποτέ σε γήπεδο αγώνα της Ευρωλίγκα εναντίον μίας ομάδας ως εκπροσώπου ενός έθνους και μάλιστα υπό την ανοχή της γηπεδούχου, που όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει όσα συνέβησαν, αλλά επί της ουσίας επέτρεψε να συμβούν, εν γνώσει της ότι θα τιμωρηθεί.

Το βράδυ της Πέμπτης λοιπόν στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα της Βιτόρια στη χώρα των Βάσκων στην Ισπανία, το ίδιο γήπεδο στο οποίο σε 3,5 μήνες θα διεξαχθεί το φάιναλ-φορ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, έλαβε χώρα μία συντονισμένη διαμαρτυρία εναντίον της Μακάμπι Τελ Αβίβ, ως εκπροσώπου του Ισραήλ. Πρόκειται φυσικά για μία είδηση που δεν «έπαιξε» (και ούτε πρόκειται…) σε κανένα ΜΜΕ, τόσο της Ισπανίας όσο και του Ισραήλ ή άλλων χωρών, αφού είναι γνωστή η ντιρεκτίβα της Ευρωλίγκα (όπως άλλωστε και όλων των διοργανωτικών αρχών αγώνων ή τουρνουά σε όλα τα σπορ) να αποφεύγεται, να αγνοείται έως και να φιμώνεται η προβολή μη αθλητικού περιεχομένου «εκδηλώσεων» σε αγωνιστικούς χώρους.

Φυσικά δεν ήταν επίσης η πρώτη φορά που ειδικά στο συγκεκριμένο γήπεδο καταγράφησαν εκδηλώσεις, αφού το 2009 είχε εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο ένα άτομο με σημαία της Παλαιστίνης διαμαρτυρόμενο με ορισμένα ακόμη, εναντίον της Μακάμπι και του Ισραήλ, ενώ το 2016 σε μία λίγο πιο μαζική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν 10 άτομα που έφεραν μαζί τους σημαίες της Παλαιστίνης, η Μπασκόνια τιμωρήθηκε με πρόστιμο 30.000 ευρώ από τη διοργανώτρια αρχή.

Όπως βλέπετε όμως και στις σχετικές φωτογραφίες από τον αγώνα της Πέμπτης 31 Ιανουαρίου, αυτή τη φορά δεν είχαμε να κάνουμε με μία δράκα ανθρώπων, αλλά με μία πολύ μεγάλη συγκέντρωση άνω των 100-120 ατόμων (που ίσως και να μη σχετίζονται όλοι άμεσα με την ομάδα της Μπασκόνια), αλλά και την αυθόρμητη «συμμετοχή» αρκετών ακόμη φιλάθλων, εναντίον της «ομάδας του λαού».

Η αρχική συγκέντρωση διοργανώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα από τέσσερις διαφορετικές οργανώσεις της περιοχής της Βασκονίας και έλαβε κατόπιν και τη στήριξη ενός εκ των μεγαλύτερων εργατικών συνδικάτων της χώρας, του διάσημου CΑFeko. Εμπνευστής ήταν η οργάνωση BDZ Group (από τα αρχικά Boikota+Desinbertsioak+Zigorrak, που σημαίνουν «μποϊκοτάζ, αποεπένδυση, τιμωρία), μαζί με την Ισλαμο-Αραβική κοινότητα της Βιτόρια, την Indar Basconique(1) και την Revolution 1921, που κάλεσαν τον κόσμο σε μαζική συμμετοχή. Οι οργανώσεις αυτές, μία εβδομάδα πριν στις 25 Ιανουαρίου, ενημέρωσαν με παράσταση εκπροσώπου τους το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης της Βιτόρια για τη δράση που ετοίμαζαν, ζητώντας τη στήριξη του Δήμου, όμως η πρότασή τους καταψηφίστηκε από τέσσερις από τις παρατάξεις που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο και έτσι απορρίφθηκε. Όμως έτυχαν της στήριξης του εργατικού κέντρου CAF-eco, που μάλιστα με ανακοίνωσή του είχε καλέσει τα μέλη του να απέχουν από την εργασία τους τις ώρες των εκδηλώσεων.

Η πρώτη(2) έλαβε χώρα την προηγούμενη μέρα του αγώνα στην κεντρική πλατεία της πόλης Plaza de Virgen Blanca, με ειρηνική πορεία, ενώ για τη μέρα του αγώνα το ραντεβού δόθηκε τρεις ώρες πριν το τζάμπολ με συνθήματα «Έξω η Μακάμπι από τη Βασκονία, σήμερα αύριο και για πάντα» (Fuera Maccabi de Euskal Herria, Atzo, gaur eta beti), «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» (Palestina askatu) και «Ο Ναζισμός-Σιωνισμός δεν είναι καλοδεχούμενοι εδώ» (El nazi-sionismo no es bien venido).

Όλα τα παραπάνω, σημαίνουν και δείχνουν ξεκάθαρα ότι η διοίκηση της Μπασκόνια γνώριζε μέρες πριν για τα επερχόμενα γεγονότα και προφανώς όχι μόνο δεν έκανε το παραμικρό για να τα εμποδίσει, αλλά ούτε και να τα αποτρέψει, πηγαίνοντας με αυτό τον τρόπο κόντρα στους κανονισμούς των μετόχων της Ευρωλίγκα. Είναι προφανές δε, ότι η Μακάμπι αν θελήσει το θέμα να πάρει διαστάσεις, μπορεί να απαιτήσει την παραδειγματική τιμωρία της Μπασκόνια για την τόσο μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας εντός γηπέδου και εν ώρα αγώνα, με την ύψωση δεκάδων σημαιών της Παλαιστίνης αλλά και πλακάτ για την απελευθέρωση της και εναντίον του Ισραήλ. Για να περάσουν τόσες πολλές σημαίες και πλακάτ σε γήπεδο μπάσκετ δεν αρκεί να κάνουν τα… στραβά μάτια οι ελεγκτές στις εισόδους του γηπέδου…

Αν κρίνουμε πάντως από τη στάση του εκπροσώπου Τύπου της ισραηλινής πρεσβείας στην Ισπανία, Yoav Katz, ο οποίος ήταν παρών στο γήπεδο και κατέγραψε μάλιστα με φωτογραφία στιγμιότυπο από τη διαμαρτυρία, το θέμα ίσως και να πάρει διαστάσεις τις επόμενες μέρες. «Είναι λυπηρό που υπάρχουν ακόμη άτομα που επιμένουν να εμπλέκουν την πολιτική με τις διεθνείς αξίες του αθλητισμού που μας ενώνουν. Τώρα είναι απλά ένας αγώνας ανάμεσα στη Μπασκόνια και τη Μακάμπι. Ζήτω η Μακάμπι» τουίταρε σχετικά πριν το τζάμπολ…

Όσο για το πως και πότε ξεκίνησαν όλα αυτά; Θα πρέπει να πάμε 10 χρόνια πίσω, στο 2009, όταν σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι οργανώσεις των συγκεντρώσεων(3) η Μακάμπι συμμετείχε ενεργά σε διαφημιστική καμπάνια του ισραηλινού στρατού για την επιχείρηση ονόματι «Berun Melena» και η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων επιθέσεις στη λωρίδα της Γάζας και στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.400 άτομα. Από τότε οι Βάσκοι οργανώθηκαν εναντίον της και το δείχνουν σχεδόν σε κάθε ματς, βλέποντάς την ως εκπρόσωπο του Ισραήλ.

Από το 2014 μάλιστα το «μίσος» μεγάλωσε, όταν μαθεύτηκε (σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν) ότι η Μακάμπι συμμετείχε στη διοργάνωση του φιλικού αγώνα με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς στις 5 Οκτωβρίου 2014, με τον Ντέιβιντ Μπλατ τότε στον πάγκο των Καβς, με τις δύο πλευρές να υποστηρίζουν με δημόσιες δηλώσεις τους η μία την άλλη, ο Μπλατ το Ισραήλ(4) και ο μέχρι και σήμερα Πρωθυπουργός της χώρας Μπένζαμιν Νετανιάχου(5) τον Μπλατ και τους Καβς.

(1) twitter.com/indarbaskonia86

(2) halabedi.eus/2019/01/30/israeli-eta-tel-aviveko-maccabiri-boikot-egiteko-eskubidea-aldarrikatu-dute/

(3) www.youtube.com/watch?v=uNFIom8kvc0

(4) www.algemeiner.com/2014/08/01/cleveland-cavaliers-israeli-head-coach-david-blatt-this-war-is-israels-most-justified-war-i-can-remember/

(5) www.huffingtonpost.com/2015/06/01/israel-cavaliers-netanyahu_n_7484336.html?guccounter=1

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]