Τα τελευταία δεκαπέντα χρόνια η Νιούκαστλ έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου όσον αφορά τους οπαδούς της με ειδικές ανάγκες, αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν τις εποχές όπου ουσιαστικά τους στρίμωχνε σε 12 θέσεις, δείχνοντας να αδιαφορεί για την ύπαρξη και την κατάστασή τους.

Η Ένωση Ανάπηρων Οπαδών των Magpies γιόρτασε τα δέκατα πέμπτα της γενέθλια και έχει να υπερηφανεύεται για πολλά που έχει καταφέρει στο διάστημα αυτό…

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι συνθήκες στο γήπεδο της Νιούκαστλ θύμιζαν… Mεσαίωνα. Τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες δεν μπορούσαν να βγάλουν εισιτήριο διαρκείας για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα και αν ήθελαν να παρακολουθήσουν έναν αγώνα από κοντά, έπρεπε να κάνουν ολόκληρο… σχέδιο, προκειμένου να προλάβουν μία από τις 12 θέσεις που υπήρχαν για τους γηπεδούχους και τους φιλοξενούμενους οπαδούς με αναπηρία.

Τα πράγματα άλλαξαν το 1998, όταν οι κυβερνητικοί έλεγχοι ανέδειξαν το πρόβλημα σε διάφορους συλλόγους, προειδοποιώντας τους για την αντιμετώπιση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και τονίζοντάς τους ότι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους οπαδούς.

newcastle hand

Ο Τέρι Μίντοους και ο Στιβ Γουίλκινσον, «τρελαμένοι» οπαδοί των Τουν, μαζί με τη Ρος Μίλερ και τον γιο της, Στίβεν, ο οποίος θα γινόταν Παραολυμπιονίκης στο μέλλον, ανέλαβαν να κάνουν πράξη τις προσταγές, να βοηθήσουν τον σύλλογο και εν τέλει να αλλάξουν τις συνθήκες για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Στα τέλη Μαρτίου, η Ένωση Ανάπηρων Οπαδών της Νιούκαστλ γιόρτασε τα δεκαπέντε χρόνια συνεχούς παρουσίας της. Η Ρος Μίλερ, που βρέθηκε στην εκδήλωση τόνισε: «Ποτέ δεν ξεκινήσαμε για να γίνουμε ένα μαχητικό γκρουπ. Απλά θέλαμε να έχουμε φωνή. Ο Τέρι και ο Στιβ ήταν ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη και στη δεκαετία του ’90 οι εγκαταστάσεις ήταν κακές. Ήταν σαν μια κυματοειδή μεταλλική καλύβα δίπλα από τους εκτός έδρας οπαδούς.

Υπήρχε χώρος για 12 αναπηρικά καροτσάκια και ήταν τόσο για τους γηπεδούχους, όσο και για τους φιλοξενούμενους οπαδούς, οπότε έπρεπε να πας πολύ νωρίς για να έχεις πιθανότητες να βρεις μια θέση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτό έγινε πριν από 15 χρόνια. Τα πράγματα έχουν αλλάξει τόσο πολύ και ο σύλλογος είναι σπουδαίος. Τώρα έχουμε περίπου 100 μέλη, με οργανισμούς και ιδρύματα να φέρνουν κόσμο στα παιχνίδια».

Ο Τέρι Μίντοους, 64 ετών, πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. «Ήταν πριν από 15 χρόνια όταν ο σύλλογος ξεκίνησε να αναγνωρίζει πλήρως τις ανάγκες των οπαδών με Ειδικές Ανάγκες στην έδρα του και από τότε έχουν γίνει πολλά βήματα», είπε.

Ο Στιβ Σόρεϊ, υπεύθυνος ασφαλείας της Νιούκαστλ τόνισε: «Πάντα ακούμε τα όσα η Ένωση Ανάπηρων Οπαδών έχει να πει και δουλεύουμε μαζί τους ώστε να δούμε το πως τα πράγματα μπορούν ξανά να βελτιωθούν. Προχωράμε σε διενέργεια ελέγχου πρόσβασης, προκειμένου να δούμε που μπορεί αυτή να βελτιωθεί». Οι «Καρακάξες» καθυστέρησαν, ωστόσο δείχνουν να καταλαβαίνουν πλέον πλήρως ότι η ισότητα ανάμεσα στους οπαδούς τους αποτελεί προτεραιότητα!

Πλέον, για τους οπαδούς με Ειδικές Ανάγκες υπάρχουν 200 θέσεις στις κερκίδες, δίπλα στους υπόλοιπους. Όλοι, άλλωστε, πηγαίνουν στο γήπεδο για τον ίδιο λόγο και το ποδόσφαιρο οφείλει να μην κάνει διαχωρισμούς. Η Νιούκαστλ έχει επίσης ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τους τυφλούς οπαδούς, οι οποίοι μπορούν να ακούσουν περιγραφή του αγώνα από ειδικό χώρο.

Αναδημοσίευση από το www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]