Συνταγματικό και νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση στο Ελληνικό. Στο βωμό της ανάπτυξης, άλλη μία επένδυση παίρνει το “πράσινο φως” του ΣτΕ για να προχωρήσει, παρά τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, για περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το ΣτΕ επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» και αποφάνθηκε ότι δεν προσκρούει σε συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις, αν και οι δικαστές υπογράμμισαν ότι πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια οι περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές κ.λπ. νομοθετικές προβλέψεις και διατάξεις. Εξάλλου, υπογραμμίστηκε ότι οι προβλεπόμενες κατασκευές, κ.λπ. είναι σύμφωνες με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους και την πολιτιστική κληρονομία (αρχαία- άρθρο 7 ΠΔ) οι οποίοι είναι επισκέψιμοι, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, όπου αυτά κρίνονται αναγκαία, προηγούνται της ενάρξεως οποιουδήποτε τεχνικού έργου και ολοκληρώνονται εντός ευλόγου χρόνου με γνώμονα την έγκαιρη υλοποίηση του έργου». Αναφέρουν ακόμη πως παρά το υπέρμετρο ύψος ορισμένων κτιρίων (ουρανοξύστες) που προβλέπεται να κατασκευαστούν, με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις, επιδιώκεται, επαρκώς, η προστασία των αρχαιοτήτων και μνημείων και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς διασφαλίζεται πλήρως με το εν λόγω σχέδιο διατάγματος.

Το Ελληνικό είναι μόνο ένα μέρος των υποσχέσεων της κυβέρνησης, προκειμένου να υλοποιήσει τα απαραίτητα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού μνημονιακού προγράμματος. Κάποτε ο νυν πρωθυπουργός, ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούσε στον αγώνα των κατοίκων για την δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου στη θέση του παλιού αεροδρομίου χωρίς mall και πολυκατοικίες αλλά για τη δημιουργία ενός «πνεύμονα» πρασίνου στην περιοχή ενάντια στην εκμετάλλευση του τεράστιου αυτού χώρου δίπλα στη θάλασσα για άλλες επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες.

Στο βωμό όμως της πολυπόθητης ανάπτυξης, θυσιάζουμε και περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Χτίζουμε mall για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με 400 ευρώ το μήνα για πλήρη απασχόληση, καζίνο για να μπορούν ανενόχλητοι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί να μένουν με την ψευδαίσθηση.

Δεν είναι μόνο το Ελληνικό. Είναι και οι Σκουριές, όπου τεράστιες εκτάσεις αρχέγονου δάσους έχουν καταστραφεί και στη θέση τους έχουν κατασκευαστεί οι εγκαταστάσεις του καναδικού κολοσσού El Dorado Gold. Η συνέχιση του έργου, όπως υποστήριζε παλιότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεπάγεται τη δεδομένη μόλυνση των εδαφών και των νερών της περιοχής, αλλά και την εξαφάνιση πολλών επαγγελμάτων που στηρίζονται στη γεωργία, την αλιεία και τον τουρισμό.

Και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στο ύψος των προεκλογικών της εξαγγελιών, με αποτέλεσμα οι εργασίες να συνεχίζονται κανονικά και η εταιρεία να παραμένει ακλόνητη στη θέση της. Την ίδια ώρα κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να διώκονται γιατί αντιστάθηκαν στην επένδυση, συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις.

Σκουριές: Σε.. διαιτησία να βρισκόμαστε

Ενημερώσου:

Εξόρυξη Χρυσού: Τι είναι;

 

Πως θα έρθει η ανάπτυξη σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που στηρίζει μεγάλο μέρος της οικονομίας της στον τουρισμό, εάν δεν πουλήσει και τα περιφερειακά της αεροδρόμια. Και μάλιστα «κοψοχρονιά». Πόσο κοστίζουν 14 αεροδρόμια; 1,23 δισ. ευρώ. Και ποιος ο αγοραστής; Η γερμανική εταιρεία Fraport. Κύριος μέτοχος είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης (31,35%), ενώ ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%), η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited (5,27%) και οι λοιποί μέτοχοι (34,91%).

Το σκίτσο του Carlos Latuff για τις “αναγκαίες” επενδύσεις στην Ελλάδα στο βωμό της ανάπτυξης, αποκλειστικά για το 3pointmagazine.gr:

 

Δείτε και άλλα σκίτσα του Βραζιλιάνου σκιτσογράφου στη στήλη μας “Με το πενάκι του Carlos Latuff”.

 

 

 

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]