Τα social media έχουν επικριθεί για πολλούς λόγους, αλλά αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι ότι έχουν μεγάλη δύναμη και μπορούν να επηρεάσουν μαζικά πολλά άτομα.

Μία από τις ιστορικές ομάδες της Ισπανίας, η Ρεάλ Οβιέδο, διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας της. Η πρώτη ομάδα από το Πριγκιπάτο των Αστουριών που συμμετείχε στην Primera Division το 1933 και θα μπορούσε να έχει κατακτήσει ακόμα και το πρωτάθλημα το 1936 με τους «the electric forwards» της, όπως αποκαλούσαν τότε τους επιθετικούς της, αν δεν είχε ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος, ταλανίζεται εδώ και μία δεκαετία από οικονομικά προβλήματα.

Από το 2001 όταν και αποχαιρέτησε τη μεγάλη κατηγορία έπειτα από 13 συνεχόμενα χρόνια, σερί – ρεκόρ για τον σύλλογο, τα προβλήματα δεν την έχουν εγκαταλείψει. Μέσα σε δύο σεζόν υποβιβάστηκε στη Segunda B (3η κατηγορία) και η κακή οικονομική διαχείριση, αλλά και τα ατυχή αποτελέσματα την οδήγησαν λόγω της αδυναμίας της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στην 4η κατηγορία.

Προσπαθώντας να ακολουθήσει τις μεγάλες της Ισπανίας, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, ξεκίνησε η παρακμή της. Άλλωστε το έχουμε δει και με άλλους φιλόδοξους συλλόγους: Πόρτσμουθ, Λιντς, Ντάρλινγκτον, Πορτ Βέιλ…

Πλέον, έχοντας «εγκαταλειφθεί από τις τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις, λεηλατηθεί από προηγούμενους ιδιοκτήτες και γελοιοποιηθεί από αντιπάλους», όπως γράφει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του, ο σύλλογος βρίσκεται σε οριακό σημείο. Αν μέχρι τις 17 Νοεμβρίου δεν συγκεντρωθεί 1,9 εκατομμύριο ευρώ, η ομάδα θα περάσει σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης.

Το γεγονός έχει κινητοποιήσει τους οπαδούς της ομάδας και όχι μόνο, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει μια πρωτοφανή εκστρατεία μέσω διαδικτύου για τη σωτηρία της ομάδας. Άλλωστε, οι φανατικοί φίλοι της είχαν δείξει τις προθέσεις τους ακόμα και στα δύσκολα. Έχουν σπάσει το ρεκόρ προσέλευσης της χώρας σε αγώνα χαμηλότερων κατηγοριών με 30.000 θεατές, ενώ σε μία σεζόν αγοράστηκαν 15.000 διαρκείας! Πλέον, νιώθουν ότι ήρθε η ώρα να σηκώσουν την ομάδα στους ώμους τους.

Ήδη, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του συλλόγου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράσει από μία έως όσες μετοχές θέλει μέσω κατάθεσης σε ισπανική τράπεζα, πιστωτικής κάρτας ή PayPal, με την κάθε μετοχή να στοιχίζει 11,50 ευρώ μαζί με την προμήθεια για τέτοιες συναλλαγές.

Η προσπάθεια, όμως, δεν σταματά εκεί, καθώς η ομάδα έχει στο πλευρό της και άλλους υποστηρικτές. Ένας από τους πιο ένθερμους είναι ο δημοσιογράφος της Guardian, Sid Lowe, ο οποίος σπούδασε στο Οβιέδο και αγάπησε τον σύλλογο. Τώρα, είναι ο πρωτοστάτης της κίνησης σωτηρίας του, «τρέχοντας» μέσω του λογαριασμού του στο Twitter την καμπάνια του με εντυπωσιακά μέχρι στιγμή αποτελέσματα. Δεκάδες followers του τον ρωτούν με ποιόν τρόπο μπορούν να βοηθήσουν αν δεν βρίσκονται στην Ισπανία και διαδίδουν το μήνυμα για τη σωτηρία της ομάδας. Φίλοι του ποδοσφαίρου που δεν έχουν καμία σχέση με την ομάδα, την πόλη, ούτε καν την Ισπανία έχουν αγοράσει ήδη μετοχές.

Τα πιστοποιητικά αγοράς του μεριδίου έχουν σταλεί σε όλο τον πλανήτη: Αγγλία, Ισραήλ, Αυστρία, Μαλαισία, Αίγυπτο, Νέα Ζηλανδία… Μάλιστα, όλοι αυτοί οι ετερόκλητοι μέτοχοι θα έχουν την ευκαιρία, αν το θελήσουν, να βρεθούν στο ίδιο γήπεδο, καθώς ο καθένας τους, με την αγορά της μετοχής, απέκτησε το δικαίωμα να παρακολουθήσει από κοντά την αναμέτρηση της Ρεάλ Οβιέδο με τη Ρεάλ Μαδρίτης C.

Άλλωστε, η πρώτη ομάδα της «Βασίλισσας» έδειξε ήδη την ευαισθησία της επί του θέματος αγοράζοντας μετοχές αξίας 100.000 ευρώ, βοηθώντας έτσι το συγκεντρωμένο ποσό να φθάσει περίπου τις 752.000 ευρώ, συγκομιδή που αυξάνεται συνεχώς.

Παράλληλα, ο Ίκερ Κασίγιας δώρισε μια υπογεγραμμένη φανέλα του η οποία θα δημοπρατηθεί, με τα έσοδα να πηγαίνουν, φυσικά, στον σύλλογο του Οβιέδο.

Δίπλα στην ομάδα στέκονται και πολλοί άλλοι σημαντικοί ποδοσφαιριστές, όπως ο Γκιγιέρμο Οτσόα, αλλά και οι Χουάν Μάτα, Σάντι Καθόρλα και Μίτσου που βγήκαν από τα σπλάχνα του συλλόγου, συμβάλλοντας όλοι οικονομικά στη σωτηρία του.

Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που αρκετοί Άγγλοι έχουν καταθέσει τον οβολό τους, ως… αντάλλαγμα για τους σπουδαίους παίκτες που τους προσέφερε ο ισπανικός σύλλογος.

Εδώ, βέβαια, προκύπτει κι ένα θέμα που με πικρία αναφέρουν αρκετά μέσα της Μεγάλης Βρετανίας τα οποία διερωτώνται πού ήταν αυτοί οι οπαδοί όταν τους χρειάζονταν οι εγχώριοι σύλλογοι. Η Πόρτσμουθ δεν τα κατάφερε, ενώ και η ιστορική Ρέιντζερς βρέθηκε λόγω χρεών να αγωνίζεται στην 4η κατηγορία του πρωταθλήματος Σκωτίας.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα που «καίει» είναι αυτό της Χαρτς που συμπτωματικά κι αυτή όπως η Οβιέδο θα περάσει σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης στις 17 Νοεμβρίου αν δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Ίσως αυτό οφείλεται στην αίγλη και την προβολή του ισπανικού ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια. Ίσως, πάλι, όμως, όπως επισημαίνουν Βρετανοί δημοσιογράφοι, οι ποδοσφαιρόφιλοι δεν ξέρουν τον τρόπο να βοηθήσουν.

Στην περίπτωση της Ρεάλ Οβιέδο είναι δεδομένο ότι αυτό που οδήγησε στην πρωτοφανή ανταπόκριση του κόσμου απ’ όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη είναι η μεγάλη εκστρατεία μέσω των social media και γενικότερα του διαδικτύου.

Η 17η Νοεμβρίου δεν αργεί και θα φανεί αν όλος αυτός ο αγώνας εκτός γηπέδου αυτή τη φορά θα είναι νικηφόρος και ποιά θα είναι η – εξ ορισμού δύσκολη για τον σύλλογο – συνέχεια ακόμα κι αν πάρει παράταση ζωής.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι λάτρεις του ποδοσφαίρου, ανεξαρτήτως χρώματος φανέλας, είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν. Απλά χρειάζονται μία ώθηση γιατί συχνά δεν ξέρουν τον τρόπο.

Η Ρεάλ Οβιέδο τους τη δίνει μέσω της ιστοσελίδας της: «Το μέλλον έχει πολλά ονόματα… Κι εσύ είσαι ένα από αυτά»!

Aναδημοσίευση από othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

To 3pointmagazine.gr είναι αυτοδιαχειριζόμενο μέσο που δεν έχει εκδότες και διευθυντές σύνταξης, ούτε κομματικές και οικονομικές εξαρτήσεις. Ένα μικρό πείραμα που μεγαλώνει διαρκώς, φιλοδοξώντας να ανταγωνιστεί τα κυρίαρχα, παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης.

Related Posts