Τα όσα συνέβησαν προχθές στη Μανωλάδα, είναι πλέον λίγο πολύ γνωστά σε όλους μας.

Διακόσιοι περίπου σύγχρονοι δούλοι από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, που “εργάζονταν” σε φραουλοχώραφο της περιοχής, συναντήθηκαν την περασμένη Τετάρτη με τους Έλληνες επιστάτες τους, ζητώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών, καθώς σ’ όλο αυτό το διάστημα, παρέμεναν απλήρωτοι.

Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν προηγηθεί άλλα δύο ραντεβού ανάμεσα στις δύο πλευρές, για το ίδιο πάλι θέμα. Και τις δύο φορές οι επιστάτες ανακοίνωσαν στους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται να πληρωθούν, κλείνοντας τους και τρίτο ραντεβού για το απόγευμα της Τετάρτης.

Την Τετάρτη τα πράγματα δεν άλλαξαν, με αποτέλεσμα οι μετανάστες να διαμαρτυρηθούν έντονα προς τους «ανωτέρούς» τους. Οι τρεις Έλληνες έφυγαν από το σημείο και επέστρεψαν λίγα λεπτά αργότερα οπλισμένοι με δύο καραμπίνες κι ένα πιστόλι.

Οι νταήδες πυροβόλησαν αρχικά στον αέρα και στη συνέχεια έστρεψαν τα όπλα τους προς τους μετανάστες, τραυματίζοντας τελικά τουλάχιστον 30 από αυτούς. Ευτυχώς κανενός η ζωή δεν διατρέχει κίνδυνο.

Τα περιστατικά βιαιοπραγίας εις βάρος των μεταναστών που εργάζονται στη Μανωλάδα, σε συνθήκες όμοιες με αυτές που δούλευαν οι μαύροι στον αμερικανικό Νότο, προ εμφυλίου πολέμου, ήταν ήδη συχνό φαινόμενο πολύ καιρό ακόμη πριν συμβούν τα γεγονότα της Τετάρτης.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί, πως για άλλη μια φορά, μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, έδειξε ότι δεν έχει συναίσθηση του ρατσιστικού κατήφορου στον οποίο έχει περιέλθει η χώρα τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να παρακολουθεί με ανοιχτό το στόμα και γουρλωμένα τα μάτια τα όσα τραγικά έγιναν στον νομό Ηλείας.

O φαύλος κύκλος του Συστήματος: Από το κέρδος στο… κέρδος

Μετά από τέτοια γεγονότα, αποκτά τεράστια σημασία το να καταλάβει ο απλός κόσμος, την άρρηκτη σχέση του φαινομένου της μετανάστευσης με τον καπιταλισμό.

Οι περισσότεροι από τους διακόσιους φτωχοδιαβόλους της Μανωλάδας, προέρχονταν από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Τι τους έκανε να σηκωθούν και να φύγουν από τις χώρες τους;

Ο καπιταλισμός επιδιώκει να απομυζήσει όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος από τα τριτοκοσμικά κράτη της Αφρικής και της Ασίας. Γι’ αυτόν το λόγο, το μεγαλύτερο ποσοστό των προσφύγων, σε παγκόσμια κλίμακα, προέρχεται από τις αφρικανικές και τις ασιατικές χώρες.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πολλές επιλογές για να ζήσουν. Οι περισσότεροι από αυτούς διαλέγουν να φύγουν από τις πατρίδες τους, πληρώνοντας όσο όσο επιτήδειους, οι οποίοι με γνώμονα το ατομικό τους κέρδος, τους ξεζουμίζουν για να τους μεταφέρουν σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

A boat with 55 sub-Saharan illegal immigrants on board

Με τα χίλια ζόρια, κι αν τα κουφάρια τους δεν καταλήξουν στον βυθό της Μεσογείου ή τρυπημένα από τις σφαίρες των συνοριοφυλάκων, θα φτάσουν τελικά στον προορισμό τους.

Οι κακομοίρηδες αυτοί θα βαφτιστούν αμέσως “λαθραίοι”. Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το που θα βρεθούν (επαρχία-μεγάλα αστικά κέντρα), γίνονται αυτόματα σκλάβοι των ντόπιων αφεντικών – όπως συνέβη, “καλή ώρα”, στη Μανωλάδα- με σκοπό να αυξήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ατομικό κέρδος των τελευταίων.

Το πρόβλημα της μετανάστευσης είναι παγκόσμιας κλίμακας, άρα και τρομερά δισεπίλυτο. Ωστόσο, το πρώτο, απλό βήμα της κατανόησης των αιτιών που το γεννά, είναι σημαντικότατο, προκειμένου όλο και περισσότερος κόσμος να ορθώσει κάποια στιγμή, συνειδητά το ανάστημά του κόντρα στη σαπίλα του συστήματος.

Υ.Γ. Ήδη μέσω των social media έχει ξεκινήσει “αγώνας” που παρακινεί σε μποϊκοτάζ της φράουλας Μανωλάδας. Μια τέτοια κίνηση, εάν στεφθεί με επιτυχία, θα έχει σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στις τσέπες των μεγαλοτσιφλικάδων της περιοχής.

Ωστόσο, η βιαιότητα των εξουσιαστών και η σαπίλα του καπιταλισμού, δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθούν με τέτοιου είδους ακτιβισμούς. Η εκμετάλλευση των μεταναστών, αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων, θα συνεχίσει να υφίσταται, σε άλλες περιοχές, από άλλα -εξίσου- στυγερά αφεντικά.

Η πραγματική ρήξη θα επέλθει, όταν ο κάθε άνθρωπος αποφασίσει να συγκρουστεί συλλογικά με όλες τις πτυχές του καπιταλιστικού συστήματος: Από τους πολιτικούς του εκφραστές, μέχρι τη νοοτροπία που του εμφυτεύεται από τη στιγμή της γέννησής του…

Fidel

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]