Τρόποι να υποστηρίξεις την ομάδα της καρδιάς σου υπάρχουν πολλοί. Από την συνεχή παρουσία στο γήπεδο, την οικονομική υποστήριξη μέσω συνδρομής, την προσπάθεια εξάπλωσης της ιδέας που αντιπροσωπεύει το κλαμπ και την συμμετοχή στις δραστηριότητες του, μέχρι κάτι ίσως πιο ακραίο χαράζοντας στο σώμα σου ένα από τα σύμβολα της ομάδας ή μπλέκοντας σε καυγάδες στην προσπάθεια να κρατήσεις το λάβαρο της ομάδας ψηλά.

Ιστορίες οπαδικής τρέλας έχουμε ακούσει/διαβάσει όλοι μας. Ιστορίες σαν αυτή που έλαβε χώρα σε αγώνα της τέταρτης κατηγορίας της Βραζιλίας μεταξύ της Τούπι και της Απαρεσιντένσε, όμως, συμβαίνουν σπάνια και αναγάγουν την έννοια της «αγάπης για την ομάδα» στο επίπεδο της οπαδικής παράνοιας.

Βασικός πρωταγωνιστής ο Ρομίλντο Φονσέκα ντα Σίλβα, με το προσωνύμιο Lefty, ο οποίος με μια σωτήρια επέμβαση του έδωσε στην Απαρεσιντένσε το εισιτήριο για τα ημιτελικά των πλέι-οφ της Σέριε Ντε, αναστατώνοντας την αντίπαλη ομάδα, τους οπαδούς της, την αστυνομία και πιθανότατα την δικαιοσύνη.

Η διπλή ενστικτώδης επέμβαση του σε σουτ των παιχτών της Τούπι δεν ήταν ενάντια στους κανόνες του ποδοσφαίρου καθώς ο Lefty δεν χρησιμοποίησε το χέρι του και η μπάλα δεν φάνηκε να περνάει την γραμμή του τέρματος.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο Φονσέκα ντα Σίλβα δεν είναι παίχτης της Απαρεσιντένσε, αλλά εργάζεται στην ομάδα ως μασέρ!
«Ήταν η μόνη ευκαιρία μας. Άμα δεν το έκανα, η Απαρεσιντένσε θα είχε αποκλειστεί», δήλωσε ο Lefty στα μίντια της Βραζιλίας και πρόσθεσε: «Δεν το μετανιώνω επειδή το έκανα από αγάπη για τον σύλλογο.»

Η δήλωση αυτή δεν καθησύχασε τους ανθρώπους της Τούπι οι οποίοι βράζουν με την απόφαση του διαιτητή να μην μετρήσει το γκολ, με τον πρόεδρο της ομάδας Άουρεο Φορτούνα να πετάει καρφιά προς τα μέλη του τεχνικού επιτελείου της Απαρεσιντένσε αφήνοντας να εννοηθεί ότι το συμβάν ήταν ένα σχέδιο εκ προμελέτης.

Την ίδια στιγμή απείλησε να κινηθεί νομικά εναντίον της Απαρεσιντένσε δηλώνοντας ότι το συμβάν «ήταν μια επίθεση κατά του ποδοσφαίρου, μια πράξη βίας…. άμα δεν πετάξουν αυτή την ομάδα έξω (από το πρωτάθλημα), θα δημιουργηθεί χάος.»

Η αλήθεια είναι ότι η λέξη «χάος» είναι γνώριμη στα γήπεδα της Βραζιλίας καθώς περιστατικά παρόμοια με το συγκεκριμένο συμβαίνουν αρκετά συχνά.

Όπως αναφέρει στο μπλόγκ του, στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Ιντιπέντεντ, ο Τζέιμς Γιάνγκ, πέρυσι ένα μπολ μπόι έκανε μια παρόμοια σωτήρια επέμβαση στα τελευταία λεπτά του αγώνα μεταξύ της Σερτζίπε με την Γκουρανί σε τοπικό πρωτάθλημα της Βραζιλίας.

Τον προηγούμενο μήνα ένας αγώνας της τρίτης κατηγορίας σχεδόν διακόπηκε όταν ένα μπολ μπόι βρέθηκε να κάνει βόλτες στο κέντρο του γηπέδου κατά την διάρκεια του αγώνα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα οι παίχτες της Πορτουγκέζα δεν δίστασαν να «πάρουν στο κυνήγι» τον διαιτητή της αναμέτρησης κόντρα στην Γκρέμιο για το πρωτάθλημα της Σέριε Α μετά από μια αμφισβητούμενη υπόδειξη πέναλντυ.

Ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας το ποδόσφαιρο στην χώρα της σάμπα δείχνει να περνάει δύσκολη φάση σε οργανωτικό επίπεδο. Την ίδια ώρα η κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό για τα υπέρογκα ποσά που ξοδεύονται για το Μουντιάλ αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, την ώρα που η κυβέρνηση δεν δείχνει να ασχολείται με τις βασικές ανάγκες των πολιτών στους τομείς της υγείας και των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Όλα αυτά όμως σβήστηκαν, έστω και προσωρινά, από το μυαλό των οπαδών της Απαρεσιντένσε με τον Φονσένκα ντα Σίλβα να αντιμετωπίζεται πλέον σαν ήρωας και την ομάδα να έχει εξασφαλίσει – για την ώρα – την πρόκριση της ημιτελικούς των πλέι οφ της διοργάνωσης.

Αναδημοσίευση από το www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]