Τη μείωση των εξώσεων πέτυχε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, καθώς η αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης στην πόλη ήταν ένα από τα ζητήματα που είχε προτάξει η δήμαρχος.

Η νέα σύμβουλος για την Κατοικία στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, Λουθία Μαρτίν, παρέθεσε τα στατιστικά στοιχεία από το νομικό συμβούλιο του κράτους, που αποδεικνύουν ότι κατά την προηγούμενη θητεία της Κολάου στη δημαρχία (2015-18), οι εξώσεις στην πρωτεύουσα της Καταλονίας μειώθηκαν κατά 23,1%.  Η Μαρτίν συνέκρινε τα στατιστικά της Βαρκελώνης με τα αντίστοιχα ποσοστά στην υπόλοιπη Καταλονία, που δείχνουν μείωση των εξώσεων μόλις κατά 7,22%.

Συνολικά, στη Βαρκελώνη καταγράφηκαν 10.700 περιπτώσεις εξαναγκασμένων εξώσεων στο διάστημα 2015-18, που μάλιστα ακολουθούσαν κάθε χρόνο κατιούσα πορεία: 3.098 το 2015, 2.691 το 2016, 2.519 το 2017 και 2.381 το 2018.

Η Λουθία Μαρτίν, που όπως και η Κολάου είναι μια από τις ιδρυτικές προσωπικότητες και κινητήριες δυνάμεις του πανεθνικού κινήματος κατά των εξώσεων PAH, αιτιολόγησε τη μείωση αυτή αποδίδοντάς την στην ενίσχυση των κοινωνικών κινημάτων στην πόλη και στον ρόλο της Ένωσης κατά του οικιστικού αποκλεισμού (UCER) που θέσπισε η δημαρχία της Βαρκελώνης επί Κολάου.

Η Ένωση αυτή φρόντισε περίπου 2.270 οικογένειες με πρόβλημα κατοικίας μέσα στο 2018. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο 92% των περιπτώσεων αυτών βρέθηκε «οριστική λύση» και από αυτές μόνον το 12% έμεινε χωρίς δική του κατοικία, αλλά υπήρξε ένας ευνοϊκός διακανονισμός για «κοινωνικό ενοίκιο» με τους ιδιοκτήτες.

Ο δήμος της Βαρκελώνης απαλλοτρίωσε για πρώτη φορά ένα διαμέρισμα που ανήκε σε τράπεζα

Στο πλαίσιο των ενεργειών για την προστασία της στέγης, ο δήμος της Βαρκελώνης απαλλοτρίωσε για πρώτη φορά έναν διαμέρισμα  για 10 χρόνια με στόχο να παρέχει καταλύματα σε εκείνους που κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι. Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που βρίσκεται στη γειτονιά του Besòs είναι η τράπεζα BBVA και καλύπτεται από ένα άρθρο του νόμου 4/2016 της Generalitat για την προστασία του δικαιώματος στέγασης, το οποίο επιτρέπει την προσωρινή δήμευση της χρήσης κενών διαμερισμάτων, μία από τις διατάξεις κατά των οποίων άσκησε έφεση η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος και την οποία το Συνταγματικό Δικαστήριο ήρε την αναστολή το Μάρτιο του 2018.

Με πληροφορίες από Publico και contrainformacion.es

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]