Ο ΠΑΟΚ έγινε μόλις η δεύτερη ελληνική ομάδα, η οποία κατάφερε να φύγει με το διπλό μετά από αγώνα σε… βρετανικό έδαφος και δεν μπορεί κανείς μα κανείς να αμφισβητήσει την μεγάλη του αυτή επιτυχία, πόσω μάλλον από τη στιγμή που αυτή επετεύχθη απέναντι σε ένα πανίσχυρο σύνολο, εκτός έδρας, ενώ εκτός των άλλων η γκρίνια, η κακή αγωνιστικά κατάσταση του Δικεφάλου και οι πολλές απουσίες συνέθεταν ένα όχι και τόσο ειδυλλιακό σκηνικό. Ωστόσο, ήδη ένα ερώτημα πλανάται πάνω από τα ανικανοποίητα κεφάλια των περισσότερων, το οποίο θα εκδηλώνεται όλο και περισσότερο σταδιακά…

«Πώς γίνεται ο ΠΑΟΚ να κερδίζει την Τότεναμ στο Λονδίνο και να έρχεται ισοπαλία με την Κέρκυρα», ήδη έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται πολλοί, θυμίζοντας τους υποστηρικτές του ΑΠΟΕΛ, που παρά την ιστορική πορεία της ομάδας τους στο Champions League, δυσανασχετούν με την επιρρέπεια της στις γκέλες εντός των συνόρων.

Η πιο συχνή μορφή υπεράσπισης της επίθεσης τους, αναλώνεται στο επιχείρημα του ότι μία μεγάλη ομάδα δεν μπορεί παρά να θεωρεί υποχρέωση της να κουβαλά δύο καρπούζια κάτω από την μασχάλη. Λογική τοποθέτηση από μία άποψη, αλλά απέχει παρασάγγας από μία ρεαλιστική προσέγγιση. Και αυτό διότι ο χαρακτηρισμός «μεγάλη ομάδα» αναλύεται σε διάφορες κλίμακες.Διότι μεγάλη ομάδα είναι ο ΠΑΟΚ, μεγάλη είναι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Διαφορετικό είναι όμως το βεληνεκές τους. Οι κόκκινοι διάβολοι πράγματι μπορούν, έστω και αν αποκλείστηκαν στο League Cup από τη  Κρίσταλ Πάλας, να υποστηρίξουν πως έχουν μία ομάδα που κυνηγά κάθε τίτλο τόσο στις εγχώριες διοργανώσεις , αλλά παράλληλα έχουν στην λίστα με τους στόχους της και τις υψηλές πτήσεις στις ευρωπαϊκές.

Αυτό ισχύει γενικά για ομάδες που αγωνίζονται ανώτερου επιπέδου πρωταθλήματα από το ελληνικό και σχεδιάζουν τη σεζόν τους πάνω σε στέρεες και ορθά τοποθετημένες βάσεις. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα η Ιντερ, όπως και η Άρσεναλ ξεκίνησαν εφιαλτικά τη χρονιά, παρόλα αυτά έχουν την ποιότητα να διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο πολλές περισσότερες αποστολές από ότι ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός ή ο Άρης.

Είναι λογικό λοιπόν η κατανομή δυνάμεων να γίνεται σαφώς δυσκολότερα για τις ελληνικές ομάδες και αποδείχτηκε περίτρανα τις τελευταίες ημέρες, με τον Ολυμπιακό να ρίχνει στο καναβάτσο την Μαρσέιγ, αλλά να χάνει στην Τρίπολη με 2-0! Ο ΠΑΟΚ από την μεριά του ήρθε ισόπαλος με την Κέρκυρα και στη συνέχεια χωρίς τον Βιεϊρίνια πήγε και έκλεισε το σπίτι της Τότεναμ. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη που παίζει πλέον μόνο ένα παιχνίδι τη βδομάδα, κανει παρέλαση στη Super League, όμως πρόλαβε να αποτύχει παταγωδώς στην Ευρώπη…

Είναι λοιπόν παράλογο να απαιτούμε από τον ΠΑΟΚ να είναι τρένο σε όλες του τις υποχρεώσεις. Δεν γίνεται και δεν μπορεί. Μακάρι κάποια στιγμή να φτάσει σε ένα σημείο όχι μόνο οι θεσσαλονικείς, αλλά και οι περισσότερες ελληνικές ομάδες, που να θεωρούμε αυτονόητη τη διάκριση στις διεθνείς διοργανώσεις και να παρακολουθούμε ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Για την ώρα όμως, απλώς ας  χαρούμε τις σποραδικές μεν, σημαντικότατες δε, επιτυχίες και ας ελπίσουμε ότι θα δούμε κάτι καλύτερο στο μέλλον.

ΥΓ: O λόγος που αδυνατεί μία ελληνική ομάδα να σταθεί όπως μία αγγλική για παράδειγμα, βρίσκεται στον όρο σοβαρότητα, ο οποίος φυσικά μεταφράζεται σε πολλές αιτίες που έχουν οδηγήσει στο να υπάρχει μία τόσο μεγάλη διαφορά. Γενικά όμως ο επαγγελματικός αθλητισμός πάσχει από βαριές ασθένειες. Και αν δεν γίνει κάθαρση από αυτούς που πρέπει να γίνει, τότε απλώς θα φτάνει στα μάτια μας ένα παραποιημένο προϊόν.

(1/12/2011)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Related Posts