Είναι ωραίο να μεγαλώνεις. Τι σημασία έχουν δυο ρυτίδες και πέντε κιλά παραπάνω; Όλοι τα αποκτούν αυτά. Ακόμα και αν δεν θέλουν. Αλλά μαζί με αυτά το σημαντικότερο είναι ότι γεμίζουν με εμπειρίες και αναμνήσεις. Γιατί να δυσανασχετεί κανείς με αυτό;

Το αρσενικό και το θηλυκό φύλο διαφέρουν σε πολλά πράγματα. Βασικά έχουν ελάχιστα κοινά μεταξύ τους. Από τον τρόπο που μιλούν με την παρέα τους και τον τρόπο που διασκεδάζουν (π.χ. ψώνια και μπάλα αντίστοιχα), μέχρι την ευαισθησία και την πιο ρομαντική θεώρηση των πραγμάτων από την πλευρά των γυναικών. Ή και ακόμα μέχρι την ανησυχία τους ότι τα χρόνια περνούν και αφήνουν τα σημάδια τους στο μέχρι πρότινος νεανικό πρόσωπο και σώμα τους.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που άρχισε να εμφανίζεται και να γίνεται εντονότερο με την εξέλιξη της επιστήμης, τις πλαστικές επεμβάσεις και τα μπότοξ. Πριν από αυτά ποιος ξέρει. Μπορεί οι γυναίκες πάλι να φοβόντουσαν και να αγχώνονταν όταν ξεπρόβαλαν οι πρώτες ρυτίδες, να τις έπιανε η υστερία ότι μεγαλώνουν, άλλα μέχρι εκεί. Εφόσον δεν υπήρχε η δυνατότητα να «βελτιώσουν» κάτι στο σώμα τους, να το ξεχνούσαν σύντομα. Μπορεί και όχι. Επειδή ακριβώς τότε, δεν μπορούσαν να αλλάξουν κάτι πάνω τους, ούτε υπήρχε το πρότυπο της πενηντάρας με δέρμα μωρού (το οποίο επηρεάζει όσο να ‘ναι αρκετές γυναίκες), είναι πιο πιθανό να μην έμπαιναν καν στη διαδικασία να γκρινιάξουν ότι ο χρόνος κυλά και αυτό φαίνεται.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά σήμερα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια «έκρηξη» στην αγορά με προϊόντα περιποίησης, ενυδατικές κρέμες, κρέμες νυκτός και ημέρας για το πρόσωπο, αντιρυτιδικές, κρέμες για κυτταρίτιδα και ραγάδες, κρέμες κατά του τοπικού πάχους και η λίστα δεν έχει τελειωμό, υπάρχουν πολλές γυναίκες που στρέφονται στην επιστήμη προκειμένου να «γλυτώσουν» από τα σημάδια του χρόνου. Κανείς όμως δεν ξεγελά το χρόνο. Αργά ή γρήγορα η ηλικία θα φανεί.

Σίγουρα η εποχή που ζούμε (ή πιο σωστά ζούσαμε) επηρέασε μέχρι ένα σημείο τη στροφή προς τα ξεχασμένα νιάτα. Ο υπερκαταναλωτισμός και η επικρατούσα νοοτροπία ότι πρέπει να αγοράζουμε αυτά που μπορούμε και ακόμα περισσότερα, οι γυναίκες να είναι πάντα περιποιημένες και όμορφες όπως εκείνες οι διάσημες στην τηλεόραση, δεν γίνεται να μην άφησαν τα κατάλοιπα τους.

Γιατί μια γυναίκα επηρεασμένη από όλα αυτά να αρκεστεί σε δέκα διαφορετικά προϊόντα περιποίησης και να μην κάνει και ένα μπότοξ ή μια ανόρθωση στήθους; Αφού είναι απόλυτα φυσιολογικό μια σαραντάρα να έχει το στήθος της στους ώμους.

Προφανώς οι γυναίκες στις οποίες αναφέρομαι δεν είναι ούτε οι απολυμένες καθαρίστριες ούτε εκείνες που τα βγάζουν ίσα ίσα πέρα με το μισθό τους. Είναι εκείνες που είχαν και εξακολουθούν να έχουν τόσα λεφτά όσα χρειάζονται για να παραμένουν όμορφες μεγαλώνοντας και να «σβήνουν» από πάνω τους τα σημάδια των «-άντα». Και αφού δεν τις ενδιαφέρει να τα ξοδέψουν σε πιο ουσιώδη πράγματα, τα ξοδεύουν εκεί.

Είναι ωραίο όμως να μεγαλώνεις. Τι σημασία έχουν δυο ρυτίδες και πέντε κιλά παραπάνω; Όλοι τα αποκτούν αυτά. Ακόμα και αν δεν θέλουν. Αλλά μαζί με αυτά το σημαντικότερο είναι ότι γεμίζουν με εμπειρίες και αναμνήσεις. Γιατί να δυσανασχετεί κανείς με αυτό; Και γιατί να στέκεται μόνο στο κομμάτι της εμφάνισης και όχι σε άλλα, πιο σημαντικά; Γεννιόμαστε για να μεγαλώσουμε και να ζήσουμε τη ζωή μας. Και κάποια στιγμή, όπως είναι το φυσιολογικό, θα γεράσουμε. Και τα γηρατειά θα είναι η μόνη «αρρώστια» που δεν θα θέλουμε να μας «περάσει» ποτέ.

Κλεοπάτρα Χρυσικού

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]