Είναι αποδεδειγμένο πως ο θάνατος ενός καλλιτέχνη μπορεί να εκτοξεύσει την τελευταία του δισκογραφική δουλειά, παρότι ο ίδιος δεν είναι εν ζωή. Το 3pointmagazine διάλεξε μερικά από τα πιο “χτυπητά” παραδείγματα στην ιστορία της μουσικής.

Η κυκλοφορία του νέου άλμπουμ του Michael Jackson με τίτλο «Xscape» ήταν αναμενόμενη. Ο θάνατος άλλωστε, του Βασιλιά της Ποπ το 2009 δεν προκάλεσε λύπη στους φανατικούς θαυμαστές του, αλλά και νοσταλγία, εκτοξεύοντας τις πωλήσεις των δίσκων του για μια ακόμη φορά στην κορυφή. Τα χρόνια βέβαια πέρασαν και όπως κάποιοι είχαν πει, οι δισκογραφικές θέλησαν να εξαργυρώσουν την επιτυχία που αναμένεται να έχουν τα τραγούδια που είχε γράψει ο Jackson και που δεν πρόλαβε να δει να κυκλοφορούν.

Είναι αποδεδειγμένο πως ο θάνατος ενός καλλιτέχνη μπορεί να εκτοξεύσει την τελευταία του δισκογραφική δουλειά και γενικά την μουσική του καριέρα, παρόλο που ο ίδιος δεν είναι πια εν ζωή. Τα παραδείγματα πολλά, αλλά το 3pointmagazine διάλεξε μερικά από τα πιο “χτυπητά” στην ιστορία της μουσικής.

Closer, Joy Division

Το «Closer» αποτέλεσε το δεύτερο και τελευταίο άλμπουμ αυτής της μεγάλης μπάντας της post punk μουσικής σκηνής, καθώς κυκλοφόρησε δύο μήνες μετά την αυτοκτονία του τραγουδιστή και front-man, Ian Curtis. Ο Ian ήταν η ψυχή των Joy Division, οι στίχοι, η dark ατμόσφαιρα, η μπάσα φωνή. Έδωσε τέλος στην ζωή του μη καταφέρνοντας να δει την δισκογραφική του δουλειά ολοκληρωμένη.

Το άλμπουμ ήταν πιο κλειστοφοβικό, λιτό και dark, πιο ωραίο, πιο καλοδουλεμένο και πιο καταθλιπτικό, τόσο που “σε στοίχειωνε”. Από τους κριτικούς χαρακτηρίστηκε η κορυφαία δουλειά του συγκροτήματος. Το άλμπουμ περιείχε κομμάτια όπως το «Isolation», το «Heart and Soul», «the Eternal», «Decades». Ένα αριστούργημα που εκτοξεύτηκε στα charts και ο θάνατος του Curtis ήταν φυσικά προωθητικός σε αυτό.

Streetcore, Joe Strummer and Mescaleros

To «Streetcore» υπήρξε ο τρίτος και τελευταίος δίσκος του Joe Strummer και της μπάντας του. Ο Strummer είχε ακολουθήσει σόλο καριέρα από το 1986, οπότε και διαλύθηκαν οι Clash, μια ιστορική μπάντα για την Βρετανική πανκ σκηνή του ’70. Οι «Mescaleros» δημιουργήθηκαν το 1999 με τον Strummer στα φωνητικά και την κιθάρα, τον Scott Shields στο μπάσο, τον Martin Slattery στα πλήκτρα, τον Pablo Cook σε διάφορα όργανα και τον Steve Barnard στα ντραμς.

Το άλμπουμ πήρε καλές κριτικές αν και δεν γνώρισε επιτυχία στα charts, έμεινε ωστόσο γνωστό ως η τελευταία δουλειά του Strummer, ο οποίος είχε πεθάνει ένα χρόνο πριν, από καρδιά -μόλις στα 50 του χρόνια- πριν αυτή τελικά κυκλοφορήσει. Το τραγούδι «Redemption song» ήταν μια διασκευή του Strummer πάνω στο ομώνυμο αγαπημένο κομμάτι του Bob Marley και το οποίο ξεχώρισε μαζί με το «Coma Girl».

Don’t worry about me, Joey Ramone

Ο Joey Ramone, leader των Ramones, δεν κατάφερε ποτέ να δει να κυκλοφορεί το πρώτο σόλο άλμπουμ του με τίτλο  «Don’t Worry about me». Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 2002, ενώ ο τραγουδιστής είχε πεθάνει το 2001 από λευχαιμία και περιείχε το «What a Wonderful World» -διασκευή που έγινε τεράστια επιτυχία.

Songbird, Eva Cassidy

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα καλλιτέχνη που η δουλειά του έγινε επιτυχία μετά τον θάνατό του, είναι η Eva Marie Cassidy, αμερικανίδα τραγουδίστρια της φολκ, γκόσπελ, μπλουζ. Η Cassidy ήταν γνωστή κυρίως στην πολιτεία Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών. Είχε κάνει κάμποσες ηχογραφήσεις και δίσκους μέχρι το 1996 όπου και πέθανε από μελάνωμα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το ραδιόφωνο BBC παίζει τα τραγούδια της, “Fields of Gold” και “Over the Rainbow” από τον δίσκο Songbird, που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια μείξη διάφορων τραγουδιών της που είχε κυκλοφορήσει δυο χρόνια μετά τον θάνατό της- τα οποία τραβούν την προσοχή του Βρετανικού κοινού. Το άλμπουμ φτάνει στο νούμερο ένα των Βρετανικών charts και όχι μόνο αυτό, αλλά πουλά 10 εκατομμύρια αντίτυπα και φτάνει στην κορυφή κι άλλων chart άλλων χωρών!

MTV Unplugged in New York, Kurt Cobain

Όταν ο Kurt Cobain έδωσε τέλος στην ζωή του στα 27 του χρόνια είχε προλάβει να δει την μέχρι τότε δισκογραφική του δουλειά με τους Nirvana να γίνεται τεράστια επιτυχία. Αυτό που δεν πρόλαβε να δει ήταν η ιστορική πια εμφάνισή του στο πλατό του MTV να γίνεται δίσκος και μάλιστα από τους πιο επιτυχημένους που ακόμα και σήμερα να είναι η πιο αγαπημένη και γνωστή live εμφάνισή του. Το MTV Unplugged in New York είχε γυριστεί στις 18 Νοεμβρίου του 1993 και έγινε δίσκος μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη, τον Απρίλιου του 1994, οπότε και αυτοκτόνησε στο μπάνιο του σπιτιού του, καθώς η ζήτηση για κάθε τι που είχε σχέση με τον τραγουδιστή, ήταν τεράστια.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]