Το 1936 ο Κλάους Μαν, γιός του διάσημου Γερμανού συγγραφέα Τόμας Μαν, γράφει το “Μεφίστο”. Τη θεατρική διασκευή του μυθιστορήματος έκανε για πρώτη φορά η Αριάν Μνούσκιν και πάνω σε αυτή τη διασκευή του δούλεψε ο Νίκος Μαστοράκης για να μας παρουσιάσει το έργο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μετά την πολύ μεγάλη περσινή επιτυχία, το “Μεφίστο” ξαναπαίζεται “ανοίγοντας” τη φετινή σεζόν στη κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Στο “Μεφίστο” παρακολουθούμε το χρονικό της καριέρας ενός ηθοποιού πριν και κατά τα πρώτα χρόνια εξουσίας του Γ’ Ράιχ. Ο νεαρός επαρχιώτης ηθοποιός Χέντρικ Χέφγκεν ξεπουλάει τις αριστερές του πεποιθήσεις προκειμένου να ανέλθει κοινωνικά και να αναδειχθεί επαγγελματικά δουλεύοντας για τους Ναζί.

b_3909_img_5070

Στην πραγματικότητα ο Κλάους Μαν γράφει ένα έργο για τον φασισμό, εναντίον του Γ’ Ράιχ. Αν και κατά πολλούς το πρόσωπο του έργου είναι υπαρκτό, ένας πολύ διάσημος ηθοποιός της περιόδου στη Γερμανία, σύμφωνα με τον Μαν πρόκειται για έναν “συμβολικό τύπο”. Καταγράφει επίσης το περιβάλλον του έτσι ώστε να σκιαγραφήσει καλύτερα την άνοδο του φασισμού και μέσα σε ποιες κοινωνικοπολιτικές και πνευματικές συνθήκες έγινε αυτό εφικτό.

Λέγεται ότι ο “Μεφίστο” του Κλάους Μαν έλκει τη καταγωγή του από τον “Φάουστ” του Γκαίτε και τον Μεφιστοφελή. Πραγματικά, βλέπει κανείς εύκολα την αντιφατικότητα της ύπαρξης όπως την περιγράφει ο Φάουστ στον ήρωα του Μαν. Ο εσωτερικός διχασμός είναι παρών ακόμα και όταν έχει κερδίσει το κακό- ο φασισμός- και η ιδεαλιστική ύπαρξη έρχεται αντιμέτωπη με την φιλόδοξη πλευρά του ίδιου χαρακτήρα. Ο Χέφγκεν προδίδει τις -μάλλον επιφανειακές- πεποιθήσεις του μπροστά στην ανάγκη για δόξα και εξουσία. Εύκολες είναι και οι αναλογίες της εποχής με τη σύγχρονη δική μας.

b_3910_img_5078

Ο Νίκος Μαστοράκης επιλέγει για ακόμη μία φορά να σκηνοθετήσει ένα πολιτικό έργο έχοντας στο πλευρό του έναν πολυπληθή και ικανότατο θίασο. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 26/9.

Εθνικό Θέατρο, Αγ. Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα

Τηλ. 210 5288170-1

Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
Δραματουργική επεξεργασία (σε συνεννόηση με την Αριάν Μνουσκίν): Νίκος Μαστοράκης

Παίζουν: Μαρίνα Ασλάνογλου , Βίκυ Βολιώτη ,Μαρία Ζορμπά ,Δανάη Κατσαμένη, Θύμιος Κούκιος, Δημήτρης Μαύρος ,Υβόνη Μαλτέζου ,Στέφανος Μουαγκιέ ,Άλκης Παναγιωτίδης ,Εκτορας Λιάτσος ,Τάσος Πυργιέρης ,ΓιούλικαΣκαφιδά ,Γιάννης Στόλλας ,Κωνσταντίνα Τάκαλου ,Χάρης Τζωρτζάκης ,Θάνος Τοκάκης ,Ένκε Φεζολάρι ,Χάρης Φραγκούλης ,Μηνάς Χατζησάββας ,Νίκος Ψαρράς
Πιάνο: Λήδα Μανιατάκου
Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Παραστάσεις : Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 20.30
Κυριακή 19.30
Τιμές εισιτηρίων: 20, 15,10 ευρώ (φοιτητικό), Πέμπτη 13 ευρώ (ενιαίο)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]