Η αποψίλωση στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που ανήκει στην επικράτεια της Βραζιλίας αυξήθηκε ραγδαία, με την καταστροφή του δάσους να εμφανίζει τάση επιτάχυνσης για δεύτερο συνεχόμενο μήνα επί των ημερών της κυβέρνησης του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Σύμφωνα με δεδομένα από την υπηρεσία διαστημικής έρευνας της Βραζιλίας, η αποψίλωση του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη αυξήθηκε κατά 88,4% τον Ιούνιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Η αποψίλωση στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου ανήλθε σε 920 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αυτά τα στοιχεία που καταγράφουν ότι η αποψίλωση του δάσους έφθασε το 88,4% είναι ακόμη προκαταρκτικά, αλλά υποδεικνύουν ότι ο επίσημος ετήσιος αριθμός, ο οποίος βασίζεται σε πιο λεπτομερειακή ανάλυση των δορυφορικών φωτογραφιών και αφορά το 12μηνο που ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουλίου, οδεύει να ξεπεράσει κατά πολύ το περσινό μέγεθος.

Τους πρώτους 11 μήνες της υπό εξέταση περιόδου η αποψίλωση είχε ήδη φθάσει τα 4.565 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταγράφοντας αύξηση 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η έκταση αυτή είναι μεγαλύτερη από εκείνη της αμερικανικής Πολιτείας Ρόουντ Άιλαντ.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν προκαλεί έκπληξη καθώς ο Μπολσονάρου σε όλους τους τόνους είχε δηλώσει πως θέλει να δώσει την περιοχή του Αμαζονίου σε επιχειρηματίες για να την εκμεταλλευτούν ενώ είχε επικρίνει και τη βραζιλιάνικη υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας IBAMA διότι κατά την άποψή του επιβάλλει πάρα πολλά πρόστιμα.

Η αποκάλυψη των νέων δεδομένων καταγράφεται την ώρα που η κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο ακροδεξιός Μπολσονάρου δέχεται ολοένα εντονότερες πιέσεις να προστατεύσει το περιβάλλον, εντός των ορίων της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στην οποία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο λατινοαμερικάνικος οργανισμός MERCOSUR την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα αναλάβει δράση εάν επιβεβαιωθεί η επιτάχυνση της αποψίλωσης, τόνισε από την πλευρά της χθες η υπουργός Γεωργίας της Βραζιλίας Τερέζα Κριστίνα Τζίας.

Η περίοδος των βροχών, που διήρκεσε ως τον Απρίλιο, μοιάζει να συγκράτησε τον ρυθμό της αποψίλωσης που όμως επιταχύνθηκε αφότου ξεκίνησε η άνυδρη περίοδος τον Μάιο και  αυξήθηκε κατά 34% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Οι υπηρεσίες της προεδρίας της Βραζιλίας απέφυγαν να σχολιάσουν. Παρέπεμψαν για το ζήτημα αυτό στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Υιοθετούμε μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης αποψίλωσης των δασών», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Χικάρντου Σάλις στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Αυτή την εβδομάδα αναπτύξαμε 17 ομάδες της IBAMA σε όλη την Αμαζονία ταυτόχρονα», πρόσθεσε.

Στην επικράτεια της Βραζιλίας βρίσκεται το 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, η προστασία του οποίου θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πάουλου Αντάριο, στέλεχος της Greenpeace, εκτιμά μεν πως «όλες οι ενδείξεις» τείνουν στο ότι η αποψίλωση του δάσους θα επιδεινωθεί επί των ημερών της κυβέρνησης του Μπολσονάρου, αλλά εκφράζει παράλληλα την ελπίδα ότι η είδηση της μεγάλης επέκτασής της θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]