Ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς και όλα κυλούσαν υπέροχα! Αυτή θα μπορούσε να είναι αρχή ενός παραμυθιού, η πραγματική ζωή όμως διαφέρει πάρα πολύ.

Μία απλή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί το καλύτερο διαπιστευτήριο. Στο κείμενο αυτό δεν θα παραθέσω στατιστικά στοιχεία ή κάποιο ρεπορτάζ αλλά απλά βιώματα.

Ήμουν στην αρχή της Θεμιστοκλέους, λοιπόν, στα Εξάρχεια όταν μία κλούβα της αστυνομίας μού τράβηξε την προσοχή (στα Εξάρχεια βέβαια η παρουσία αστυνομικών είναι συνηθισμένη). Στο πεζοδρόμιο στέκονταν κάμποσοι με παρατηρητές και κάποιους περαστικούς. Σε κάθε μετανάστη που έτυχε να περνάει από το σημείο έκαναν εξακρίβωση στοιχείων,κανείς εξ’ αυτών δεν πρόβαλλε κάποια αντίδραση ή φέρθηκε επιθετικά. Αντίθετα οι αστυνομικοί ήταν βίαιοι με πολύ άσχημους τρόπους και αντιμετώπιζαν ειρωνικά τους μετανάστες που απλά στέκονταν και τους κοιτούσαν. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν τους άφησαν ούτε να αρθρώσουν λέξη.

Η βία των αστυνομικών είτε λεκτική ,είτε σωματική είναι γνωστή σε όλους μας αλλά κάθε φορά που βρίσκομαι σε κάποιο τέτοιο περιστατικό νιώθω την ίδια απέχθεια και τον ίδιο θυμό. Κανείς από τους περαστικούς που είχε κοντοσταθεί δεν είπε κάτι,απλά στέκονταν σαν να παρακολουθούσαν μία παράσταση και η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ δεν τόλμησα να μιλήσω,και έχω μετανιώσει πάρα πολύ για αυτή την απραγία μου…

Ένα άλλο περιστατικό,εξίσου αποκαρδιωτικό συνέβη στο μετρό. Σε μία στάση μπήκε μια οικογένεια αθίγγανων, η οποία ήταν γεμάτη ψώνια για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μάλλον. Κατέβηκαν ύστερα από 3-4 στάσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδρομής τα μάτια όλων των άλλων που βρίσκονταν στο μετρό δεν ξεκαρφώθηκαν από πάνω τους. Οι περισσότεροι μάλιστα κοιτούσαν με ένα βλέμμα αποδοκιμαστικό που απέπνεε αηδία. Είμαι σίγουρη πως αν αυτή οι οικογένεια αποτελούταν από ‘Ελληνες δεν θα είχε προκαλέσει αυτά τα αδιάκριτα βλέμματα. Ο ρατσισμός προς τους μετανάστες,τους πρόσφυγες και οποιαδήποτε μειονότητα υπάρχει τριγύρω μας σε κάθε φάση της ζωής μας,αλλά υπάρχουν κάποιες στιγμές που όλο αυτός ο παράλογος διαχωρισμός των ανθρώπων σε καταρρακώνει!Ας προσπαθήσουμε να μπούμε έστω για λίγο στη θέση αυτών των ανθρώπων που είναι θύματα του ρατσισμού χωρίς να έχουν κάνει απολύτως τίποτα.

Τέλος, το βράδυ της πρωτοχρονιάς σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Αθήνας,το Ψυρρή,όπου όλα ήταν γιορτινά για την υποδοχή του νέου έτος,άστεγοι κοιμόντουσαν δίπλα από το μετρό. Δεν υπάρχει χειρότερη εικόνα από το να βλέπεις έναν άνθρωπο να κοιμάται στο δρόμο. Δίπλα τους υπήρχαν φαγητά που θα τους είχαν αφήσει μάλλον οι ιδιοκτήτες άπω τα τριγύρω μεζεδοπωλεία,ενώ μια κοπέλα τους πήγαινε φαΐ καθώς περνάγαμε. Κανείς από τους περαστικούς δεν φάνηκε να προβληματίζεται από το θέαμα, αλλά γιατί να αφήσουν κάτι τόσο “ασήμαντο” να τους χαλάσει αυτή την υπέροχη βραδιά που ήθελαν να βγουν και να ξεδώσουν;! Οι άστεγοι είναι ένα από το μεγαλύτερο πρόβλημα που μαστίζει την κοινωνία μας και αυτό συμβαίνει καθώς χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους και ζουν στην εξαθλίωση, χιλιάδες άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι.

Οι προβληματισμοί αυτοί δεν προήλθαν λόγω του “πνεύματος” των γιορτών όπως προσπαθούν να μας πείσουν τα Μ.Μ.Ε,αλλά επειδή τα περιστατικά αυτά εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στην καθημερινότητα μας και καλούμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα αλλάξουμε…

(3/1/2012)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]