Ο κόσμος ξύπνησε λίγο πιο φτωχός χτες. Ένας σπουδαίος ηθοποιός είχε επιλέξει να φύγει νωρίς, μόλις στα 63 του χρόνια. Ο Robin Williams δεν υπήρξε μόνο κωμικός ηθοποιός αλλά και δραματικός, δεν υπήρξε μόνο ο αγαπημένος χαρακτήρας μικρών και μεγάλων στις δεκάδες ταινίες στις οποίες έπαιξε και με τις οποίες μεγαλώσαμε, αλλά και ένας πολυτάλαντος άνθρωπος.

Πέρα από τον κινηματογράφο ο Robin Williams ήταν επίσης εξαιρετικός stand up comedian, είχε κάνει παραστάσεις στο θέατρο, είχε παίξει ρόλους στην τηλεόραση και είχε δώσει την φωνή του ουκ ολίγες φορές σε καρτούν χαρακτήρες της Disney και όχι μόνο. Η καριέρα του Williams αρχίζει το 1977 όταν παίζει στην κωμωδία Can I Do It ‘Till I Need Glasses? ενώ η τελευταία του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη ήταν στην ταινία «Μια νύχτα στο Μουσείο». Η λίστα είναι μεγάλη.

Το 3pointmagazine προσπάθησε να ξεχωρίσει ορισμένες από τις καλύτερες στιγμές του σπουδαίου ηθοποιού.

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών (Dead Poets Society) 1989

«O Captain, my captain» είναι μόνο μια από τις σκηνές που μας έχουν χαραχτεί στην συλλογική μας μνήμη, από μια ταινία σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου. Τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ είχε αποσπάσει η αμερικανική δραματική ταινία του Peter Weir. Ανάμεσα στις υποψηφιότητες και αυτή του Α ανδρικού ρόλου τον οποίο έπαιζε ο Robin Williams και ο οποίος τον καθιέρωσε στην μεγάλη οθόνη. Ο ρόλος του αντικομφορμιστή καθηγητή που διδάσκει στους μαθητές του έναν άλλο τρόπο εκπαίδευσης σε ένα συντηρητικό αμερικανικό κολέγιο έκανε τους πάντες να αγαπήσουν τον Robin Williams. Θυμάμαι για πολλά χρόνια ονειρευόμασταν ένα τέτοιον καθηγητή, ενώ αντίστοιχα οι περισσότεροι καθηγητές μας ήλπιζαν μια μέρα να γίνουν αυτοί ο συμπαθέστατος John Keating -κάτι που δεν έγινε φυσικά ποτέ.

Ο ξεχωριστός Γούιλ Χάντινγκ (Good Will Hunting), 1997

Άλλος ένας δραματικός ρόλος για τον Robin Williams που του χάρισε αυτή την φορά το χρυσό αγαλματίδιο για τον Β ανδρικό ρόλο, αυτόν του Δόκτωρ Σον Μαγκουάιρ. Η ταινία είχε εισπρακτική επιτυχία και κέρδισε και το χρυσό αγαλματίδιο για το πρωτότυπο σενάριό της το οποίο είχαν γράψει οι πρωτοεμφανιζόμενοι Ben Affleck και Matt Damon που πρωταγωνιστούν κιόλας ενώ ήταν υποψήφια και σε άλλες κατηγορίες.

Καλημέρα Βιετνάμ (Good Morning Vietnam) 1987

«Good Morning Vietnam» έλεγε με μοναδικό τρόπο ο Robin Williams παίζοντας τον ανορθόδοξο σμηνία και dj, Adrian Cronauer, που μετατέθηκε σε ένα σταθμό στην Σαιγκόν εν μέσω του πολέμου στην αντιπολεμική ταινία του Barry Levinson. Για πρώτη φορά, μια αντιπολεμική ταινία που αφορά τον πόλεμο του Βιετνάμ χωράει δόσεις χιούμορ που φυσικά οφείλονται στην τρομερή ερμηνεία του Williams που χάρη στην φοβερή ικανότητά του ως κωμικού ηθοποιού και στην εμπειρία του στο stand up απογειώνει τον ρόλο του. Αδύνατο να μην τον συμπαθήσεις και να μην τον θαυμάσεις για την φυσικότητα του ρόλου του και το γέλιο που σου προσφέρει. Επίσης προτάθηκε για Όσκαρ για αυτόν του τον ρόλο. Χαρακτηριστική και αστεία σκηνή που σου μένει στην ταινία είναι αυτή που ο Williams βάζει το I feel good του James Brown.

Αλαντίν (Aladdin) 1992

Ο Robin Williams είχε δώσει την φωνή του σε πολλές ταινίες κινουμένων σχεδίων όπως το «Robots» και το «Happy Feet». Η πιο γνωστή είναι το Aladdin -βασισμένη σε γνωστό αραβικό παραμύθι, ο Αλαντίν υπήρξε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και είχε προταθεί για την μουσική και τα τραγούδια της για Όσκαρ- στην οποία έδινε την φωνή του στο αγαπημένο και αστείο μπλε Τζίνι.

Κυρία Νταπφαϊρ (Mrs. Doubtfire) 1993

Ποιος δεν λάτρεψε την κυρία Νταπφάιρ; Ποιος δεν επιθυμούσε να είχε ένα τόσο αστείο και ταυτόχρονα γλυκό πατέρα ικανό να ντυθεί γριά νταντά για να βλέπει τα παιδιά του; Η κωμική και δραματική ταινία, το σενάριο της οποίας ήταν παρμένο από το μυθιστόρημα της Άνν Φάιν “Alias Madame Doubtfire”, υπήρξε αγαπημένη ταινία μικρών και μεγάλων που θα περνούσε ίσως απαρατήρητη αν δεν υποδυόταν τόσο ξεκαρδιστικά και απολαυστικά τον ρόλο της νταντάς ο Robin Williams προκαλώντας ταυτόχρονα συγκίνηση και γέλιο. Ρόλος που έμεινε στη μνήμη μικρών και μεγάλων.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]