Μπορεί μια φάρσα, από μόνη της να ωθήσει μια σύζυγο και μητέρα δύο παιδιών στον θάνατο; Το πιθανότερο είναι πως όχι. Παρόλα αυτά, δύο νέοι άνθρωποι αντιμετωπίζονται από την πλειοψηφία του κόσμου ως ηθικοί αυτουργοί μιας  πιθανής αυτοκτονίας.

Η ιστορία είναι μάλλον γνωστή σε όλους. Ο λόγος για την φάρσα δύο ραδιοφωνικών παραγωγών στο King Edward VII Hospital. Ο Michael Christianκαι η Mel Greig πήραν τηλέφωνο στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν η KateMiddleton προσποιούμενοι ότι είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ και ο Πρίγκιπας Κάρολος και ρώτησαν να μάθουν πώς είναι η γυναίκα του Πρίγκιπα William, KateMiddletone.

Η νοσοκόμα που σήκωσε πρώτη το τηλέφωνο, ήταν η Jacintha Saldana. Προφανώς δεν κατάλαβε ότι πρόκειται για φάρσα, προώθησε την κλήση στην αποκλειστική νοσοκόμα της Kate. Εκείνη με τη σειρά της, έδωσε κανονική αναφορά της κατάστασης της υγείας της Kateστους ραδιοφωνικούς παραγωγούς, ενώ η εκπομπή έπαιζε στον αέρα, μην έχοντας καταλάβει ούτε εκείνη ότι έχει… πέσει θύμα φάρσας.

Κάπου εκεί φαίνεται να τελειώνουν όλα, με τους Αυστραλούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς να έχουν βγάλει μια τρομερή είδηση, τόσο ξεκούραστα. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα ακολουθούσε. Η Jacintha Saldana βρέθηκε νεκρή λίγες μέρες μετά τη φάρσα, με πιθανότερη αιτία θανάτου να είναι η αυτοκτονία, χωρίς όμως να υπάρχει κάτι επίσημο επί του θέματος.

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και οι δύο ραδιοφωνικοί παραγωγοί έδωσαν συνέντευξη σε ζωντανή σύνδεση για το συμβάν, κατά της διάρκεια της οποίας τόνιζαν επανειλημμένα το πόσο άσχημα ένιωθαν που μια φάρσα, μπορεί να οδήγησε έναν άνθρωπο στον θάνατο.

Πολλοί θα πουν ότι… κατόπιν εορτής, μπορούν να λένε ότι θέλουν, δεν παύουν όμως να είναι ηθικοί αυτουργοί μιας αυτοκτονίας. Οι λογαριασμοί τους στα socialmedia γέμισαν μέσα σε λίγες μόνο ώρες με αμέτρητα μηνύματα μίσους και απέχθειας, αναγκάζοντας τους να τους κλείσουν.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου, ήταν ο πρώτος που κατηγόρησε ξεκάθαρα τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς ως ηθικούς αυτουργούς της αυτοκτονίας της νοσοκόμας στην επίσημη ανακοίνωση του.

«Με μεγάλη μας λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο της νοσοκόμας μας, JacinthaSaldana. Ήταν μια αφοσιωμένη επαγγελματίας, δεν είχε δώσει ποτέ δικαιώματα και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή ανάμεσα στους συναδέλφους της. Το νοσοκομείο την στήριξε με κάθε τρόπο μετά την φάρσα, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει το κακό», ήταν τα λόγια του διευθυντή του νοσοκομείου.

Από τα παιδικά μας χρόνια έχουμε «μάθει» να ρίχνουμε την ευθύνη κάπου αλλού (στην δική μου περίπτωση στην αδερφή μου και το αντίστροφο). Αυτό το χαρακτηριστικό μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή από τα πιο σημαντικά έως τα πιο ασήμαντα πράγματα.

Έτσι ακριβώς φέρονται στην προκειμένη περίπτωση το νοσοκομείο και ο ραδιοφωνικός σταθμός, προσπαθώντας ο καθένας με τη σειρά του, να βγάλει από πάνω του το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Όταν όμως έχεις να κάνεις με ανθρώπινες ζωές δεν μπορείς να φέρεσαι σαν μικρό παιδί. Πρέπει να παίρνεις θέση με επιχειρήματα.

Γνώμη μου. Η αυτοκτονία δεν είναι παιχνίδι. Για να πάρει κάποιος την απόφαση να αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Οι πιθανότητες μία φάρσα από μόνη της να σταθεί αφορμή για μια αυτοκτονία, είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.

Είναι αντικειμενικά αποδεκτό ότι ήταν μια κακόγουστη και αφελής φάρσα. Δεν υπάρχει δικαιολογία για κάποιον που προσπαθεί να εκμαιεύσει ιδιωτικές πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία ενός ανθρώπου.

Από την άλλη, κανείς από τον σταθμό και ειδικά οι άνθρωποι που έκαναν την φάρσα, δεν μπορούσαν να προβλέψουν τις συνέπειες που θα είχε αυτή στη ζωή τους και στη ζωή κάποιας άλλης οικογένειας στην άλλη άκρη του κόσμου.

Ακόμα και αν αποδειχθεί ότι πρόκειται για αυτοκτονία (δεν υπάρχει κάτι επίσημο), δεν σημαίνει ότι μόνοι υπαίτιοι είναι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Σίγουρα οι λόγοι θα ήταν περισσότεροι από ένας. Αδυνατώ να δεχτώ ότι μία μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, θα αυτοκτονούσε για μία φάρσα.

Σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχει ξεκάθαρος υπαίτιος για το τραγικό αυτό συμβάν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η οικογένεια της Jacintha Saldana έχασε μια μητέρα και σύζυγο, οι συνεργάτες της μια συνάδελφο και οι φίλοι της μια φίλη. Επίσης, οι δύο ραδιοφωνικοί παραγωγοί δεν θα μπορέσουν να ζήσουν ούτε λεπτό από εδώ και πέρα χωρίς να κατηγορούν το εαυτό τους για τον θάνατο μιας γυναίκας ακόμα και αν δεν είχαν καμία πρόθεση να βλάψουν κανέναν.

Στη ζωή προκύπτουν συχνά γεγονότα, από τα οποία άλλοι βγαίνουν κερδισμένοι άλλοι χαμένοι. Δυστυχώς στην συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν μόνο χαμένοι…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts