Μπορεί οι μνήμες της παιδικής μας ηλικίας να ξεθωριάζουν εύκολα και όσο μεγαλώνουμε να θυμόμαστε όλο και λιγότερα πράγματα, θολά και συγκεχυμένα, ένα πράγμα όμως που δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς είναι τα παραμύθια που του διάβαζαν όταν ήταν ακόμα μικρό παιδάκι. Παραμύθια για όμορφες πριγκίπισσες που παντρεύτηκαν και έζησαν ευτυχισμένες στα βασίλειά τους, γενναίους ήρωες που αντιμετώπισαν τρομερά τέρατα και βγήκαν νικητές και πάει λέγοντας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που πολλά μικρά κοριτσάκια ονειρεύονται να γίνουν πριγκίπισσες όταν μεγαλώσουν. Όπως επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι τα παραμύθια διαβάζονται στα παιδιά ξεκινώντας από πολύ μικρές ηλικίες. Γιατί; Μα είναι προφανές. Περνούν μηνύματα για γενναιότητα, επιμονή, υπομονή, αγάπη, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και, κυρίως, ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Μήπως όμως το τελευταίο αυτό στοιχείο δεν είναι αλήθεια και τα παραμύθια τελικά παραπλανούν;

Η ζωή δεν είναι ένα παραμύθι. Σε απογοητεύει και σε χαστουκίζει στο πρόσωπο εκεί που δεν το περιμένεις. Εκεί που όλα πάνε καλά, ξαφνικά διαλύονται και το μόνο που σκέφτεσαι είναι “γιατί σε μένα”. Κάποιοι άνθρωποι είναι τυχεροί και, σε γενικές γραμμές, κυλούν όλα ομαλά στη ζωή τους. Υπάρχουν όμως και οι άτυχοι. Αυτοί που μπορεί να χάσουν όχι μία αλλά πολλές δουλειές, να μην έχουν χρήματα, να κάνουν αποτυχημένες σχέσεις ή για διάφορους λόγους να έχουν αποκοπεί από οικογένεια και φίλους.

Κάθε άνθρωπος περνάει τις φάσεις του. Μπορεί να νιώθει μόνος, αποξενωμένος και αβοήθητος, τη στιγμή που περιτριγυρίζεται από ένα σωρό ανθρώπους και κανείς ωστόσο να μην αντιλαμβάνεται πως νιώθει. Σε κάτι τέτοιες στιγμές το “έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα” μοιάζει τραγική ειρωνεία. Οι άνθρωποι πληγώνονται καθημερινά, απογοητεύονται και πολλές φορές η απόρριψη τους εμποδίζει να συνεχίσουν την διεκδίκηση πραγμάτων που επιθυμούν. Και όλα αυτά ίσως δεν σταματήσουν ποτέ, όχι γιατί η ζωή είναι ένας φαύλος κύκλος, αλλά γιατί για να κατακτήσεις αυτά που θέλεις χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή, υπομονή και άλλα πολλά.

Ίσως λοιπόν, τα παραμύθια τελικά να μας γεμίζουν εφόδια και αρετές που είναι απαραίτητα για να πορευτούμε όπως εμείς το επιθυμούμε στο μονοπάτι που λέγεται ζωή, σε μια ηλικία τρυφερή και ευαίσθητη για να κατανοήσουμε πλήρως το νόημα τους. Μένουν όμως στο υποσυνείδητο μας και δεν τα λησμονούμε μεγαλώνοντας. Στις δύσκολες στιγμές η ελπίδα για κάτι καλύτερο είναι αναγκαία. Τι σημασία έχει αν προέρχεται από ένα παραμύθι;

Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν ότι όλα τα παιδικά παραμύθια είναι αισιόδοξα στο τέλος. Από αυτά πρέπει να παραδειγματιζόμαστε. Η ζωή είναι ωραία, αρκεί να ξέρεις να τη ζεις και να παλεύεις για τα πράγματα που θέλεις να έχεις. Και όλα θα πάνε καλά. Το έχει πει άλλωστε και ο John Lennon: “Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end” (Όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Αν δεν είναι καλά, δεν είναι το τέλος).


Κλεοπάτρα Χρυσικού

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]