Στη γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου στη Θεσσαλονίκη, δραστηριοποιείται εδώ και πέντε χρόνια μια πρωτοβουλία κατοίκων για την αναζωογόνησή της. Είχε δημιουργηθεί με αφορμή την κρίση το 2013 και με σκοπό να στρέψει τον κόσμο στην αλληλεγγύη και στη συλλογική δημιουργία.

Σήμερα, ανακοίνωσε μία ακόμη δράση που ολοκληρώθηκε και αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης με τους υπερχειλισμένους κάδους σκουπιδιών και τις σακούλες απέξω που μπλοκάρουν το πεζοδρόμιο.

Η ομάδα έφτιαξε μία ξύλινη κατασκευή όπου βρίσκονται εντός οι κάδοι και απέξω φύτεψε συμβολικά λουλούδια. Με αυτή την ενέργεια θέλει, όπως ανέφερε να σηματοδοτήσει την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας. Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν πάνω στη κατασκευή οι απαραίτητες πληροφορίες για τη συγκομιδή ογκωδών αντικειμένων, ώστε το πεζοδρόμιο να παραμένει ελεύθερο από αντικείμενα.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας:

Σήμερα ολοκληρώθηκε ακόμη ένα διήμερο κατασκευαστικών εργασιών στο Πάρκο Τσέπης!

Οι παρεμβάσεις μας όμως δεν περιορίστηκαν σε αυτό. Όσοι/ες βιώνουν την Γειτονιά σε καθημερινό επίπεδο, γνωρίζουν το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από τους υπερχειλισμένους κάδους σκουπιδιών. Αν και το θέμα της καθαριότητας της πόλης μας βρίσκεται στην επικαιρότητα και οι κατηγορίες προς τον Δήμο είναι πολλές, πρέπει να τονίσουμε ότι η φροντίδα του κοινού δημόσιου χώρου βρίσκεται και στο δικό μας χέρι.

Λόγω της μορφολογίας των συγκεκριμένων κάδων, τα καπάκια τους συνηθίζεται να μένουν ανοικτά και επειδή είναι πραγματικά πολύ βρώμικοι, οι χρήστες τους δεν ανοίγουν τους υπόλοιπους κάδους για να τους χρησιμοποιήσουν. Αποτέλεσμα: οι μισοί εξ αυτών να μένουν άδειοι στο τέλος της ημέρας. Οι σακούλες από τους υπερχειλισμένους κάδους που πέφτουνε στο πάτωμα ανοίγονται από τις γάτες (ή δεν είναι εξ αρχής κλειστές) και έτσι η περιοχή γεμίζει από σκουπίδια.

Φυτέψαμε συμβολικά τρεις ρίζες δενδρολίβανο και δύο χρυσάνθεμα, ώστε να σηματοδοτήσουμε την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας. Τις επόμενες μέρες θα αναρτήσουμε πάνω στη κατασκευή τις απαραίτητες πληροφορίες για τη συγκομιδή ογκωδών αντικειμένων, ώστε το πεζοδρόμιο να παραμένει ελεύθερο από αντικείμενα. Η οριοθέτηση του συστήματος στάθμευσης έχει χαραχθεί λανθασμένα και οι ταμπέλες σήμανσης αποτρέπουν τη διέλευση ακόμη και ενός βρεφικού καροτσιού. Θέλουμε η περιοχή να καθαρίζεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς και με την παρέμβασή μας να διευκολύνουμε το έργο των οδοκαθαριστών!

Ελπίζουμε η Γειτονιά μας να χαρεί το νέο της απόκτημα και κάτοικοι μαζί με τους καταστηματάρχες να βελτιώσουν την εικόνα της!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]