Ο ήρωας του Μολιέρου, Αρνόλφος, που επιθυμεί να παντρευτεί, υιοθετεί ένα αθώο κορίτσι υπό το φόβο της απιστίας και τότε συναντά την ηρωίδα του Βέντεκιντ στη νουβέλα «Mine ha-ha ή Σωματική αγωγή νεανίδων».

Η ηρωίδα στο έργο του Βέντεκιντ, που γράφτηκε το 1903, περιγράφει την εκπαίδευση ενός κοριτσιού σε ένα ιδιόρρυθμο οικοτροφείο θηλέων όπου οι μαθητευόμενες οδηγούνται στον κόσμο των ενηλίκων έχοντας προετοιμαστεί για να τον εξυπηρετήσουν ερωτικά. Σε αντίστιξη η ηρωίδα στο έργο του Μολιέρου, που γράφτηκε το 1662, «διδάσκεται» από τον μέλλοντα σύζυγό της τα συζυγικά της καθήκοντα-υποχρεώσεις.

Ο Μολιέρος κριτικάρει τον φαρισαϊσμό, την πνευματική χρεοκοπία και τον ωμό κυνισμό της αριστοκρατίας. Αποθεώθηκε από τα λαϊκά στρώματα, μισήθηκε από τους ευγενείς και αφορίστηκε από τον Πάπα.

Ο Βέντεκιντ ένας προφήτης μέσα σε μια εποχή σκοταδισμού, ήταν ο φόβος και ο τρόμος της γερμανικής μπουρζουαζίας. Τα έργα του θεωρήθηκαν καθαρή πορνογραφία γιατί τόλμησε να παρουσιάσει θέματα όπως η σεξουαλική απελευθέρωση και τα προβλήματα της εφηβείας, με αποτέλεσμα να απαγορεύονται ή να λογοκρίνονται υπερβολικά.

Ο Μολιέρος και ο Βέντεκιντ άσκησαν κριτική στα ήθη της εποχής τους, κυρίως στην υποκριτική συμπεριφορά των ανώτερων κοινωνικών τάξεων και οδηγήθηκαν ο πρώτος σε αλλεπάλληλες δικαστικές διαμάχες και διωγμούς και ο δεύτερος σε πολύμηνη φυλάκιση.

3low

Συντελεστές

Μετάφραση – Ξένια Καπλάνη
Σκηνοθεσία – Πέρης Μιχαηλίδης
Κοστούμια – Δέσποινα Χειμώνα
Χορογραφία – Φένια Αποστόλου
Φωτογράφηση –  Βίντεο Έφη Γούση
Βοηθός σκηνοθέτη – Μαρίτα Πέστροβα

Ερμηνεύουν

Λίνα Καλπαζίδου – Γρηγόρης Πατρικαρέας

INFO
Ημερομηνίες: 4, 5, 11, 12, 18, 19, 25, 26
Μαΐου 2015
Ώρα έναρξης: 22:00
Διάρκεια Παράστασης: 50’

Τιμή Εισιτηρίου: 10€ Κανονικό & 5€ Φοιτητικό, Μαθητικό, Ανέργων
BETON7 | Πύδνας 7, Βοτανικός – Αθήνα 11855 | (στάση μετρό ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)  τηλ.2107512625

4low

Με την υποστήριξη του 3pointmagazine.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]