Όταν ανακοινώθηκε ότι ο Πέπε Γκουαρντιόλα θα διαδεχτεί τον Γιούπ Χάινκες στον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου, όλοι έλεγαν πως είναι προδιαγεγραμμένο ο Ισπανός να μην καταφέρει να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό με τον Γερμανό, καθώς αυτός, εκτός από το treble (Champions League, Πρωτάθλημα, Κύπελλο) άφησε παρακαταθήκη και αρκετά ρεκόρ. Το πρώτο έσπασε χθες (25/3). Πόσα ακόμα θα έχουν την ίδια μοίρα;

Κάθε αρχή και δύσκολη
Ο πρώτος τίτλος που διεκδίκησε ήταν το Σούπερ Καπ Γερμανίας τον Ιούλιο. Στο πρώτο του επίσημο παιχνίδι στον πάγκο της ομάδας, όπως ήταν λογικό, δεν είχε προλάβει να αλλάξει πολλά πράγματα, ούτε να περάσει τις ιδέες του. Η Μπάγερν έχασε 4-2 από την Μπορούσια Ντόρτμουντ, μερικούς μόνο μήνες μετά τον τελικό του Champions League του Μαϊου στον οποίο οι “Βαυαροί” με προπονητή τον Χάινκες είχαν νικήσει 2-1.

Οι συγκρίσεις και οι υπερβολές από τον Τύπο και όχι μόνο δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Τι κι αν ήταν αρχή της σεζόν και ο Γκουαρντιόλα δεν ήξερε καλά καλά το ρόστερ της ομάδας.

Οι πρώτες επιτυχίες
Το σκηνικό δεν άργησε να αλλάξει και λίγους μήνες μετά, αυτοί που ”έκραζαν”, αποθέωναν τον Ισπανό τεχνικό. Τί άλλαξε ξαφνικά; Αρχικά ήρθε η κατάκτηση του Σούπερ Καπ Ευρώπης τον Αύγουστο απέναντι στην Τσέλσι του Ζοζέ Μουρίνιο και μάλιστα με περιπετειώδη τρόπο.

Η Τσέλσι προηγήθηκε 1-0 με τον Τόρες, η Μπάγερν ισοφάρισε με τον Ριμπερί και το 1-1 έμεινα για 90 λεπτά. Στην παράταση ο Αζάρ έκανε το 2-1 για την ομάδα του Λονδίνου με την επανέναρξη σχεδόν του ματς, για να ισοφαρίσει ο Χάβι Μαρτίνεθ στις καθυστερήσεις της παράτασης σε 2-2 και να στείλει το ματς στα πέναλτι, εκεί που ο Λουκάκου της Τσέλσι ήταν ο μοναδικός από τους 10 παίχτες που αστόχησε και χάρισε το τρόπαιο στην Μπάγερν. Ακολούθησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων τον Δεκέμβρη και ξαφνικά από “ακατάλληλος” είχε κατακτήσει τους 2 από τους 3 τίτλους που διεκδίκησε ενώ ήδη στο πρωτάθλημα έκανε περίπατο.

Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε

Ακόμα και τα ρεκόρ της περσινής “άπιαστης” Μπάγερν κινδυνεύουν να σπάσουν. Η αρχή έγινε, με τη νίκη 3-1 στην έδρα της Χέρτα. Έτσι η ομάδα του Γκουαρντιόλα έγινε η πρώτη στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου που πανηγύρισε τον τίτλο από τον Μάρτιο 7 αγωνιστικές πριν το τέλος!

Άλλα ρεκόρ της Μπάγερν του Γκουαρτνιόλα (μέχρι 25/3):

Σερί νικών στο πρωτάθλημα (19): Με τη νίκη στην έδρα της Χέρτα,  έφτασε τις 19 συνεχόμενες νίκες μετά την ισοπαλία 1-1 με την Μπάγερ Λεβερκούζεν τον Οκτώβρη του 2013. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 15 το 2005.

Σερί εκτός εκτός έδρας νίκες (10): Η νίκη στο Βερολίνο ήταν η 10 συνεχόμενη φετινή, κατόρθωμα το οποίο ξεπέρασε το περσινό (9).

Ρεκόρ καλύτερου ξεκινήματος: Δεν έχει γνωρίσει ακόμα την ήττα σε 27 παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στην Μπάγερ Λεβερκούζεν με 24 ματς τη σεζόν 2009/10.

Συνεχόμενα ματς σκοράροντας τουλάχιστον 2 γκολ (19):
Έχει πετύχει τουλάχιστον 2 γκολ στα 19 τελευταία ματς πρωταθλήματος. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ είχε το προηγούμενο με 14 παιχνίδια το 1995.

Ρεκόρ βαθμών σε 27 ματς: Οι 77 φετινοί βαθμοί σε αυτό το σημείο, ξεπερνούν κατά 2 (75) την περσινή επίδοση του Γιουπ Χάινκες.

Μεγαλύτερη διαφορά σε 27 ματς: Αυτή τη στιγμή η Μπάγερν είναι στο +25 από την δεύτερη Μπορούσια Ντόρτμουντ, ενώ πέρσι την ίδια χρονική περίοδο ήταν στο +20.

Αρκετά είναι τα ρεκόρ που έχει ήδη σπάσει ο Πέπε Γκουαρντιόλα, παρόλα αυτά, οι υπόλοιπες 7 αγωνιστικές θα είναι εξίσου σημαντικές για αυτόν και τους παίχτες του, καθώς έχουν τη δυνατότητα να σπάσουν ακόμα μερικά ρεκόρ.

Ρεκόρ που μπορούν να σπάσει η Μπάγερν μέχρι το τέλος της Bundesliga:

Να παραμείνει αήττητη: Σε 27 αγώνες μετράει 25 νίκες και 2 ισοπαλίες. Αν καταφέρει να μείνει αήττητη θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Bundesliga από το 1963. Το αμέσως επόμενο ρεκόρ είναι η μία ήττα ολόκληρη τη σεζόν (1986/87 και πέρσι).

Να κερδίσει όλα τα εντός έδρας ματς: Επίσης μοναδικό στην ιστορία αν τα καταφέρει. Προς το παρόν έχει 13 νίκες και απομένουν άλλα τέσσερα ματς στο “Allianz Arena”.

Περισσότερες νίκες: Η περσινή Μπάγερν έχει το ρεκόρ με 29 νίκες. Η φετινή έχει 25 με 7 παιχνίδια να απομένουν.

Η μεγαλύτερη διαφορά στο τέλος της σεζόν: Πέρσι η Μπάγερν τερμάτισε στο +25 από τον δεύτερο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη στο +25. Αρκεί να πάρει έναν βαθμό περισσότερο από το δεύτερο στα τελευταία 7 ματς.

Τα περισσότερα τέρματα:
Η Μπάγερν του Γκερτ Μίλερ ήταν η μοναδική που πέρασε τα 100 τέρματα υπέρ (101). Για να το καταφέρει αυτό η φετινή ομάδα, θέλει κατά μέσο όρο 3.1 γκολ στα τελευταία ματς.

Περισσότερα ματς χωρίς να δεχτεί γκολ:
Το πέναλτι που δέχθηκε από τη Χέρτα μπορεί να μην την έβλαψε, αλλά την δυσκόλεψε στην πραγματοποίηση ενός ακόμη ρεκόρ. Αυτό των ματς χωρίς να δεχτεί τέρμα. Ακόμα ένα περσινό ρεκόρ είναι τα 21 ματς που κράτησε τους αντιπάλους της στο 0. Αυτή τη στιγμή το έχει καταφέρει 16 φορές, κάτι που σημαίνει πως για να το ξεπεράσει έχει την πολυτέλεια να δεχθεί τέρμα σε ένα μόλις ματς μέχρι το τέλος.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια από τα ρεκόρ που μένουν να σπάσουν θα σπάσουν και ποια όχι. Το μόνο βέβαιο είναι, πως η φετινή Μπάγερν είναι σε κάποια σημεία καλύτερη από την περσινή που κατέκτησε το Treble! Αυτό είναι που τρομάζει τους αντιπάλους της. Δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Όταν στην περσινή υπερομάδα προσθέσεις τους Γκέτσε και Τιάγκο Αλκάνταρα, δεν μπορεί να μην είναι καλύτερη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Μπάγερν είναι η επόμενη Μπαρτσελόνα. Ειδικά τώρα που έχει και προπονητή αυτόν που έκανε τους “μπλαουγκράνα” να είναι αυτό που είναι (ήταν) τα τελευταία χρόνια…

ΥΓ. Με το πρωτάθλημα στο τσεπάκι από τον Μάρτη και τη δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου rotation στο ήδη υπερπλήρες και ξεκούραστο ρόστερ, το δεύτερο σερί Treble μοιάζει περισσότερο με ρεαλιστικό στόχο παρά με σενάριο επιστημονικής φαντασίας…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts