Ηθοποιοί “μπαρουτοκαπνισμένοι” και πλέον αναγνωρίσιμοι από την μεγαλύτερη μερίδα του σινεφίλ κοινού. Τα κασέ τους ανέρχονται σε πολύ παχυλά ποσά και δεν θυμίζουν σε τίποτα τα φοβισμένα παιδιά που ήταν στο ξεκίνημα της καριέρας τους. Ποιος ήταν ο ρόλος όμως, που σε αρκετά μικρή ηλικία κατάφερε να τους φέρει στο προσκήνιο της μεγάλης οθόνης;

Jodie Foster-Taxi Driver

Τον πρώτο της ρόλο η Jodie Foster τον πήρε στην πολύ μικρή ηλικία των τριών ετών. Από τότε έχουν περάσει 47 χρόνια γεμάτα με επιτυχίες τόσο στην μικρή, αλλά κυρίως στην μεγάλη οθόνη. Επιτυχίες και ρόλοι, οι οποίοι την καθιέρωσαν ως μία από τις σημαντικότερες γυναικείες φιγούρες του διεθνούς κινηματογράφου.

Ο ρόλος που “ανάγκασε” το κοινό και τους κριτικούς να ανακαλύψουν το υποκριτικό της ταλέντο είναι αυτός της ανήλικης πόρνης Iris Steensma, στη ταινία Taxi Driver. Η 13χρονη Jodie Foster υποδύεται εκπληκτικά ένα κορίτσι-φυγά. Αρχικά δραπετεύει από την καταπιεστική της οικογένεια και έπειτα ψάχνει τρόπο να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό των ναρκωτικών, της πορνείας αλλά και του νταβατζή της. Η ερμηνεία της, της χαρίζει υποψηφιότητα για όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου.

Ethan Hawk- Ο κύκλος των χαμένων ποιητών

Στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών παίρνει την άδεια της μητέρας του ώστε να δώσει το παρών στην πρώτη του οντισιόν. Τότε μάλλον ακόμη και η ίδια αδυνατούσε να φανταστεί την πορεία που επρόκειτο να διανύσει ο γιος της στον κινηματογράφο. Πέντε χρόνια μετά την πρώτη του οντισιόν και έχοντας συμμετάσχει ήδη σε άλλη μία ταινία, κερδίζει το ρόλο που θα τον κάνει γνωστό στο σινεφίλ κοινό.

Υποδύεται ένα ντροπαλό μεν, αλλά πολύ δυναμικό μαθητή, τον Todd Anderson, ο οποίος θα βρεθεί στο δρόμο ενός πολύ ιδιόρρυθμου καθηγητή. Μαζί του ξεπερνάει τις ανασφάλειές του, και ανακαλύπτει ταλέντα του, που ακόμη και ο ίδιος αγνοούσε. Η ζωή του θα λάβει μία πολύ διαφορετική τροπή όταν μαζί με άλλους συμμαθητές του μυείται στη λογοτεχνική λέσχη “Ο κύκλος των χαμένων ποιητών”.

Natalie Portman-Léon: The Professional

Αν και η πιο mainstream αναγνώριση, ήρθε με τη συμμετοχή της στην επική πλέον τριλογία των Star Wars, δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν αναγνωρίσει αρκετά νωρίτερα ένα ακατέργαστο διαμάντι στο πρόσωπο της νεαρής Natalie Portman. Εξάλλου, το άγχος του πρωτάρη και το μικρό της ηλικίας της, δεν της επέτρεψαν να κρύψει το ταλέντο της ακόμα και στον παρθενικό της ρόλο στην μεγάλη οθόνη.

Η οικογένεια της 12χρονης Mathilda δολοφονείται και υπό την προστασία του την παίρνει ο Leon, ένας όχι και τόσο συνηθισμένος γείτονας. Το επάγγελμα του είναι αυτό του επαγγελματία δολοφόνου το οποίο μάλιστα προσπαθεί να διδάξει και στην μικρή Mathilda . Έπρεπε να γίνει αρκετά δυνατή, ώστε πάρει εκδίκηση για το θάνατο του αγαπημένου της αδερφού. Άλλοτε συμπεριφερόμενη σαν γυναίκα και άλλοτε σαν μικρό κορίτσι, η Mathilda ποτέ δεν θα καταφέρει να ζήσει μία “φυσιολογική” και ανέμελη ζωή.

Εwan McGregor-  Trainspotting

Η περίπτωση του Σκοτσέζου ηθοποιού δεν διαφέρει και τόσο από τις υπόλοιπες. Σε μικρή ηλικία ξεκινάει την καριέρα του στη τηλεόραση, μέχρι που λίγα χρόνια αργότερα, ο πρώτος του ρόλος στον κινηματογράφο δεν θα αργήσει να φανεί. Η συμμετοχή του όμως στην τέταρτη κατά σειρά ταινία και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι αυτή που θα τον μεταμορφώσει σε αναγνωρίσιμο αλλά και αξιόλογο πλέον ηθοποιό.

Ο ρόλος του τον θέλει να υποδύεται ένα νεαρό εθισμένο στις ουσίες και στα ίδια του τα πάθη. Ο Mark Renton είναι παρορμητικός αλλά αδύναμος, έξυπνος αλλά χωρίς αυτοέλεγχο. Φτάνει στον πάτο για να καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια του. Ίσως η πιο συμπαθητική φυσιογνωμία της παρέας, μας διηγείται ο ίδιος την ιστορία παρ’ όλο που στο τέλος, τους εγκαταλείπει όντας σημαντικά πιο πλούσιος αλλά και απατεώνας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]