«Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι αθλητικοί φορείς και παράγοντες αθλητικών σωματείων, όλων των ‘αποχρώσεων’ καλούν το Υπουργείο να τοποθετηθεί με αφορμή, αφενός μεν αποφάσεις τρίτων, αφετέρου δε γεγονότα ακραίων αγριοτήτων που συντελούνται στους αγωνιστικούς χώρους.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερώσει τους πάντες, ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμη νομοθετικά να αντιμετωπίσει παθογένειες και αθλιότητες, οι οποίες εκτρέφονται επί σειρά ετών και δηλητηριάζουν τον ελληνικό αθλητισμό και τη νεολαία.

Ιδίως μετά τα τελευταία έκτροπα, όλοι συμφωνούν ότι οι υφιστάμενες διοργανώτριες αρχές και οι φορείς που υπάγονται σε αυτές, είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να οργανώσουν και να διεξαγάγουν πρωταθλήματα χωρίς σκιές και χωρίς βιαιότητες.

Τονίζουμε όμως, ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε ακραίες επιθέσεις, που φτάνουν μέχρι του σημείου να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, κυρίως εις βάρος εργαζομένων, ποδοσφαιριστών και φιλάθλων, παρά το γεγονός ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και οι κανονισμοί διεξαγωγής πρωταθλημάτων εντάσσουν τη λειτουργία της αθλητικής δικαιοσύνης αποκλειστικά στο πλαίσιο των διοργανωτριών αρχών για όσα διαδραματίζονται επί μονίμου βάσεως στους αθλητικούς χώρους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τους αγώνες».

11002408_1583394098613632_1059407550_o

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της σημερινής ανακοίνωσης του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, ενώ αύριο θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με θέμα τη βία στα γήπεδα. Αφορμή της τοποθέτησης αποτέλεσαν τα επεισόδια στο γήπεδο της Λεωφόρου στο κυριακάτικο ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, όταν, για πολλοστή φορά σε αγώνα ανάμεσα στις δυο ομάδες – αναρίθμητες συγκεκριμένα, αν ψάξει κανείς σε βάθος 20ετίας και βάλε – εισέβαλλαν οπαδοί στον αγωνιστικό χώρο κυνηγώντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους και δημιουργώντας πολεμικό κλίμα σε έναν απλό ποδοσφαιρικό αγώνα.

Οι φανατισμένοι, οι πειραγμένοι, οι “χρωματισμένοι” ένθεν κι ένθεν βγάζουν τις… ζυγαριές στο τραπέζι και τις… συγκρίνουν. Ριζούπολη ο ένας, Ο.Α.Κ.Α ο άλλος. Σ.Ε.Φ ο πράσινος, Λεωφόρος ο κόκκινος. Μια μονότονη, εκνευριστική και αποπροσανατολιστική επανάληψη βιαιοτήτων από ανθρώπους που ουδεμία σχέση -θα έπρεπε να – έχουν με το πνεύμα των σπορ.

Επανάληψη βέβαια θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί κανείς πως είναι και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του υφυπουργού Αθλητισμού. Ανάθεμα κι αν μπορεί κανείς να μετρήσει πόσες φορές ακούστηκαν από το στόμα του εκάστοτε Έλληνα πολιτειακού άρχοντα του Αθλητισμού καταδίκες, προειδοποιήσεις, εκκλήσεις και εκφράσεις αποτροπιασμού για τα θλιβερά εξωαγωνιστικά νέα, που πάντα κυριαρχούν των αγωνιστικών μετά από ένα ντέρμπι. Εδώ είναι ένα -ακόμα- μεγάλο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση να πείσει τους πολίτες πως « η Αριστερά μπορεί να τα κάνει αλλιώς».

«Η καταπολέμηση της βίας τόσο με την εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου όσο και με τη θέσπιση νέων κανόνων, στους οποίους θα συμφωνήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Η επιβολή ενός σαφούς πλαισίου με νομοθετικές παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της μη χειραγώγησης των αγώνων». Αυτά ήταν τα κύρια σημεία όσων συζήτησε με τον πρόεδρο της Ε.Π.Ο, Γιώργο Γκιρτζίκη, μετά την τοποθέτηση του στο υπουργείο, λίγο πριν τις συναντήσεις που είχε με τον Γιάννη Αλαφούζο, τον Βαγγέλη Μαρινάκη, τον Βαγγέλη Ασλανίδη (πρόεδρος της Π.Α.Ε Α.Ε.Κ), Ιάκωβο Αγγελίδη (πρόεδρος της Π.Α.Ε Π.Α.Ο.Κ). Με το ξεκίνημα των επαφών του με όσους καθορίζουν τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Κοντονής μίλησε για “χειραγώγηση αγώνων”. Ακόμη και σε ό,τι αφορά τις κοινότυπες ανακοινώσεις αυτού του είδους, είναι ίσως ο πρώτος που κάνει λόγο για χειραγώγηση αγώνων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Φυσικά τα λόγια εξακολουθούν άνευ πράξεων, να μη σημαίνουν τίποτα. Είναι όμως κι αυτό μια αρχή.

2237579

Όσοι ψήφισαν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, προφανώς και δεν ψήφισαν με προτεραιότητα τα τεκταινόμενα στον αθλητισμό στην Ελλάδα. Επίσης, είναι δεδομένο ότι δίχως ρήξεις – για τις οποίες πολλοί από τους παραπάνω απαισιοδοξούν- δεν γίνεται να καθαρίσει η απέραντη και πενταβρώμικη λεκάνη που ονομάζεται “ελληνικό ποδόσφαιρο” και συνολικά “ελληνικός αθλητισμός”. Είναι όμως προνομιακό πεδίο αυτό για την κυβέρνηση, αν θέλει να πείσει ότι διαφέρει, να τα βάλει με τα συμφέροντα, να λάβει μέτρα, σαν αυτά που εκφράζει τη βούληση να πάρει ο κ. Κοντονής -και τα οποία εξήγγειλε άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του- και να προσφέρει τα σπορ στον κόσμο… Μακριά από σκιές και σαπίλα, να σταματήσει την απαξίωση, βάζοντας τους νόμους σε εφαρμογή και δημιουργώντας ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας από το οποίο θα επωφελείται όποιος βρίσκει στο γήπεδο το νόημα της Κυριακής ή του Σαββάτου, ή της αναψυχής και της διασκέδασης.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]