Η Γερμανία μπορεί να έγινε πρωταθλήτρια κόσμου πριν από λίγες ώρες, αλλά είναι σίγουρο ότι από σήμερα κιόλας κοιτάνε το αύριο και πως θα βελτιωθούν. Το 2018 στη Ρωσία, θα έχουν μια πολύ καλή ευκαιρία να γίνουν η πρώτη ομάδα μετά τη Βραζιλία (1958-1962) που κατακτά διαδοχικές φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η φετινή πληρότητα της 23άδας της Γερμανίας ήταν τρομακτική. Πέρα από την απουσία καθαρόαιμου αριστερού μπακ και κλασικού σέντερ φορ, δεν υπήρχε χτυπητή αδυναμία στην ενδεκάδα της. Ακόμα κι έτσι όμως, ο Μπένεντικτ Χέβεδες, ήταν παραπάνω από καλός ως αριστερό μπακ σε όλα τα ματς και παραλίγο να χριστεί και σκόρερ, ενώ ο Μίροσλαβ Κλόζε πέτυχε δύο σημαντικά γκολ και έπαιξε πολύ περισσότερο και πολύ καλύτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς από έναν παίχτη 36 ετών.

Βλέποντας την ηλικία του κάθε παίχτη της ενδεκάδας του τελικού της Γερμανίας, Νόιερ (28), Χέβεδες (26), Χούμελς (25), Σβάινστάιγκερ (29), Εζίλ (25), Κλόζε (36), Μίλερ (24), Λαμ (30), Κρόος (24), Μπόατενγκ (25), Κράμερ (23) αλλά ας βάλουμε τον Κεντίρα (27), γιατί αυτός θα έπαιζε αν ήταν υγιής, βγάζει κανείς τα εξής συμπεράσματα.

Πέρα από τον Μίροσλαβ Κλόζε, ο οποίος θα είναι 40 το 2018, ΌΛΟΙ οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να είναι βασικοί και στο επόμενο Μουντιάλ.

Νόιερ (32), Χέβεδες (30), Χούμελς (29), Σβάινστάιγκερ (33), Εζίλ (29), Μίλερ (29), Λαμ (34), Κρόος (28), Μπόατενγκ (29), Κεντίρα (31). Με λίγα λόγια, μόνο οι Λαμ και Σβάινστάιγκερ θα είναι πάνω από 30, αλλά ποιος μπορεί να πει ότι τα 34 και 33 αντίστοιχα, είναι απαγορευτική ηλικία για τους δύο συγκεκριμένους παίχτες-επαγγελματίες-αθλητές; Πιστεύω κανείς. Όλοι οι υπόλοιποι θα είναι μέσα ή πολύ κοντά στην (αποδεδειγμένα) καλύτερη ποδοσφαιρική τους ηλικία (27-29). Άρα είναι πολύ πιθανό, η ομάδα του 2018 να είναι καλύτερη από την σημερινή, μόνο και μόνο λόγω ωριμότητας.

Αν σε αυτό προσθέσει κανείς την επιστροφή του Ρόις (29), ως αντικαταστάτη του Μίροσλαβ Κλόζε, τότε… στα χαρτιά, η Γερμανία του Μουντιάλ του 2018 θα είναι σίγουρα καλύτερη από αυτή που έβαλε 7 στη Βραζιλία! Υπερβολικό; Στη θεωρία καθόλου. Άκρως ρεαλιστικό. Μίλερ σέντερ φορ, Ρόις δεξιά, Εζίλ αριστερά και όλα καλά.

Δεν σταματάνε εδώ όμως τα θετικά για τα «πάντσερ». Στα παραπάνω, λάβετε υπόψη ότι με αυτά τα δεδομένα, οι χρυσές αλλαγές, Άντρε Σίρλε (23) με τρία γκολ σε 253 λεπτά και Μάριο Γκέτσε (22) με δύο γκολ σε 264 λεπτά, θα παραμείνουν αλλαγές και θα είναι 27 και 26 χρονών αντίστοιχα. Μαζί με τον Τζούλιαν Ντράξλερ (20), θα είναι οι ποιοτικότερες επιλογές από τον πάγκο.

Κοιτάζοντας ακόμα πιο βαθιά στον πάγκο (χωρίς τους τερματοφύλακες) θα δούμε ότι πέρα από τους Λούκας Ποντόλσκι (29) και Περ Μερτεσάκερ (29) που θα είναι στα 33 το 2018, όλος ο υπόλοιπος πάγκος μπορεί να είναι ακριβώς όπως τώρα.

Κέβιν Γκρόσκροιτς (25), Ματίας Γκίντερ (20), Έρικ Ντουρμ (22), Σκοντράν Μουστάφι (22), Κρίστοφερ Κράμερ (23). Όλοι τους θα είναι βελτιωμένοι, με περισσότερες παραστάσεις και εμπειρίες 4 χρόνων στα πόδια τους.

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει και η Γερμανία είναι τυχερή, καθώς δεν χρειάζεται να αλλάξει από καθόλου έως ελάχιστα για να πρωταγωνιστήσει και το 2018 και να κυνηγήσει το όνειρο του repeat. Αλλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θα τα καταφέρει; Υπομονή μέχρι τις 8 Ιουνίου του 2018.

ΥΓ. Οι 6 από τους 11 βασικούς στον τελικό, ήταν μέλη της ομάδας U-21 που κατέκτησε το Euro 2009. Αν βγάλει άλλη μια τέτοια φουρνιά μέχρι το 2018…

under21_2009

 Νόιερ, Εζίλ, Κεντίρα, Χούμελς, Χέβεδες, Μπόατενγκ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]