Αρκεί να το θέλουμε. Διότι σταδιακά, με δική μας σε μεγάλο βαθμό υπαιτιότητα, η αλυσίδα παύει να είναι αρτιμελής, τα ζώα που γνωρίζαμε εξαφανίζονται από τον χάρτη και μαζί τους γεννιούνται θλιβερές προεκτάσεις.

Ανάμεσα βέβαια σε ένα συνονθύλευμα αντιλήψεων που αφορίζουν τη σημασία της διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας, όπως και σε κάθε έρημο, διακρίνονται πολύτιμες οάσεις. Συν τω χρόνω, αυτές αυξάνονται, ισχυροποιούνται και αντιστέκονται σε όλες τις κοινωνικές, οικονομικές και φυσικά πολιτικές φουρτούνες, που μας πλήττουν καθημερινά. Σε αυτές ανήκει και η προσπάθεια του Αρχέλων.

Μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης, που αποφάσισε να αφιερώσει κόπο, χρόνο και χρήματα στη διάσωση της Θαλάσσιας Χελώνας, που επισκέπτεται ακόμα και σήμερα συχνά-πυκνά τις ακτές μας. Το 3pointmagazine.gr μίλησε με έναν εκ των εθελοντών, που έχει αναλάβει χρέη επίβλεψης και ενημέρωσης στις παραλίες του Λακωνικού Κόλπου, μήκους 23 χιλιομέτρων, όπου φιλοξενούνται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, 200 περίπου φωλιές των Caretta Caretta!

Μέχρι σήμερα, έχουν βρεθεί συνολικά 57. Ένα νούμερο, το οποίο “δεν είναι άσχημο, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να κρίνουμε”, απάντησε στην πρώτη μας απορία. Βλέπετε, κάτι ο μεγάλης έκτασης πίνακας μπροστά από το ειδικά διαμορφωμένο κιόσκι, κάτι το θαυμαστικό που τον συνόδευε, μας δημιούργησε ένα μίνι ντελίριο ενθουσιασμού. Η προσγείωση συνεχίστηκε, με την ενημέρωση πως ναι μεν από κάθε φωλιά, μπορεί να ξεπηδήσουν 100-120 χελωνάκια, αλλά μόλις 2 από αυτά, αν είναι τυχερά θα κατορθώσουν να ζήσουν..

Οι λόγοι είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελούν εύκολη λεία για γλάρους, αρουραίους, κουνάβια, αδέσποτα σκυλιά, νυφίτσες, ενώ πολλές φορές πριν καν εκκολαφθούν τα αβγά, προκαλούνταν καταστροφές στις φωλιές συνήθως είτε εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης, είτε από αλεπούδες, είτε λόγω πλημμυρίσματος από τη θάλασσα.

Το θετικό είναι πως πλέον αυτοί οι κίνδυνοι έχουν ελαχιστοποιηθεί στο 15% και τα χελωνάκια έχουν περισσότερες πιθανότητες να φτάσουν σώα και αβλαβή στον αρχικό τους προορισμό, από τον οποίο θα ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια επιβίωσης, ακόμα πιο δύσκολη, καθώς εκεί θα πρέπει να τα βγάλουν μόνα τους πέρα.

Στη στεριά πάλι, τα δεδομένα είναι καλύτερα. Η εθελόντρια του Αρχέλων μας περιέγραψε την ημερήσια διαδικασία, των ανθρώπων που προθυμοποιούνται να βοηθήσουν και το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι πως προέρχονται από κάθε πιθανό σημείο της Ευρώπης, αναφέροντας ότι: “Το πρωί ξυπνάμε στις 6, ούτως ώστε να δούμε αν υπάρχουν νέες φωλιές, στη συνέχεια επιβλέπουμε αυτές που ήδη υπάρχουν και να κοιτάξουμε αν έχει σημειωθεί κάποια εξέλιξη. Εκτός αυτών επιδιώκουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο, διαδίδουμε τη δράση μας και φυσικά προσπαθούμε να δείξουμε τη σημασία του να βοηθήσει κάποιος. Όποτε χρειαστεί ακόμα, παρεμβαίνουμε στο βαθμό που μπορούμε για να αποτραπούν πιθανές καταστάσεις, που θα είναι επικίνδυνες για τα μικρά χελωνάκια”.

Το δυστυχές είναι πως τα προβλήματα, που καλείται τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν είναι πολλά, τα οποία προέρχονται κυρίως από τα μαγαζιά, που βρίσκονται πλησίον των παραλιών.

«Οι χελώνες συνήθως γεννούν τις βραδινές ώρες. Η τοποθεσία που επιλέγουν είναι αυτή που γεννήθηκαν και οδηγούνται προς αυτή λόγω ένστικτου.  Δεν είναι λίγες οι φορές όμως, αν και προσπαθούμε να το αποτρέψουμε, που κάποιες χελώνες αποφασίζουν να μη γεννήσουν, επειδή μπορεί να τις ενοχλήσει ένας φως, που προέρχεται από τα κοντινά μαγαζιά και να τις φοβίσει, ή να υπάρχει κάποια αναμμένη φωτιά», μας είπε χαρακτηριστικά.

Η ανάγκη του να γεννήσει δε, μία Θαλάσσια χελώνα, κρίνεται πλέον επιτακτική. Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι πέρυσι  σκοτώθηκαν συνολικά 470! Η Caretta Caretta μάλιστα έχει καταχωρηθεί στο Διεθνές Κόκκινο Βιβλίο ως απειλούμενο είδος.  Ακόμα λοιπόν και αν δεν μπορούμε να αφιερώσουμε ένα κομμάτι του χρόνου μας ή να βάλουμε τον οβολό μας για χάρη τους, μπορούμε να τηρούμε μία σειρά από μέτρα, τα οποία θα συμβάλλουν τα μέγιστα ούτως ώστε να αυξηθούν οι ελπίδες διάσωσης και διαιώνισης τους.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε;

*Να διατηρούμε τις παραλίες καθαρές. Να μην πετάμε πλαστικά ή νάιλον αντικείμενα στη θάλασσα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο στις χελώνες, που τα καταπίνουν επειδή νομίζουν ότι είναι μέδουσες, που αποτελούν τη βασική τροφή τους.

*Να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε τις παραλίες ωοτοκίας κατά τις νυχτερινές ώρες και να μην ανάβουμε αυτές τις ώρες φωτιές.

*Να σβήνουμε ή να καλύπτουμε τα φώτα που είναι ορατά από την παραλία.

*Να μην ξεσκάβουμε τις φωλιές. Οι θαλάσσιες χελώνες, οι φωλιές, τα αυγά και τα χελωνάκια προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και διεθνείς συμβάσεις.

*Να μην μετακινούμε τα σημάδια των φωλιών ή τα προστατευτικά πλέγματα πάνω από τις φωλιές, καθώς και τους ειδικούς διαδρόμους για τα χελωνάκια.

*Να μην αγγίζουμε τους νεοσσούς. Είναι σημαντικό να καταφέρουν να φτάσουν στη θάλασσα από μόνοι τους.

*Να μην οδηγούμε τροχοφόρα πάνω στις παραλίες ωοτοκίας.

Στο χέρι μας είναι να ζήσουμε όλοι μαζί. Άλλωστε δεν μπορούμε και διαφορετικά. Προστατεύοντας το περιβάλλον και τους οργανισμούς που ζουν σε αυτό, προστατεύουμε και τον εαυτό μας…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]