“Η δηµιουργία ζωντανών ανθρώπων είναι δυσκολώτατη επιχείρηση, κι αποτελεί τη λυδία λίθο της αξίας του µυθιστοριογράφου. Για να προχωρήσης στο πλάσιµο νέων ανθρώπων, σηµαίνει πως πρέπει όχι µόνο να έχεις γνωρίσει τον εαυτό σου, αλλά η κατανόηση του πλησίον σου να έχει φτάσει σε τέτοιο σηµείο, ώστε να δύνασαι να υποκαταστήσεις τον ίδιο τον εαυτό σου μέσα στην ψυχή του. ‘Η καλλίτερα, να µεταφυτέψεις όλη την ψυχική και σωµατική υπόσταση του κοντινού σου µέσα στο είναι σου. Να πάψεις να είσαι “εσύ” και να είσαι “αυτός”, και κάτι παραπάνω: Ν’ αποδώσεις µε την πέννα στο χαρτί το κρυφό δράµα, τα πάθη, τους καϋµούς, τη νοοτροπία. το χαρακτήρα του “άλλου”.

Σε κάθε µυθιστόρημα, αυτός ο “άλλος” δεν είναι µόνο ένας, αλλά πολλοί, και όλοι τους βασικά διαφορετικοί, που συγκρούονται, παλεύουν, µοχθούν, καθένας µε την απόλυτη προσωπικότητά του, προς έναν ανώτερο σκοπό. Εποµένως η προσπάθεια του συγγραφέα να δηµιουργήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους, να τους τοποθετήσει λογικά, να τους κινήσει προς τον πρωταρχικό βασικό σκοπό (δηλαδή την επαλήθευση του θέµατος), και να τους κινήσει με άνεση, με αλήθεια κι αληθοφάνεια, σαν πραγµατικούς πειστικούς ζωντανούς ανθρώπους, κι όχι συµβολικά ανδρείκελα, είναι τροµακτική. Μαζί με τις διανοητικές του δυνάµεις, ο συγγραφέας σπαταλάει αλόγιστα τις ψυχικές του δυνάµεις, ο συγγραφέας σπαταλάει αλόγιστα τον ψυχικό του κόσµο, µοιράζοντας τον στη δημιουργία των ηρώων του. Σας διαβεβαιώνω πως η κατασκευή µυθιστορήµατος είναι τρομακτικά δύσκολη, κοπιαστική, εκνευριστική, διανοητικά και ψυχικά, εξαντλητική δουλειά. Κι όταν λέµε “μυθιστόρηµα” εννοούµε το πραγµατικό κι άξιο δείγµα του είδους, κι όχι κάτι εγκεφαλικά, κρύα κι άψυχα κατασκευάσµατα που αντί γι’ ανθρώπους έχουν για ήρωας κακοκουρντισµένα ροµπότ”.

 

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από το κείμενο “Η εξωμολόγησις ενός συγγραφέα” που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Ελληνικόν Ηµερολόγιον «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» (1943,Β’ τόμος) και αναδημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ένθετο της εφημερίδας “Τα Νέα”.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]