Δύσκολο να γράφεις αντίο σε κάποιον. Κάθε σου λέξη βαριά κι ασήκωτη. Γεμάτη πόνο από τη σκληρή μάχη να συμβιβαστείς με την απώλεια. Ο Φίλιππος Συρίγος δεν ήταν δικός μου άνθρωπος. Δεν ήταν συγγενής, ούτε φίλος. Δεν με γνώρισε και πιθανότατα δεν διάβασε ποτέ του ούτε ένα άρθρο μου. Όμως για μένα είναι ο λόγος που ακολούθησα το δρόμο της δημοσιογραφίας. Κι εγώ αντιθέτως μ’ εκείνον είχα την τιμή να τον γνωρίσω μέσα από τις μεταδόσεις, τα γραπτά, τις αναλύσεις και τους σχολιασμούς του.

Πάντοτε είχε κάτι να πει, κάτι να προσθέσει, κάπου να διαφωνήσει. Για το τελευταίο τον κατηγορούσαν πολλοί. Ας είναι. Στο επάγγελμα αυτό, που όλοι σχεδόν φεύγουν νωρίς, ξεχωρίζουν οι προσωπικότητες. Κι όχι με την έννοια της καριέρας. Απλώς είναι οι άνθρωποι που δεν τους νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι. Διαλέγουν το δικό τους δρόμο και πορεύονται. Όπου βγάλει.

Ο Φίλιππος Συρίγος ξεκίνησε το 1968, χρονιά που η ΑΕΚ πανηγύρισε το Κύπελλο Κυπελλούχων. Ήταν η πρώτη χρυσή μέρα του ελληνικού μπάσκετ. Κι ακολούθησαν κι άλλες πολλές. Κι εκείνος από το δικό του πόστο, συνέβαλε καθοριστικά.

Πολλοί μένουν στην ιστορία για μια στιγμή. Όμως ο Φ. Συρίγος δεν ήταν μόνο η φωνή που ταυτίστηκε με τον θρίαμβο του ’87. Ήταν το “Τρίποντο”, το περιοδικό που γουστάραμε να διαβάζουμε ανελλιπώς οι μπασκετικοί, ήταν οι “Φιλιππικοί” στην παλιά καλή Ελευθεροτύπια, ήταν οι απερίγραπτες στιχομυθίες με τους Καρύδα, Παπαδογιάννη και τον υιό Συρίγο. Ήταν οι εκπομπές στη Nova, τα σχόλια στους αγώνες που ξέφευγαν από τα τετριμμένα. Ήταν οι κόντρες με μεγάλες προσωπικότητες. Ήταν οι αποκαλύψεις.

Στην τελευταία του μεγάλη συνέντευξη είχε απέναντι τον επίσης μεγάλο Νίκο Γκάλη. Οι κορυφαίοι σ’ ένα σαλόνι να συζητούν για το τότε. Ίσως και να ‘ξερε, ταλαιπωρημένος από αυτή τη διαολεμένη ασθένεια τον καρκίνο, ότι πλησίαζε το τέλος. Κι ήθελε έτσι, να γράψει τον επίλογο που άρμοζε.

Δεν θα ‘ναι πάντως μόνος εκεί που πάει. Θα είναι ο Κολοκυθάς, ο Αμερικάνος κι άλλοι. Θα ‘χουν να πουν πολλά κι εμείς εδώ φτωχότεροι να νοσταλγούμε…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]