Με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από το ολοκαύτωμα στο Κομμένο Άρτας στις 16 Αυγούστου 1943, όπου 317 κάτοικοι βρήκαν φρικτό θάνατο από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή «Εδώ και σήμερα – Κάψτε το χωριό Κομμένο».

Πρόκειται για επεισόδιο της σειράς επιμορφωτικών ντοκιμαντέρ «Εδώ και σήμερα».

Μέσα από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων κατοίκων, οι οποίοι περιγράφουν τα γεγονότα όπως τα βίωσαν, αποκαλύπτονται οι θηριωδίες των Ναζί σε βάρος των συγγενών τους. Ο αφανισμός του χωριού αποφασίστηκε με το πρόσχημα της σχέσης του με ένοπλα τμήματα ανταρτών των ορεινών περιοχών στα οποία εξασφάλιζε τρόφιμα, και με γερμανική διαταγή η επιχείρηση ξεκίνησε το πρωί της 16ης Αυγούστου 1943.

Συγγενείς των θυμάτων αφηγούνται τις τραυματικές τους εμπειρίες για τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι διασώθηκαν, ενώ ο φακός της εκπομπής περιηγείται στα σπίτια του χωριού, όπου κάηκαν ζωντανές ολόκληρες οικογένειες.

Στην εκπομπή μιλούν οι κάτοικοι του χωριού Πέτρος Κολιοκώτσης, Αλέκος Μάλλιος, Δημήτρης Σιώζιος, Δήμητρα Μπούγια, Μάνθος Παππάς, Σεραφείμ Σκάρας, Ισμήνη Νησιώτη, Χρήστος Μπίτσης, Γιάννης Δήμος, Χρήστος Στασινός, Γ. Βλαχοπάνος, Ξενοφών Στασινός και Σπύρος Σταμάτης.

Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Παπαθανασίου και το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγής του 1982.

*Αλιευμένο από την efsyn.gr.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]