Το καλοκαίρι έχει φτάσει, οι διακοπές πλησιάζουν ή για άλλους έχουν ήδη ξεκινήσει και τα βιβλία για πολλούς αποτελούν τον καλύτερο «σύμμαχο» για τις χαλαρωτικές ώρες των διακοπών.

Η επιλογή δύσκολη και γι’ αυτό ζητήσαμε από τους «ειδικούς» και τους λάτρεις του βιβλίου να μας προτείνουν μερικά καλοκαιρινά αναγνώσματα. Πρώτα τη σκυτάλη παίρνουν οι Ακυβέρνητες Πολιτείες, η αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα βιβλίου & εντύπου με έδρα της την όμορφη Θεσσαλονίκη την οποία γνωρίσαμε πριν μερικούς μήνες.

Μετά τις προτάσεις που έκαναν για τους αναγνώστες μας το Πάσχα, οι Ακυβέρνητες Πολιτείες επιστρέφουν στο 3pointmagazine.gr και μας προτείνουν πέντε βιβλία που θα μας συντροφεύσουν αυτό το καλοκαίρι.

1. Φυσικό δίκαιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια- Ερνστ Μπλοχ
Από τις Εκδόσεις ΚΨΜ, 2015

bloch

Ο Ernst Bloch (1885 – 1977) είναι ένας από τους σημαντικότερους ριζοσπάστες φιλοσόφους του 20ού αιώνα. Όχι μόνο το έργο του αλλά και η βιογραφία του αναδεικνύουν τη δυναμική και τις αντιφάσεις αυτής της ιστορικής περιόδου, χωρίς να έχουν χάσει διόλου την επικαιρότητά τους. Υποδειγματικό ως προς το εύρος της ερευνητικής του πορείας όσο και ως προς τις φιλοσοφικές προθέσεις του είναι το βιβλίο “Φυσικό δίκαιο και ανθρώπινη αξιοπρέπεια” που δημοσιεύεται το 1961 στη Δυτική Γερμανία. Μέσα από τις αναλύσεις του βιβλίου αυτού ο Bloch προβαίνει σε κριτική επισκόπηση των θεωριών του φυσικού δικαίου από την αρχαιότητα μέχρι και τον 20ό αιώνα, με την απόπειρα μιας νέας θεμελίωσης χειραφετικών αξιών. Στα πιο σημαντικά σημεία του έργου αυτού ανήκουν τόσο η βαθυστόχαστη ανάλυση των θεμελιωδών αξιών της Γαλλικής Επανάστασης όσο και η ανακατασκευή της σχέσης του Marx με το φυσικό δίκαιο.

2. Χωρίς αποτύπωμα- Λευτέρης Μαυρόπουλος
Από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων

xwrisapotypwma

Η Αθήνα, η οποία δεν κατονομάζεται ρητά, προσφέρει τον καμβά πάνω στον οποίο εξυφαίνεται η σύγχρονη κοινωνική και πολιτική μας πραγματικότητα. Η διαφθορά του πολιτικού μας συστήματος και τα κοινωνικά μας προβλήματα αναδύονται με τρόπο δραματικό. Επιχειρηματίες, μέλη της κυβέρνησης και κρατικοί λειτουργοί σ’ ένα αδυσώπητο αγώνα για εξουσία και χρήμα. Μετανάστες και πρόσφυγες που βιώνουν το ρατσισμό και το μίσος εναντίον τους. Δύο οι αφηγηματικοί πόλοι∙ ένας επιχειρηματίας του χώρου της γαλακτοβιομηχανίας, ο Σωτήρης, κι ένας ιδιωτικός αστυνομικός που παραμένει ανώνυμος.

3. Τα γαϊδουράγκαθα του Μπάραγκαν- Ιστράτι Παναΐτ
Από τις εκδόσεις Φαρφουλάς

gaidouragkatha-mparagkan

Τα “Γαϊδουράγκαθα του Μπάραγκαν” γράφτηκαν το 1928. Το βιβλίο διασώζει την μνήμη μιας αυθόρμητης, ανοργάνωτης και ηρωικής εξέγερσης τριών χωριών της Ρουμανίας ενάντια στην πείνα και τη σκληρή εκμετάλλευση που είχαν επιβάλει οι τσιφλικάδες της περιοχής. Το αποτέλεσμα ήταν να ισοπεδωθούν τα χωριά αυτά και να σφαγιασθούν οι περισσότεροι κάτοικοί τους από τον ρουμανικό στρατό.

Ο Παναΐτ Ιστράτι (1884-1935) γιος μιας ρουμάνας πλύστρας κι ενός παράνομου κεφαλλονίτη καπνεμπόρου συγκαταλέγεται στις λιγοστές αλλά γοητευτικές περιπτώσεις κορυφαίων συγγραφέων όπου η ίδια η ζωή τους υπήρξε ένα μεγάλο μυθιστόρημα. Ασπούδαστος, έζησε όλη τη νιότη του μέσα στις πιο άθλιες συνθήκες, γυρίζοντας διάφορες χώρες και αλλάζοντας δεκάδες επαγγέλματα για να επιβιώσει. Οι ιδέες και η δράση του στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα της εποχής του, του στοίχισαν πολλές διώξεις αλλά και συγκρούσεις με εχθρούς και φίλους. Χαρακτηρίστηκε ως «ο Γκόρκι των Βαλκανίων».

4. Η εξέγερση της Κροστάνδης- Άρης Αλεξάνδρου ​
Από τις εκδόσεις Πανοπτικόν​

kronstandi-mprostino-exofyllo

Το βιβλίο αυτό για την Εξέγερση της Κροστάνδης το ζήτησε από τον Άρη Αλεξάνδρου ο εκδότης Χ. Φυτράκης για να το εντάξει σε μία σειρά βιβλίων που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1970 με τον τίτλο «Τα φοβερά ντοκουμέντα». Με τη γνωστή του ευσυνειδησία, ο Αλεξάνδρου δεν έκανε μια δουλειά απλώς διεκπεραιωτική, αλλά έγραψε ένα από τα καλύτερα βιβλία διεθνώς επί του θέματος.

5. Στη νεκρή καρδιά της ηπείρου- Κέννεθ Κουκ
Από τις εκδόσεις Εξάρχεια

kardia-the-hpeirou

Σε απόσταση χιλίων μιλίων ανατολικά, βόρεια, νότια και δυτικά από τη Νεκρή Καρδιά της αυστραλιανής ηπείρου, οι άνθρωποι διασώζονται από την πλήρη παραφροσύνη εξαιτίας του μοναδικού στοιχείου προόδου που έχει ριζώσει βαθιά – η μπύρα είναι πάντα κρύα… Και το να είσαι μεθυσμένος είναι ζεστό και γλυκό και δεν υπάρχει πόνος και δεν σε πειράζει πραγματικά για τα καγκουρό που πυροβολούνται και αναπνέουν φριχτά και εξαφανίζονται μέσα στη νύχτα, ή για τα μικρά καγκουρό που πετσοκόβεις μέχρι να πεθάνουν.

Την σκυτάλη των βιβλιοπροτάσεων θα πάρουν Ο Μωβ Σκίουρος και οι Εκδόσεις των Συναδέλφων.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]