Κινητοποιήσεις σε όλον τον κόσμο πραγματοποιούν σήμερα οι γυναίκες με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας». Τα τελευταία χρόνια από το 2016 κάθε 8η Μαρτη οι γυναίκες καλούν σε απεργία, δηλαδή να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις για ολόκληρη την ημέρα. Σκοπός η ορατότητα και η αναγνώριση των γυναικείων αγώνων ενάντια σεξιστική βία σε όλες τις μορφές και εκφράσεις της: σεξουαλική, κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική.

Μερικά στοιχεία του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έλλειψη της ισότητας και τις κατάφορες διακρίσεις κατά των γυναικών που καταδεικνύουν αυτή τη βία που βιώνουν οι γυναίκες:

-Μία στις δέκα γυναίκες ηλικίας από 15 ετών και άνω έχει υποστεί κάποια μορφή βίας, ενώ μία στις δέκα δηλώνει ότι βίωσε σεξουαλική βία από ενήλικα πριν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας της.

-Μέσα σε ένα χρόνο 16,7 εκατομμύρια γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση σε χώρες της ΕΕ.

-Σε παγκόσμιο επίπεδο 500 εκατομμύρια γυναίκες δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση,

-129 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε 29 χώρες του κόσμου έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή.

Η 8η Μάρτη καθιερώθηκε το 1910 ως ημέρα τιμής των γυναικείων αγώνων από την «Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών» κι αυτό γιατί στις 8 Μαρτίου του 1857 στην Νέα Υόρκη, οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία συμμετείχαν στην πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη απεργία γυναικών ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Αυτή η 8η Μαρτίου είναι η τρίτη διεθνής στάση των γυναικών.

Στις χώρες τις Λατινικής Αμερικής οι γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους και απεργούν ενάντια στις γυναικοκτονίες που αυξάνονται με επικίνδυνο ρυθμό, αλλά και διεκδικώντας δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην άμβλωση. Μόνο το 2017, σε 24 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, σκοτώθηκαν 2.800 γυναίκες απλά επειδή ήταν γυναίκες.

Στην Αργεντινή, η Παγκόσμια Απεργία των Γυναικών κέρδισε την προβολή από το κίνημα “Ni Una Menos” το 2015 και τώρα ενισχύεται από τη ζήτηση για νόμιμη, ασφαλή και ελεύθερη άμβλωση.

Σε Αργεντινή, Μεξικό, Χιλή, Περού, Ουρουγουάη, Κολομβία θα υπάρξουν διαδηλώσεις στις κύριες πόλεις της χώρας.

Οι γυναίκες σε όλη την Ισπανία καλούνται σήμερα να συμμετέχουν σε γενική απεργία και σε πάνω από 1.500 πορείες κι εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της χώρας. Το 2018 στην απεργία συμμετείχαν περισσότερες από 5,5 εκατομμύρια γυναίκες.

Στη φετινή απεργία οι Ισπανίδες θέλουν να σημειώσουν πως εκτός από τις ανισότητες, η γυναικεία υπόσταση έχει ν’ αντιμετωπίσει κινδύνους που συνδέονται με την έξαρση της ιδεολογίας της “νεο-ανδροπρέπειας” (neomachismo) και της ακροδεξιάς για τον ρόλο της γυναίκας και την οικογένεια. Κι αυτό φυσικά συνδέεται και με τις τελευταίες υποθέσεις ομαδικών βιασμών που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις με την ισπανική δικαιοσύνη μάλιστα να αθωώνει ή να ρίχνει στα ελαφρά τους δράστες. Ενώ είχαμε και το πρόσφατο αίτημα του ακροδεξιού Vox στην Ανδαλουσία να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των κοινωνικών λειτουργών που ασχολούνται με τη βία κατά των γυναικών για να κάνει “μία μαύρη λίστα” όσων υποστηρίζουν τις –όπως τις αποκαλούν—”ναζι-φεμινίστριες”.

Πολλές συνδικαλιστικές ενώσεις CNT, CGT, Solidaridad Obrera y Confederación Intersindical) έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία στους χώρους εργασίας που εκπροσωπούν. Βέβαια οι δύο μεγαλύτερες ενώσεις CCOO και UGT έχουν προκηρύξει μόνο στάσεις εργασίας.

Η κύρια εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για τη Μαδρίτη και θα ξεκινήσει στις 19.00 (20.00 στην Ελλάδα) από την Ατότσα και θα φθάσει στις 21.00, στην Πλάθα ντε Εσπάνια.

Απεργία και κινητοποιήσεις και στην Πορτογαλία σήμερα, ενώ χθες τήρησε μια ημέρα εθνικού πένθους αποτίοντας φόρο τιμής στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Παραμονή της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, η σοσιαλιστική κυβέρνηση διέκοψε την εβδομαδιαία συνεδρίασή της γύρω στο μεσημέρι προκειμένου να τηρήσει ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων της ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Δολοφονημένων Γυναικών της Ένωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, 28 γυναίκες σκοτώθηκαν από τον σύζυγο ή τον πρώην σύζυγό τους στην Πορτογαλία το 2018.

Στο Βερολίνο από φέτος η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώνεται ως γενική αργία. Η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αριστεράς και Πρασίνων επέλεξε την Ημέρα της Γυναίκας, προκειμένου να τιμήσει την Κλάρα Τσέτκιν, πρωτοπόρο των αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών και μια από τις πρώτες ακτιβίστριες που προώθησαν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις αρχές του 20ού αιώνα.

Οι επικριτές της απόφασης, ιδίως το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), «βλέπουν» στην επιλογή της συγκεκριμένης ημέρας «σοσιαλιστικές ρίζες», καθώς η Ημέρα της Γυναίκας εορταζόταν με ιδιαίτερη έμφαση στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ενώ σήμερα παραμένει γενική αργία στη Ρωσία, την Κούβα, την Κίνα, στο Τουρκμενιστάν κ.λπ.

Οι γυναίκες στην Τουρκία θα βγουν το βράδυ στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για τη Νυχτερινή Πορεία ενάντια στη σεξιστική βία. Το 2018, σύμφωνα με Ίδρυμα Umut (Ελπίδα), 477 γυναίκες σκοτώθηκαν και άλλες 232 υπήρξαν θύματα βίας των ανδρών. Από τις 477 οι 120 σκοτώθηκαν με όπλα, 89 με τουφέκια, 132 με αιχμηρά αντικείμενα, ενώ τα υπόλοιπα 136 είτε πνίγηκαν είτε χτυπήθηκαν μέχρι θανάτου, σύμφωνα με την έκθεση, βασίζοντας τα στοιχεία σε ειδησεογραφικά δελτία.

Στο μακρινό Πακιστάν επίσης οι γυναίκες βγαίνουν στους δρόμους  για να διεκδικήσουν τα διακαιώματα τους και τη  θέση τους στην κοινωνία. Θα πραγματοποιήσουν πορείες σήμερα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, τον γάμο των παιδιών, τις «δολοφονίες τιμής», τις μισθολογικές ανισότητες και την περιορισμένη πολιτική εκπροσώπηση.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]