Μπορεί τα μέσα ενημέρωσης να συνεχίζουν να παρουσιάζουν τις γυναίκες ως ξανθές, αδύναμες, κοκαλιάρες, άλλοτε νοικοκυρές και άλλοτε σεξουαλικά παιχνίδια των αντρών, αλλά οι ίδιες είναι που με τις πράξεις τους καταργούν κάθε απολιθωμένο σεξιστικό στερεότυπο.

Το 3pointmagazine.gr κάνει μία αναδρομή στο χρόνο που φεύγει μέσα από εφτά δυναμικές γυναικείες φιγούρες.

Jodie Foster: Το πιο θαρραλέο comingout

Εδώ και αρκετά χρόνια κανείς δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει το υποκριτικό ταλέντο της JodieFoster, ίσως το πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό της. Εδώ και ένα χρόνο περίπου όμως, το υποκριτικό της ταλέντο εν τέλει βρίσκει κάποιο ανταγωνιστή και αυτός είναι το θάρρος της.

 

Στις 13 Ιανουαρίου του 2013, στις Χρυσές Σφαίρες, η Αμερικανίδα ηθοποιός τιμάται με το βραβείο  της CecileB.DeMille, «LifetimeAchievement» («Επίτευγμα Ζωής») για τη 47χρονη παρουσία της στο χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

 

Στο λόγο που θα βγάλει αφού παραλάβει το βραβείο ανακοινώνει περήφανα με ακροατές, μεταξύ των τόσων άλλων, τα δύο της παιδιά ότι είναι γκέι. Αναφέρει ότι το «comingout» της το έχει πραγματοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια σε φίλους και συνεργάτες, αλλά πλέον το κοινό περιμένει την κάθε «celebrity» να αποκαλύψει λεπτομέρειες της προσωπικής της ζωής είτε με κάποια συνέντευξη τύπου ή κάποιο realityshow.  Αυτοσαρκασμός και ειλικρίνεια- ο λόγος της αφήνει λίγους χωρίς δάκρυα στα μάτια.

 

 

Malala Yousafzai: η 16χρονη ακτιβίστρια που επέζησε

Η 16χρονη μαθήτρια από το Πακιστάν δέχεται μία σφαίρα στο κεφάλι και στο λαιμό από οπλισμένους Ταλιμπάν, στο δρόμο της επιστροφής της από το σχολείο στο σπίτι. Το μόνο «έγκλημα» που είχε διαπράξει είναι ότι υποστήριζε ανοιχτά την ισότητα στην μόρφωση. Στα 11 της χρόνια ήδη έγραφε με ψευδώνυμο σε ένα blog του ΒΒC περιγράφοντας τη ζωή αυτής αλλά και χιλιάδων άλλων κοριτσιών υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

 

Ένα χρόνο μετά, οι ΝewYorkTimes γυρίζουν ένα ντοκιμαντέρ με τη ζωή της και πλέον η ανωνυμία της θα πάψει να την προστατεύει. Η απόπειρα δολοφονίας της οδηγεί σε μία παγκόσμια καμπάνια στήριξης τόσο της  μικρής μαθήτριας όσο και των σκοπών για τους οποίους κόντεψε να χάσει τη ζωή της. Το 2013 προτείνεται για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ενώ κερδίζει το βραβείο «Νεανικής Ειρήνης», του Πακιστάν.

 

Malala_Yousafzai

 

Ann Makosinski:  η 15χρονη Καναδέζα «επινοήτρια»

Στην ηλικία των 15 ετών, η Ann καταφέρνει να αναδειχθεί η νικήτρια της ετήσιας επιστημονικής έκθεσης του Google εξαιτίας του πρωτοποριακού φακού που κατασκευάζει. Χρησιμοποιώντας μοναχά την παλάμη της για να δημιουργήσει ενέργεια, ο φακός της είναι σε θέση να παράγει φως έως και 20 λεπτά.

 

ann_flashlight

Αντέλ Εξαρχόπουλος: η ηθοποιός που αποθέωσε τον λεσβιακό έρωτα

Αν κάποιος αναρωτιόταν ποια ταινία έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο «θόρυβο» φέτος, αυτή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη “Ζωή της Αντέλ”. Η ταινία κερδίζει το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών, αλλά, το σπουδαιότερο, φέρνει στο προσκήνιο τον ομόφυλο έρωτα στην πιο αγνή αλλά και συνάμα πιο αληθοφανή και παθιασμένη μορφή του. Η ερμηνεία της νεαρής ηθοποιού Αντέλ Εξαρχόπουλος συγκλονίζει κοινό και κριτικούς.

adele

Αngelina Jolie: προλαμβάνοντας τον καρκίνο του μαστού

«Οι πιθανότητές μου να αφήσω ορφανά τα παιδιά μου μειώθηκαν στο 5%. Αυτό μετράει για μένα. Ο μόνος λόγος που δημοσιοποιώ την περίπτωσή μου είναι για να βοηθήσω κι άλλες γυναίκες: πλέον υπάρχουν λύσεις. Δεν νιώθω λιγότερο γυναίκα. Αντιθέτως νιώθω δυνατή», δηλώνει η AngelinaJolie έχοντας πραγματοποιήσει διπλή μαστεκτομή αντιμετωπίζοντας προληπτικά τον καρκίνο του μαστού. Η ηθοποιός σοκάρει τους λάτρεις του τέλειου και αψεγάδιαστου, αλλά εμπνέει χιλιάδες γυναίκες με το θάρρος και την αποφασιστικότητά της και φαντάζει πολύ πιο όμορφη από παλιά.

 

jolie_masectomy

Pussy Riot: o φεμινισμός κατά του Πούτιν

To ρώσικο punk συγκρότημα που επιχείρησε να πραγματοποιήσει συναυλία μέσα σε εκκλησία, που οι στίχοι του μιλάνε ξεκάθαρα κατά του Πούτιν, της θρησκείας, του ρατσισμού και της ψευτο-συντηρητικής ηθικής πολεμήθηκε με νύχια και με δόντια στην  -καθόλου δημοκρατική- Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τρία από τα μέλη του συλλαμβάνονται για χουλιγκανισμό και καταδικάζονται σε δύο χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία του «χουλιγκανισμού που υποκινείται από θρησκευτικό μίσος». Τα άλλα δύο μέλη του συγκροτήματος καταφέρουν να φύγουν από τη Ρωσία. Η καταδίκη ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων, πολλοί καλλιτέχνες υποστηρίζουν ανοιχτά και δημόσια τις PussyRiot, ενώ στην υπόθεση επεμβαίνει και η Διεθνής Αμνηστία.

 

pussy riot_jail

Wendy Davis: μία 11ωρη ομιλία υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση

Μέσα σε πολύ λιγότερο από 24 ώρες το όνομα της πολιτικού WendyDavis ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Απόφοιτος του πανεπιστήμιου του Harvard και ανύπαντρη μητέρα από τα 19 της χρόνια, η Davis, με την 11ωρη ομιλία της υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση, που έδωσε τον Ιούνιο, μετατράπηκε σε πολιτικό –σύμβολο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών.

Σκοπός της ομιλίας της ήταν να εμποδίσει να ψηφιστεί ένα πολύ σκληρό νομοσχέδιο κατά της έκτρωσης στο Τέξας. Την ομιλία της παρακολούθησαν χιλιάδες άτομα μέσω livestreaming, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , εκείνες τις 11 ώρες, το hashtag #standwithWendy το συναντούσες σχεδόν παντού.

Democratic Senators Wendy Davis and Royce West at a protest before the start of a special session of the Texas legislature in Austin, Texas

Χριστιάνα Βουκελάτου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]