Η ταινία La vie d’ Adele (η ζωή της Αdele) κερδίζει με διθυραμβικές κριτικές το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ των Καννών. Προχθές το βράδυ εντοπίζεται η 13χρονη Χριστίνα, η οποία αναζητούταν τις τελευταίες ημέρες από τη αστυνομία και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Χθες συλλαμβάνεται και ο 23χρονος που φέρεται να την «παρέσυρε» ώστε να εγκαταλείψει την οικογένεια και το σπίτι της.

Τι σύνδεση μπορεί να έχουν αυτές οι δύο, φαινομενικά, άσχετες ειδήσεις, πέρα από το γεγονός ότι ήταν από εκείνες που απασχόλησαν περισσότερο την κοινή γνώμη και τα Μ.Μ.Ε;

Η Ελληνίδα πρωταγωνίστρια

Τίτλοι εθνικής υπερηφάνειας όπως «Αντέλ Εξαρχόπουλος: Η Ελληνίδα που κατέκτησε τις Κάννες» και «Αντέλ Εξαρχόπουλος: Η Ελληνίδα που βίωσε στιγμές λεσβιακού πάθους» κατακλύζουν τα ιντερνετικά μέσα. Ο λόγος γίνεται βέβαια για τη 19χρονη πρωταγωνίστρια της ταινίας La vie d’ Adele.

 

adele_exarchopoulos1

Όλοι αναφέρονται στο ταλέντο και την ομορφιά της, οι περισσότεροι όμως περνούν σε ψιλά γράμματα το περιεχόμενο της ταινίας που η ίδια πρωταγωνιστεί. Είτε ξεχνούν να αναφέρουν ότι η ταινία πραγματεύεται ένα λεσβιακό έρωτα, είτε προτιμούν να σταθούν στις καυτές σκηνές της ηθοποιού με την συμπρωταγωνίστρια της. Ποτέ όμως δεν παραλείπουν να κάνουν ειδική μνεία στις ελληνικές τις ρίζες. Ακόμη και αν η ίδια δεν έχει επισκεφτεί ποτέ την Ελλάδα, ακόμη και αν οι μοναδικές ελληνικές λέξεις που γνωρίζει είναι τυρί φέτα. Η Adele είναι Ελληνίδα και μας έκανε υπερήφανους.

Τη στιγμή δε που στα μέσα του εξωτερικού αφιερώνονται αράδες, ακόμη και ολόκληρες σελίδες, τονίζοντας τη σημασία του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη ταινία είναι η πρώτη, η οποία κατακτά ένα τέτοιο βραβείο στο φεστιβάλ των Καννών, έχοντας queer περιεχόμενο, στο μικρόκοσμο της Ελλάδας οι δημοσιογράφοι πουλάνε την είδηση προσφέροντας ψίχουλα εθνικής υπερηφάνειας στον μέσο αναγνώστη. Σε αυτόν που διαφορετικά δεν θα ασχολούνταν με την είδηση.


Ο Αλβανός που απαγάγει την ανήλικη Χριστίνα

Το σκηνικό εδώ είναι εκ διαμέτρου αντίθετο. Ένας 23χρονος πείθει την 13χρονη Χριστίνα μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης να εγκαταλείψει το σπίτι της ώστε να ζήσουν μαζί τον «έρωτά» τους. Το κορίτσι παίρνει κρυφά το Κτελ και φτάνει μέχρι την Καβάλα για να τον συναντήσει.

Η είδηση της εξαφάνισής της γνωστοποιείται αμέσως και η Χριστίνα εντοπίζεται λίγες μέρες έπειτα, από την αστυνομία. Ξαφνικά τίτλοι όπως: “Συνελήφθη ο Αλβανός που αποπλάνησε τη 13χρονη Χριστίνα” γεμίζουν το διαδίκτυο. Μερικοί μάλιστα είναι τόσο παραπλανητικοί που κάνουν λόγο για αρπαγή, κακοποίηση μέχρι και βιασμό.

 

13xroni315

Ένα ακόμη αβάσιμο πάτημα θα δοθεί στους αγανακτισμένους -με τους μετανάστες- Έλληνες να γκρινιάξουν, να διαμαρτυρηθούν για την αυξημένη εγκληματικότητα και να πάνε ένα ακόμη βηματάκι πιο κοντά στη Χρυσή Αυγή. Οι θορυβημένες μητέρες θα  επαναφέρουν (δικαίως) την καχυποψία που είχαν για το ίντερνετ και θα συμβουλεύουν τα παιδιά τους να μην μιλάνε σε αγνώστους.

Κάτι μου λέει όμως ότι, αν ο δράστης ήταν Έλληνας, όχι μόνο οι δημοσιογράφοι δεν θα το ανέφεραν στο τίτλο της είδησης με έντονα γράμματα, αλλά κάποιοι μπορεί να έκαναν λόγο και για ένα τρυφερό ειδύλλιο.

Η καταγωγή ενός ανθρώπου για κάποιους δεν έχει σημασία, σε άλλους δημιουργεί στερεότυπα και προκαταλήψεις και για κάποιους άλλους αποτελεί αφορμή ώστε να γράψουν μία είδηση που θα «πουλήσει».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]