Γνωρίσαμε τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων». Μας πρότειναν 5 βιβλία για
τον ελεύθερο χρόνο στις γιορτές.

Μεταφραστές, επιμελητές, εκδότες, πωλητές, βιβλιοπώλες. Μια αλυσίδα από ανθρώπους που χρειάζονται για να φτάσει σ’ εμάς το πολύτιμο αγαθό που λέγεται βιβλίο.

Ο χώρος του βιβλίου θεωρείται από τους πιο «κλειστούς» και «σκληρούς» κλάδους, όπου οι εκδοτικοί οίκοι είναι αυτοί που έχουν συνήθως το πάνω χέρι, με τους συγγραφείς και τους υπόλοιπους εργαζομένους να «ασφυκτιούν».

Το 2012 όμως μια ρωγμή εμφανίστηκε σε αυτό το στενό «κύκλωμα» και γεννήθηκαν οι «Εκδόσεις των Συναδέλφων». Άνθρωποι από το χώρο του βιβλίου, που αγαπούν το βιβλίο, ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό να δημιουργήσουν μια νησίδα αλληλεγγύης και προοπτικής στη ζούγκλα της αγοράς του βιβλίου, προσπαθώντας να σπάσουν «θέσφατα» στο χώρο του βιβλίου που δεν σπάνε εύκολα.

«Η ιδέα των εκδόσεων των συναδέλφων υπήρξε ήδη από 2009 ως μια πρωτοβουλία μέσα στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής» μας αφηγείται ο Νίκος, μέλος της κολεκτίβας, που μας υποδέχτηκε στο βιβλιοπωλείο πια των «Εκδόσεων των Συναδέλφων». Μόλις πριν δυο χρόνια, το Μάιο του 2012, «αυτονομήθηκε και έγινε μια καινούρια οντότητα,  μια κολεκτίβα εργασίας».

afisa-ekdoseis1

 «Μπορούμε χωρίς αφεντικά!» είναι το μότο τους, όπως μας λέει ο Νίκος, «για να δείξουμε και στον κόσμο έξω ότι μπορούμε να δουλέψουμε διαφορετικά, χωρίς ιεραρχία, χωρίς αφεντικά».

«Στόχος μας εκτός από τον βιοπορισμό μας είναι και να προτάξουμε έναν εναλλακτικό τρόπο εργασίας» επισημαίνει ο Νίκος, εξηγώντας μας τον διττό σκοπό του εγχειρήματός τους.

Σε μια εβδομαδιαία συνέλευση συζητιούνται και αποφασίζονται όλα από όλους. Έτσι λειτουργούν οι αυτοδιαχειριζόμενες εκδόσεις, χωρίς να υπάρχει ιεραρχία. Μπορεί να συμμετέχουν ετερογενείς άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, αλλά «το κοινό έδαφος που δημιουργήθηκε και αποτυπώνεται και στο καταστατικό μας στο οποίο συμφωνήσαμε από κοινού» τους δίνει ώθηση να προχωράνε χωρίς προστριβές, ενώ οι όποιες διαφωνίες «λύνονται με δημιουργικό τρόπο».

Στην  ερώτηση σχετικά με τις δυσκολίες του να συμμετέχει κανείς σε μια τέτοια κολεκτίβα εργασίας, ο Νίκος μας εξομολογείται πως «προφανώς υπάρχουν δυσκολίες αλλά η εργασία μας εδώ ενισχύει μια δημιουργική διάθεση και μας δίνει μια ανάταση» και τους βοηθάει να προχωράνε πάντα με ένα χαμόγελο, απ ‘όσο καταλαβαίνουμε, συζητώντας στο φιλόξενο βιβλιοπωλείο τους.

«Μας ενδιαφέρει να φανεί και προς τα έξω η “προταγματική” διάσταση που θέτουμε στο εγχείρημα αυτό: πως μπορούμε να δούμε διαφορετικά την έννοια της εργασίας στο σύνολό της, η εργασία δεν είναι μόνο η άντληση υπεραξίας αλλά και μια ευρύτερη κοινωνική σχέση» μας λέει ο Νίκος.

ekdoseis3

Αυτή η ξεχωριστή φιλοσοφία τους και κινηματική τους διάθεση αποτυπώνεται καις τη δράση τους: συμμετέχουν σε δράσεις του Συλλόγου Βιβλίου-Χάρτου, δικτυώνονται με άλλες κολεκτίβες, ενώ ένα μέρος από τις εισπράξεις πωλήσεων ορισμένων βιβλίων δίνεται σε κινήματα όπως αυτό των Ζαπατίστας.

«Προφανώς εμείς δεν είμαστε η απάντηση, αλλά μπορεί να ανοίξει ένας διάλογος για μια κοινωνική αλλαγή» μας εξηγεί. Άλλωστε «ο δρόμος ανοίγει περπατώντας» μας λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος.

«Δεν είμαστε με την αυτοδιαχείριση απλά για να είμαστε, αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πεδίο» τονίζει.

Γι’ αυτούς το βιβλίο είναι ένα πολιτιστικό προϊόν και ένα κοινωνικό αγαθό, καθώς «μπορεί να παράγει σημασίες και να ανοίγει διαλόγους». Και γι’ αυτό δεν «δένουν» κανέναν συγγραφέα, όπως κάνουν συνήθως με τα πολυετή συμβόλαιά τους οι εκδοτικοί οίκοι, αλλά ούτε διεκδικούν κάποιο «brandname», πιστεύουν στην ελεύθερη διακίνηση της γνώσης και σημειώνουν στα βιβλία τους ότι αρκεί να αναφέρεται η πηγή για να χρησιμοποιήσουν το περιεχόμενό τους.

Για το τέλος σας αφήσαμε τις προτάσεις που μας έκανε ο Νίκος. Και τα πέντε βιβλία τα έχουν επιμεληθεί και εκδόσει οι «Εκδόσεις των Συναδέλφων» και μπορείτε να τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο τους που βρίσκεται Ερεσσού 35 στα Εξάρχεια.

ekdoseis2

1.Index Maladictus / Το Βρωμολεξικό

Print

Το INDEX MALΑDICTUS / ΤΟ ΒΡΩΜΟΛΕΞΙΚΟ είναι κυρίως ένα ιστορικό, λαογραφικό, κοινωνικο-ψυχογραφικό, ερμηνευτικό και ετυμολογικό, λογοτε­χνικό και κινηματογραφικό λεξικό του θυμωμένου (αλλά και του αλαζονικού, βλάσφημου και προσ­βλη­τικού) λόγου. Είναι, εκ των πραγμάτων, και σατιρικό λεξικό (το μη σύνηθες, το περίεργο επί του προκειμένου είναι ότι οι σατιριζόμενοι στις σελίδες του, συχνά, αυτοσατιρίζονται. άθελά τους).

2.«Εργατική Βοήθεια» και «Κοινωνική Αλληλεγγύη»

02petama

Το βιβλίο αναφέρεται σε δύο παραδείγματα ταξικής αλληλέγγυας δράσης στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου: η, εν πολλοίς άγνωστη, ιστορία δύο οργανώσεων ταξικής αλληλέγγυας δράσης στα χρόνια του Μεσοπολέμου: της Εργατικής Βοήθειας και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ένα βιβλίο που αλλάζει την οπτική μας για την ιστορική διαδρομή της Αριστεράς στην Ελλάδα.

3.Αναρχικό Λεξικό- Α’ Τόμος

Print

Το Αναρχικό Λεξικό επιχειρεί να ταξιδέψει, ως έντυπη χρονομηχανή, τους αναγνώστες του σε ένα εν πολλοίς άγνωστο, αθέατο ή πολλαπλά παραμορφωμένο παράλληλο κοινωνικό σύμπαν, ένα σύμπαν πολυδιάστατο και πολύμορφο και ως εκ τούτου αρκούντως σαγηνευτικό και να τους προτείνει να ανασυνθέσουν με τον τρόπο τους την ούτως ή άλλως φαντασμαγορική ιστορία της αναρχίας ή, αν μη τι άλλο, να τη διαβάσουν σαν ένα τερπνό, σπονδυλωτό, περιπετειώδες, κοινωνικό μυθ-ιστόρημα.

4.Αυτοδιαχείριση: Μια ιδέα πάντα επίκαιρη

autogestion1

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια μικρή αναδρομή στα εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης, στα όρια και τις δυνατότητές τους είτε σε επαναστατικές περιόδους είτε στην πραγματικότητα των σύγχρονων αγώνων: οι εργοστασιακές επιτροπές στη Ρωσία της περιόδου 1917-1921, η Ισπανία της περιόδου 1936-1939, η Γιουγκοσλαβία των δεκαετιών του ’60 και του ’70, η ωρολογοποιία LIP στη Γαλλία το 1973, η Αργεντινή, η Βραζιλία και το Μεξικό του σήμερα μαζί με κάποιες εμπειρίες και κινήματα στον Καναδά, την Ελβετία, την Ιταλία και τη Μ. Βρετανία τις τελευταίες δεκαετίες.

Το βιβλίο είναι μια συλλογική προσπάθεια της Alternative Libertaire της Γαλλίας και της Union Communiste Libertaire του Κεμπέκ.

 5.Περικλής Κοροβέσης, Ανθρωποφύλακες

ªøÛäéï 1

Μια συγκλονιστική μαρτυρία, ενός ανθρώπου που υπέφερε από τα βασανιστήρια της χούντας – μια αδυσώπητη καταγγελία ενάντια στην καταπίεση, τον φασισμό, τη βία της εξουσίας. Ένα ντοκουμέντο επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.

*Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδόσεις τους στο ekdoseisynadelfwn.wordpress.com/

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε όμως σε δύο πόλεις, σε πολύ μικρή ηλικία στη Λαμία-και τα καλοκαίρια στο χωριό-και ύστερα μόνιμος κάτοικος Αθήνας. Όταν τέλειωσε το σχολείο και δήλωνε τη σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, έβλεπε όπως τα περισσότερα παιδιά πιο ρομαντικά την ιδέα της δημοσιογραφίας. Αργότερα, δουλεύοντας, συνειδητοποίησε ότι η δουλειά είναι πάντα δουλειά και για ένα τόνο διαφέρει από τη δουλεία. Πέρασε από διάφορα διαδικτυακά μέσα μέχρι να καταλήξει να την κερδίσει η διεθνής επικαιρότητα και το ραδιόφωνο. Στην ομάδα του 3point όμως και την αυτοδιαχείριση βρήκε αυτό που έλειπε από την δημοσιογραφική της καθημερινότητα, το πάθος για κάτι συλλογικό, γράφοντας ελεύθερα χωρίς αφεντικά πάνω από το κεφάλι της για όσα αλλού δεν θα μπορούσε να εκφράσει.

Related Posts