Με τον δικό τους τρόπο θέλησαν να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους της Τουρκίας που βρίσκονται στον δρόμο οι φοιτητές ανταλλαγής που βρίσκονται αυτό το εξάμηνο εκεί. Η εαρινή “φουρνιά” του προγράμματος Erasmus στην Τουρκία δημιούργησε αυτό το σύντομο φιλμάκι, θέλωντας να κάνει γνωστό στο εξωτερικό ότι στέκεται στο πλευρό όσων διαδηλώνουν από την περασμένη εβδομάδα.

“Πρίν μία εβδομάδα, στις 28 Μαΐου, κόσμος μαζεύτηκε στο πάρκο Γκεζί της πλατείας Ταξίμ για να αποτρέψει την καταστραφή ενός από τους τελευταίους χώρους πρασίνου της Κωνσταντινούπολης. Ό,τι ξεκίνησε ως διαμαρτυρία κατά της κοπής δέντρων σύντομα μετατράπηκε σε μία πανεθνική εξέγερση. Ο κόσμος δεν διεκδικεί μόνο πίσω τον δημόσιο χώρο, αλλά ζητά δημοκρατία, συμμετοχή και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Η κυβέρνηση ωστόσο απάντηση με κανόνια νερού, δακρυγόνα και μαζική αστυνομική βία.Παρ’ όλα αυτά, τα εθνικά μέσα ενημέρωσης προτίμησαν να παρουσιάζουν σαπουνόπερες και τηλεπαιχνίδια όσο η πόλη – και σύντομα όλη η χώρα- ήταν σε κατάσταση αναταραχής.”

 

Αφού περιγράψουν την κατάσταση που έζησαν, διατυπώνουν ξεκάθαρα τη θέση τους, δίπλα σε όσους μάχονται για τα δικαιώματά τους και την δημοκρατία, ενώ δεσμεύονται ότι θα διαδώσουν το μήνυμά τους σε όλη την Ευρώπη.

“Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ο μόνος τρόπος να μεταδώσετε το μήνυμά σας. Είναι καθήκον μας να κάνουμε τις φωνές των ανθρώπων να ακουστούν. Εμείς, ως φοιτητές Erasmus , αποτελέσαμε τους πρέσβεις της Ευρώπης στην Τουρκία. Είμαστε οι εκπρόσωποι της ΕΥρώπης που προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Δημοκρατία και εμείς, ως φοιτητές, γίναμε φίλοι με τους ανθρώπους που μάχονται για τα δικαιώματά τους στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, την Σμύρνη και σε άλλες πόλεις σε όλη την Τουρκία. Η Ευρώπη πρέπει να τους ακούσει. Η Ευρώπη πρέπει να μάθει γι’ αυτούς κι εμείς πρέπει να τους υποστηρίξουμε. Εμείς θα εξαπλώσουμε το μήνυμά τους”

 

Κάθε φοιτητής ξεχωριστά, έπειτα, λέει στην δική του γλώσσα το δικό του μήνυμα υποστήριξης.
“Τουρκία, δεν είσαι μόνη σου. Θα μεταδώσω το μήνυμά σου στη χώρα μου.”

 

Να το πούμε κι εμείς, από εδώ. Τουρκία δεν είσαι μόνη σου. Μεταδίδουμε το μήνυμά σου.

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]