Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ο ίδιος ο Νεϊμάρ, δήλωνε δημόσια ότι θα παραμείνει στην Σάντος μέχρι το 2014 και το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Την Δευτέρα (03/06) όμως, παρουσιάστηκε επίσημα από την Μπαρτσελόνα. Ποιοι ήταν οι λόγοι που τον ώθησαν να αλλάξει γνώμη και να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι ένα χρόνο νωρίτερα;

 Είναι αντικειμενικά αποδεκτό και γνωστό, ότι ο Νεϊμάρ εκτός από παίκτης της Σάντος, είναι και οπαδός της. Πώς να μην είναι; Από τη στιγμή που ανήκει στην ομάδα από το 2003. Αγαπάει την Σάντος, τους οπαδούς της, καθώς και την οικογένειά του και προφανώς δεν ήθελε να αφήσει τίποτα από αυτά πίσω του. Αυτός ήταν και ο λόγος που στο τελευταίο παιχνίδι του με την φανέλα της, ξέσπασε σε λυγμούς και δεν μπορούσε να σταματήσει να κλαίει. Δεν ήθελε, αλλά δεν είχε άλλη επιλογή αν ήθελε να γίνει ο κορυφαίος στον κόσμο.

 Αγωνιστική στασιμότητα

 Οι λόγοι που τον ώθησαν να πάρει αυτή τη σημαντική απόφαση στη ζωή του ήταν περισσότεροι από ένας. Ο πρώτος και πολύ σημαντικός από αυτούς, είναι το γεγονός ότι στη Βραζιλία, το παιχνίδι του έμοιαζε να παραμένει στάσιμο. Ο Νεϊμάρ, έμοιαζε τον τελευταίο χρόνο, σαν ένα ακατέργαστο διαμάντι. Αν δεν έπεφτε στα χέρια των καλύτερων «αδαμαντοτεχνιτών», θα παρέμενε ένας πολύ καλός παίκτης που κανείς δεν θα ήξερε μέχρι που θα μπορούσε να φτάσει.

 Προφανώς και είναι ντροπή να πει κανείς κάτι τέτοιο για ένα παιδί μόλις 21 ετών, το οποίο έχει πετύχει 20 γκολ σε 33 συμμετοχές με την εθνική Βραζιλίας, αλλά σε συλλογικό επίπεδο, η απόδοση του δεν ήταν η αναμενόμενη.

 Αποχωρήσεις παικτών

 Προφανώς και ο Νεϊμάρ δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη για την πτώση της απόδοσής του και για την αγωνιστική του στασιμότητα. Η Σάντος, δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα της οποίας ηγήθηκε και την οδήγησε στην κατάκτηση του CopaLibertadores (ChampionsLeague της Νότιας Αμερικής) το 2011.

 Η πλειοψηφία των παικτών που απάρτιζαν την 18άδα των 2 αγώνων των τελικών απέναντι στην Πενιαρόλ, δεν ανήκουν πλέον στην ομάδα του Σάο Πάολο. Πιο συγκεκριμένα, ο Ελάνο, μαζί με τους Αντριάνο και Πάρα, αγωνίζονται με τα χρώματα της Γκρέμιο ενώ ο Αλεξ Σάντρο και ο Ντανίλο είναι βασικοί και αναντικατάστατοι στην Πόρτο.

 Το… κερασάκι στην τούρτα για την αγωνιστική καθίζηση της Σάντος και του Νεϊμάρ όμως, ήρθε το 2012. Ο οργανωτής της ομάδας και «κολλητός» φίλος εκτός γηπέδων του Βραζιλιάνου επιθετικού, ο Γκάνσο, πουλήθηκε στην μισητή συμπολίτισσα, την Σάο Πάολο. Από τότε, η αγωνιστική πτώση του Νεϊμάρ ήταν ακόμα πιο αισθητή και για αγωνιστικούς αλλά και για ψυχολογικούς λόγους.

 Έλλειψη στόχων και κινήτρων

 Με όλες αυτές τις αποχωρήσεις, η Σάντος μεταμορφώθηκε ξαφνικά από φόβητρο και πρωταγωνίστρια, σε «ομάδα-κομπάρσο». Η ομάδα που πριν από 2 χρόνια κατακτούσε το CopaLibertadores, σήμερα δεν έχει καμία ελπίδα ακόμα και για το πρωτάθλημα Βραζιλίας.

 Όταν διεκδικείς τρόπαια και είσαι πρωταγωνιστής, δεν σε νοιάζει και πολύ από ποια μεριά του Ατλαντικού βρίσκεσαι. Όταν όμως δεν έχεις παρά ελάχιστες πιθανότητες να πάρεις κάποιον τίτλο, τα πράγματα αλλάζουν. Αν είσαι ένας αθλητής-εγωιστής (με την καλή έννοια του όρου) και σέβεσαι τον εαυτό σου, θα ψάξεις να βρεις το καλύτερο για σένα και το καλύτερο για τον Νεϊμάρ τη δεδομένη στιγμή ήταν να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, ακόμα και αν κινδυνεύει να «κρυφτεί» στην σκιά του μεγάλου Λιονέλ Μέσι.

neymar2

Αν παρέμενε στην Βραζιλία, δεν θα κατακτούσε κάποιον τίτλο, δεν θα εξελισσόταν, δεν θα ήταν χαρούμενος και μόνο κακό θα έκανε στον εαυτό του και την καριέρα του.

 Τώρα, μπορεί να μπει στον «λάκκο των λεόντων» (ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο) και να βελτιωθεί ώστε να γίνει κάποια στιγμή ο κορυφαίος στον κόσμο, να κατακτήσει τίτλους, να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για το επερχόμενο Μουντιάλ και να αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να… κουβαλήσει στις πλάτες του τη Βραζιλία στην κατάκτηση ενός ακόμη Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τι από αυτά θα καταφέρει; Άγνωστο.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]

About The Author

Αφού απέτυχε να γίνει μεγάλος και τρανός εντός των γραμμών ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου (όχι δεν τον έφαγαν τα κυκλώματα, ούτε ένας σοβαρός τραυματισμός), αποφάσισε να ασχοληθεί με ό,τι κοντινότερο με το ποδόσφαιρο. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και δούλεψε σε αθλητικές ιστοσελίδες (balla.gr, sport.gr). Επίσης, εργάστηκε ως LOC στον τελικό του Champions League της Αθήνας το 2007 και ως απεσταλμένος του NovaΣΠΟΡ FM σε εκείνον της Μόσχας το 2008. Όπου κι αν εργάστηκε στάθηκε τυχερός, καθώς ασχολιόταν με αυτό που αγαπούσε περισσότερο, το διεθνές ποδόσφαιρο.

Related Posts