Οι αυστηρές οδηγίες της FIFA όσον αφορά στο πόσο… στρογγυλές πρέπει να είναι οι μπάλες που χρησιμοποιούνται στους αγώνες απειλούν με αφανισμό την παραδοσιακή βιομηχανία του Πακιστάν που ειδικεύεται στην κατασκευή τους…

Πριν από δέκα χρόνια, η πόλη του Σιαλκότ παρήγαγε το 85% των μπαλών που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως σε μία βιομηχανία που απασχολούσε 100.000 ανθρώπους ως «ράφτες». Η παραγωγή έχει ουσιαστικά καταρρεύσει, καθώς από τις 40 εκ. μπάλες που κατασκευάστηκαν το 2007, φέτος ο αριθμός έχει πέσει στα 22 εκ., με το εργατικό δυναμικό να έχει μειωθεί πλέον στις 10.000.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν το 2006 όταν η FIFA εισήγαγε ακριβείς προδιαγραφές που ευνοούσαν την ομοιόμορφη, βιομηχανική παραγωγή από την παραδοσιακή, χειροποίητη μπάλα. Σύμφωνα με τους τελευταίους κανονισμούς, φέτος η απόκλιση από την τέλεια στρογγυλότητα πρέπει να είναι μόλις 1,3%, πράγμα σχεδόν ακατόρθωτο για έναν παραδοσιακό χειροτέχνη εργάτη…

 

soccerballs2

Η Κίνα και η Ταϊλάνδη έχουν κατασκευάσει φθηνότερες μηχανές παραγωγής μπάλας και παρότι είναι χαμηλότερης ποιότητας, εδώ και λίγα χρόνια έχουν πάρει πάνω από το μισό μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Πάντως, στην Premier League χρησιμοποιούν ακόμα μπάλες τύπου Σιαλκότ, οι οποίες παράγονται από μια τοπική βιοτεχνία, τη «Silver Star».

Μια τυπική χειροποίητη μπάλα θέλει 3.000 ραφές και ένας καλός Πακιστανός «ράφτης» μπορεί να φτιάξει 3-4 μπάλες τη μέρα και κοστίζει 67 ρουπίες τη μέρα. Μια μηχανή κατασκευάζει 50 μπάλες τη μέρα και το κόστος είναι 4 ρουπίες…

Παρόλο που η αμοιβή των Πακιστανών είναι εξευτελιστική σε σχέση με τον μισθό στον δυτικό κόσμο, οι εργάτες του Σιαλκότ αμείβονται πλουσιοπάροχα σε σχέση με τους συμπατριώτες τους, παίρνοντας 90.000 ρουπίες τον χρόνο (840 δολάρια), διπλάσιο δηλαδή από τον μέσο μισθό στο Πακιστάν.

Η ιστορία λέει πως η παράδοση του Σιαλκότ στις μπάλες ξεκίνησε με έναν εργάτη που επισκεύασε μια δερμάτινη μπάλα για κάποιους Βρετανούς αξιωματικούς επί αποικιοκρατίας πριν από περίπου έναν αιώνα και μετά ξεκίνησε να φτιάχνει τις δικές του μπάλες. Το όνομα του ήταν Σβεντ Σαχίμπ και έτσι λέγεται και ένας δρόμος της πόλης…

 

Αναδημοσίευση από το www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]