Ο Νίκος Καζαντζάκης, στην «Ασκητική», γράφει: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: ‘Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;’ Πολέμα!». Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν κάποιο από τα μέλη των αποστολών της Ρεάλ Μαδρίτης, της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της Φενέρμπαχτσε ή του Ολυμπιακού έχει διαβάσει μέρος του έργου του Έλληνα λογοτέχνη, όμως ενόψει του Final -4 της Μαδρίτης που ξεκινάει αύριο, χρόνος για περίσκεψη δεν φαίνεται να υπάρχει! Οι τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης κατέρχονται στο Παλάθιο ντε λος Ντεπόρτες με φαντάσματα, όνειρα, στόχους, πείσμα και εφιάλτες, αρκετά από το καθετί για όλους, ώστε με λίγα στρογγυλέματα να μιλάμε για το πιο ισορροπημένο στα τέσσερα Final – 4 των τελευταίων χρόνων!

Το 3pointmagazine μεταφέρεται – νοητά – στη Μαδρίτη και «ακτινογραφεί» τους τέσσερις «μνηστήρες» της Ευρωλίγκα, όσο και τους λόγους για τους οποίους μπορεί η κάθε ομάδα να κατακτήσει το τρόπαιο ή να γυρίσει στη βάση της απογοητευμένη.

Ολυμπιακός
Οι όροι συμμετοχής επιβάλλουν να ξεκινήσουμε με τους «ερυθρόλευκους», μιας και τα δικά τους αποτελέσματα θα ενδιαφέρουν περισσότερο τους εν τη Ελλάδι θεατές. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου δικαίωσε τους αισιόδοξους, σφαλιάρισε τη Μπαρτσελόνα, πετυχαίνοντας μάλιστα τρεις νίκες στη σειρά σπάζοντάς της την έδρα και με σκορ 3-1 βρέθηκε στη Μαδρίτη κόντρα σε θεούς, δαίμονες, τραυματισμούς, κακή εκκίνηση και δυσπιστία! Ο Μπαρτζώκας αποτέλεσε πολύ νωρίς παρελθόν, όμως η ομάδα που διαμόρφωσε το καλοκαίρι φαίνεται πως είχε -τουλάχιστον- τα κατάλληλα υλικά για να δει εκ του σύνεγγυς την κορυφογραμμή. Η πληρότητα στην περιφέρεια είναι το δυνατό της «χαρτί», αν και συνολικά έχει μάλλον το πιο αδύναμο ρόστερ εκ των τεσσάρων.

final4 2015 1

Θα το πάρει γιατί: θα εμφανιστούν στο γήπεδο! Η μισή ομάδα της ΤΣΣΚΑ θα θυμηθεί την τραγωδία του τελικού της Κωνσταντινούπολης το 2012 και τον ημιτελικό του Λονδίνου το 2013, η Ρεάλ τον τελικό στην Αγγλία και την «κατοστάρα», ενώ η όψη της Φενέρ στο πιθανό ζευγάρωμα του τελικού δεν θα μπορέσει να τρομάξει τον Ολυμπιακό. Γενικά, κανείς δεν ήθελε να δει πάλι τα μούτρα του Σπανούλη και του Πρίντεζη σε ένα ακόμη Final – 4.

Θα το χάσει γιατί: υστερεί, θεωρητικά τουλάχιστον, σε ποιότητα παικτών και πληρότητα στο ρόστερ. Ο Ολυμπιακός έχει κατά πολύ φτωχότερο μπάτζετ από τους αντιπάλους του και αυτό αποτυπώνεται στη δυναμική. Ακόμη, έχει τον πιο άπειρο προπονητή, καθώς Ομπράντοβιτς, Ιτούδης και Λάσο έχουν πολλά περισσότερα «γαλόνια» από τον Σφαιρόπουλο.

Θα τον «κράξουν» αν: υποστεί κάποιου είδους ταπείνωση σε κάποιον απ΄ τους δυο αγώνες. Ακόμη κι αυτό όμως είναι τραβηγμένο. Ο Ολυμπιακός πέτυχε τον στόχο του, που ήταν η παρουσία στη Μαδρίτη. Ακόμη και αν τερματίσει τέταρτος, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να εγκαλέσει την ομάδα του Σφαιρόπουλου γιατί δεν… τελείωσε τη δουλειά.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Μετά την ήττα στο περυσινό Final – 4 και την ήττα από τη Μακάμπι, ο πρόεδρος της ομάδας, Αντρέι Βατούτιν καταλόγισε την ευθύνη στο Μεσίνα, τον οποίο εκδίωξε, και τόνισε την ανάγκη για ανασύνταξη σε πρόσωπα και νοοτροπία. Τα κλειδιά δόθηκαν στον Δημήτρη Ιτούδη, Ντε Κολό και Κιριλένκο – κατά κύριο λόγο – ανέβασαν το μπάτζετ και τις προσδοκίες στα ύψη και οι μόνιμοι θαμώνες των Final – 4 Ρώσοι βρίσκονται ξανά στις επάλξεις! Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να την κοντράρει παρά μόνο σε ένα ματς στην Αθήνα. Στο επόμενο οι Ρώσοι έκαναν το «break» και πλέον βρίσκονται στην Ισπανία.

final4 2015 2

Θα το πάρει γιατί: είναι η πιο ακριβή και η πιο έμπειρη ομάδα, ενώ μετρά τις λιγότερες ήττες στη διοργάνωση ως τώρα, μόλις 4! Επίσης, επειδή η τελευταία φορά που το πήρε ήταν στη Μαδρίτη, ξανά, το 2008!

Θα το χάσει γιατί: το έχει συνηθίσει! Από την τελευταία φορά που το κατέκτησε έχει εμφανιστεί σε τελική φάση της Ευρωλίγκα πέντε φορές σε έξι χρόνια, αποτυγχάνοντας κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, τις περισσότερες φορές μάλιστα σαν φαβορί.

Θα την «κράξουν» αν: δεν φύγει από την Ισπανία με την κούπα. Κάθε χρόνο ξοδεύει τα περισσότερα λεφτά απ΄ όλους, οπότε από ένα σημείο και μετά δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Αν δε, αποκλειστεί από τον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, κανείς δεν αποκλείει πως η επόμενη μεταγραφή του Βατούτιν θα είναι ψυχολόγος!

Ρεάλ Μαδρίτης
Η έτερη «πονεμένη» ιστορία των Final – 4. Δεν αποτυγχάνει τόσο συχνά όσο η ΤΣΣΚΑ, όμως όταν το διαμαντένιο στέμμα της «βασίλισσας» πέφτει κάτω, «σπάει» κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο. Ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο και η Μακάμπι στο Μιλάνο τής το έκαναν χίλια κομμάτια και η οικοδέσποινα με το ακριβό ρόστερ και τον ίδιο -παρά τις αποτυχίες- προπονητή ελπίζει πως μέσα στο γήπεδό της δεν θα αποκτήσει ένα νέο ψυχολογικό τραύμα. Γνώρισε ελαφρά αντίσταση από την Εφές όμως την έκαμψε στο 4ο ματς στην Τουρκία και με σκορ 3-1 βρίσκεται στη Μαδρίτη.

final4 2015 3

Θα το πάρει γιατί: θα έχει πολλούς φίλους στο πλευρό της, ενώ αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ ποιοτική ομάδα με μερικούς από τους καλύτερους Ευρωπαίους παίκτες.

Θα το χάσει γιατί: η κακή όψη του παιγνιδιού της είναι αυτή του άμυαλου μπάσκετ και της λιγοψυχίας. Ο χαρακτήρας της Ρεάλ δεν είναι ακόμη εφάμιλλος της αγωνιστικής της ποιότητας, ενώ το άγχος του γηπέδου ενδεχομένως να αποτελέσει τροχοπέδη.

Θα την «κράξουν» αν: δεν το κατακτήσει. Τόσο απλά. Κάθε χρόνο κατεβαίνει σαν φαβορί, ενώ φέτος θα παίξει στην πόλη της. Όλες οι συνθήκες της «κλείνουν το μάτι».

Φενέρμπαχτσε – Ουλκέρ
Όπου Final – 4 και χαρά, ο Ζοτς πρώτος! Μετά την περσινή αποτυχία (σ.σ. δεν προκρίθηκε ούτε στο «Τοp 16») ξεπέταξε τη Μακάμπι με 3-0 και βιαστικά περίμενε να μάθει τους αντιπάλους της! Η Ρεάλ δεν είναι ο ευκολότερος αντίπαλος που θα μπορούσε να της λάχει, όμως με εξαίρεση τους ψηλούς οι Τούρκοι δεν υστερούν. Η πορεία της θα κριθεί από την απόδοση του άστατου Γκάουντλοκ, τη φθορά στη ρακέτα και το αν αρκεί ένας Ζήσης, ώστε το μυαλό και η εμπειρία του, σε σχέση με τους άπειρους συμπαίκτες του, να φέρει την άνοιξη.

final4 2015 4

Θα το πάρει γιατί: την προπονεί ο Ομπράντοβιτς. Είναι το 14ο Final – 4 του, ενώ στοχεύει πια στην 9η κατάκτησή του. Ο προπονητής είναι το μεγαλύτερο ατού της Φενέρ στην προσπάθεια της.

Θα το χάσει γιατί: δεν έχει ισορροπημένο ρόστερ, ενώ συγκεντρώνει αθροιστικά τη μικρότερη εμπειρία από τελική φάση της Ευρωλίγκα, σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Θα την «κράξουν» αν: αποτύχει εκκωφαντικά. Η Φενέρ είναι για μια ακόμη χρονιά μια πολύ ακριβή ομάδα και με το μπάτζετ σχεδόν στα 30 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, δεν χωράνε πολλές δικαιολογίες.

Αντί επιλόγου, μια πρόβλεψη για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής: η χρυσοποίκιλτη ΤΣΣΚΑ κόντρα στη «γηπεδούχο» Ρεάλ Μαδρίτης, μετά από αρκετά χαστούκια, θα ψάξουν για μια θέση στον ήλιο που τόσο τους έχει λείψει. Θα ήταν όμορφο να διαλύσει πάλι ο Ολυμπιακός τα προγνωστικά, όπως επίσης και να βλέπαμε έναν τελικό ανάμεσα στον Ομπράντοβιτς και τον Ιτούδη, μετά από τόσα χρόνια κοινής πορείας. Οι πιθανότητες όμως, οριακά, φαίνεται πως δείχνουν ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ Μαδρίτης. Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε πει και ο Ναπολέων Βοναπάρτης, σε μια σύγκριση του πολέμου με τον έρωτα, ουαί τοις ηττημένοις!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]