Όπως ανακοινώθηκε, οι Kiss θα μπουν επίσημα στο Rock And Roll Hall Of Fame τον Απρίλιο του 2014. Μία καλή αφορμή να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Η αρχή
Οι KISS είναι ένα αμερικάνικο συγκρότημα, το οποίο σχηματίστηκε στη Νέα Υόρκη από τον Paul Stanley (φωνητικά & κιθάρα) και τον Gene Simmons (φωνητικά & μπάσο).

Στις αρχές των ‘70s o Gene Simmons και ο Paul Stanley ήταν  ιδρυτικά μέλη της μπάντας Wicked Lester. Δυσαρεστημένοι από την πορεία του συγκροτήματος αποφασίζουν να  χωρίσουν τους δρόμους τους από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας και να αρχίσουν κάτι καινούργιο.

Τον Ιανουάριο του ’73 μαζί με τον Peter Criss (ντραμς) και τον Ace Frehley (κιθάρα) κάνουν την πρώτη τους live εμφάνιση ως KISS.

To make up σήμα κατατεθέν

Ύστερα από αρκετούς πειραματισμούς με την εμφάνιση τους, αποφάσισαν πως κάθε μέλος της μπάντας έπρεπε να έχει τη δική του προσωπικότητα η οποία να φαίνεται και μέσω του make up και των ρούχων του.

simmons(1)

Ο Gene Simmons υιοθέτησε την εμφάνιση του Demon, επηρεασμένος από το ενδιαφέρον του για την επιστημονική φαντασία  και την σκοτεινή  πλευρά της ζωής.

stanley

Ο Paul Stanley που ήθελε να γίνει ο απόλυτος rock star αποφάσισε  να γίνει ο Starchild.

criss

O Peter Criss, που σύμφωνα με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας πρέπει να είχε 9 ζωές, έγινε ο Catman.

frehley

O Ace Frehley πάντα γοητευόταν από το διάστημα και τα φανταστικά ταξίδια σε μακρινούς πλανήτες. Έτσι ήταν ο πρώτος που κατέληξε στο σχέδιο του make up του και έγινε ο Space Ace, γνωστός και ως Spaceman.

Για πολλά χρόνια οι KISS δεν έκαναν καμία δημόσια εμφάνιση χωρίς το make up τους.

Τα πρώτα άλμπουμ και η επιτυχία
Το KISS (Φεβρουάριος ’74), το Hotter Than Hell (Οκτώβριος ’74) και το Dressed to Kill (Μάρτιος ’75) ήταν τα πρώτα άλμπουμ του συγκροτήματος των οποίων οι πωλήσεις δεν ήταν και τόσο καλές. Παρόλα αυτά  οι KISS είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται γνωστοί για τις επιτυχημένες live εμφανίσεις τους, έτσι ήρθε η ιδέα για την ηχογράφηση του πρώτου τους διπλό live άλμπουμ. Το Alive! κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του ’75 και ουσιαστικά ήταν η πρώτη από τις πολλές εμπορικά πετυχημένες δισκογραφικές δουλειές του συγκροτήματος.

Rock ‘n Roll all Night

Merchandise & ΚISS Army
Οι φανατικοί θαυμαστές των KISS ονομάζονται KISS Army και πολλοί από αυτούς διαθέτουν ολόκληρες συλλογές με αντικείμενα που έχουν σχέση με το συγκρότημα.

Υπάρχουν πάνω  από 3.000 διαφορετικά αντικείμενα  με το logo των KISS όπως μπλούζες, καπέλα, αναπτήρες, κούπες, θήκες για κινητά, μινιατούρες των μελών της μπάντας, παιχνίδια, προφυλακτικά, φλίπερ, video games κτλ.

casket

Μέχρι και φέρετρο υπάρχει με το logo των KISS!

Τη δεκαετία του ’70 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο comic των KISS. Το μελάνι που τυπώθηκε το συγκεκριμένο comic περιείχε λίγο από το αίμα των μελών της μπάντας!

Η ταινία, τα solo άλμπουμ και τα πρώτα σημάδια αποχωρήσεων

Το ’78 η επιτυχία των ΚISS ήταν μεγαλύτερη από ποτέ, ωστόσο τα πρώτα προβλήματα μεταξύ των μελών είχαν ήδη παρουσιαστεί λίγο καιρό πριν και τα επόμενα χρόνια θα γίνονταν όλο και πιο εμφανή.

Την ίδια χρονιά τα μέλη της μπάντας πρωταγωνίστησαν στην ταινία  Kiss Meets the Phantom of the Park, η οποία δεν έλαβε καλές κριτικές. Σύμφωνα με μετέπειτα δηλώσεις των KISS κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν εμφανές πως ο Ace Frehley και ο Peter Criss σκέφτονταν να αποχωρήσουν από τη μπάντα.

Στις 18 Σεπτέμβριου του ’78 οι KISS κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα τέσσερα solo άλμπουμ, το καθένα έφερε την ονομασία του δημιουργού του. Ήταν κάτι που γινόταν για πρώτη φορά στην ιστορία ενός συγκροτήματος.

Αποχωρήσεις και αντικαταστάσεις
Το ‘79 ο Peter Criss αποφάσισε να φύγει από τους KISS. To καλοκαίρι του ’80 ο Eric Carr έγινε ο αντικαταστάτης του Peter Criss στα ντράμς και υιοθέτησε το make up του Fox.

kiss-carr

Λίγο καιρό αργότερα, το ‘81 ο Ace Frehley αποφάσισε και αυτός να αποχωρήσει από το συγκρότημα. Τον Δεκέμβριο του ’82, ο Vinnie Vincent έγινε επίσημα ο αντικαταστάτης του Ace Frehley στην κιθάρα. Ο χαρακτήρας που είχε ο Vinnie Vincent πάνω στη σκηνή ήταν αυτός του Wiz γνωστός και ως Ankh Warrior ή Egyptian Warrior.

Ακούστε: I Was Made For Loving You

Χωρίς make up
Το ’83 με την κυκλοφορία του  άλμπουμ τους Lick It Up, οι KISS αποφάσισαν να αλλάξουν την σκηνική τους παρουσία καταργώντας το make up που ήταν σήμα κατατεθέν τους.

Χωρίς μακιγιάζ πλέον και με μερικές ακόμη αλλαγές στα μέλη τους μέχρι τα πρώτα μισά τις δεκαετίας του ’90, οι KISS ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν  αρκετά άλμπουμ πολλά εκ των οποίων  ήταν επιτυχημένα.

Ακούστε: Lick It Up

Η επανένωση και η επιστροφή του make-up
Το ’95 για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια περίπου, εμφανίστηκαν μαζί επί σκηνής τα 4 αρχικά μέλη των KISS στο MTV Unplugged και οι φήμες για επανένωση άρχισαν να πληθαίνουν.

Το ’96 οι Ace Frehley και  Peter Criss επέστρεψαν και επισήμως στους KISS. Η ανακοίνωση έγινε στην 38η τελετή των Βραβείων  Grammy, όπου οι KISS εμφανιστήκαν με full make-up και στολές.

Το σημερινό line up 

Το 2001 ο Peter Criss έφυγε ξανά από τη μπάντα και τον αντικατέστησε ο Eric Singer, που ήταν ο επίσημος ντράμερ των KISS την περίοδο ’91-’96. Ο Eric Singer υιοθέτησε ταυτόχρονα και την περσόνα του Peter Criss ως Catman.

To 2002 και ο Ace Frehley αποχώρησε ξανά από το γκρουπ. Αντικαταστάτης του Ace Frehley είναι ο κιθαρίστας Tommy Thayer, που συνεργαζόταν ήδη με τους KISS από το ’94. Ο Tommy Thayer φόρεσε τα ρούχα και το make-up του προκατόχου της θέσης του και έτσι έγινε ο Space Man.

Ο Paul Stanley και ο Gene Simmons είναι οι μόνοι από τα αρχικά μέλη των KISS που παραμένουν στην μπάντα μέχρι και σήμερα.

 Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες στούντιο άλμπουμ, live άλμπουμ, συλλογές και DVD των KISS.

Ακούστε: Detroit Rock City

Το 2008 οι KISS έπαιξαν για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Ακούστε: Modern Day Delilah

Τον Απρίλιο του 2014 οι ΚΙSS θα μπουν επίσημα στο Rock And Roll Hall Of Fame.

Για το τέλος ένα βίντεο των KISS ψιλοακατάλληλο για ανηλικους:

Κατερίνα Δαμουρά

* Ακούστε την εκπομπή Twisted Rock κάθε Τετάρτη 6-8μ.μ. στο web radio Rockvelvet.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]