Η εφημερίδα New York Times ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως δεν θα δημοσιεύει από εδώ και στο εξής πολιτικά σκίτσα στη διεθνή έκδοσή της.

Η απόφαση έρχεται σχεδόν δύο μήνες μετά την ανακοίνωση της εφημερίδας στις 29 Απριλίου που ανέφερε πως δεν θα αναδημοσιεύονταν στην εφημερίδα σκίτσα εξωτερικών συνεργατών. Αφορμή τότε είχε σταθεί η δημοσίευση στην στήλη Γνώμης της εφημερίδας δύο σκίτσων που είχαν χαρακτηριστεί ως «αντισημιτικά».

To πρώτο στη σειρά σκίτσο (κεντρική εικόνα) που δημοσιεύτηκε παρουσιάζει τον Τραμπ, φορώντας εβραϊκό κιπά, να καθοδηγείται από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος παρουσιαζόταν σαν σκύλος-οδηγός τυφλών.

Εκπρόσωπος της εφημερίδας είχε δηλώσει πως ήταν απαράδεκτο ζητώντας συγγνώμη.

Τη Δευτέρα, με την ανακοίνωση της παύσης δημοσίευσης των πρωτότυπων πολιτικών σκίτσων, ο Tζέιμς Μπένετ, υπεύθυνος για την διεθνή έκδοση, ανέφερε πως είναι «ευγνώμων και περήφανος» για την δουλειά που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια οι σκιτσογράφοι της διεθνούς έκδοσης.

«Ωστόσο εδώ και ένα χρόνο σκεφτόμασταν την προοπτική να έχει η διεθνής έκδοση (δηλαδή το φύλλο που κυκλοφορεί εκτός ΗΠΑ), την ίδια προσέγγιση με την εγχώρια και ως εκ τούτου θα σταματήσουμε την στήλη του καθημερινού πολιτικού σκίτσου από την 1η Ιουλίου», συμπλήρωσε ο Μπένετ.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση αυτή με τον διάσημο Γάλλο σκιτσογράφο Ζαν Πλαντύ να καλεί την εφημερίδα να μην καταργήσει τα πολιτικά σκίτσα από την εφημερίδα. Όπως είπε συγκεκριμένα στο AFP, η εφημερίδα «γονάτισε επανειλημμένα μπροστά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσει συγγνώμη επειδή δημοσίευσε ένα σκίτσο» και συμπλήρωσε πως το «το χιούμορ και οι ενοχλητικές εικόνες είναι μέρος της δημοκρατίας μας».

*Αλιευμένο από το info-war.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]