έσσερα χρόνια μετά την έναρξη της δίκης για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής άρχισαν σήμερα οι απολογίες των κατηγορουμένων. Πρώτος ήταν ο Ιωάννης Άγγος, μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης της Νίκαιας, ο οποίος κατά το κατηγορητήριο, ήταν εκείνος που εντόπισε τον Παύλο Φύσσα σε καφετέρια της περιοχής και ειδοποίησε ομάδες μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής που τον καταδίωξαν και τελικά τον δολοφόνησαν, με δράστη τον Γιώργο Ρουπακιά.

Ο Ιωάννης Άγγος μετά από βροχή ερωτήσεων της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρίας Λεπενιώτου, ομολόγησε  πως ήταν αυτός που έκανε το κρίσιμο τηλεφώνημα που κινητοποίησε την ομάδα Χρυσαυγιτών η οποία καταδίωξε τον Παύλο Φύσσα και την παρέα του την νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013 φθάνοντας στη  δολοφονία του.

Ο κατηγορούμενος χρυσαυγίτης αναφέρθηκε σε όσα συνέβησαν το βράδυ της ημέρας εκείνης, όταν βρέθηκε στην καφετέρια Κοράλλι, δίπλα στην παρέα του μουσικού, και στις συνθήκες που τον οδήγησαν στο κρίσιμο τηλεφώνημα.

Αρχικά στην απολογία του ο Ιωάννης Άγγος υποστήριξε πως όλα τα τηλεφωνήματα που έκανε σε μέλη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, που ήταν και ο ίδιος μέλος, αφορούσαν είτε τον αγώνα είτε κάποια θέματα ενόψει της ίδρυσης Σωματείου στην Ζώνη του Περάματος.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι εξαιτίας λεκτικής επίθεσης που δέχθηκαν στην καφετέρια από την παρέα του Φύσσα, αποφάσισαν να φύγουν μετά το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα και ότι από το σπίτι του λίγο μετά τα μεσάνυχτα άκουσε  φασαρία και «τα ουρλιαχτά της κοπέλας του Φύσσα» οπότε κατέβηκε κάτω. Εκεί έμαθε, όπως είπε, από αστυνομικό της ΔΙΑΣ πως «μαχαίρωσαν ένα παλικάρι και έχουν πιάσει κάποιον Ρουπακιά». Τότε γύρισε σπίτι και τηλεφώνησε στον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη να τον ρωτήσει για τον Ρουπακιά γιατί τον ήξερε. Σύμφωνα με τον Άγγο, ο Πατέλης δεν ήξερε τίποτα.

Χρειάστηκαν δεκάδες ερωτήσεις της προέδρου μέχρι τελικά ο κατηγορούμενος να παραδεχτεί, ότι όσο ήταν στην καφετέρια τηλεφώνησε στον συγκατηγορούμενο του Ιωάννη Καζαντζογλου, στέλεχος της τοπικής Νίκαιας, για να του πει πως «είναι κάποιοι που μας ενοχλούν και θα φύγουμε».

Η ομολογία αυτή θεωρείται κρίσιμη για την υπόθεση, καθώς το επίμαχο τηλεφώνημα σύμφωνα με την δικογραφία προκάλεσε την κινητοποίηση του Τάγματος Εφόδου που πήγε στο Κοραλλι και καταδίωξε τον Φύσσα λίγο πριν πέσει νεκρός από το μαχαίρι του Ρουπακιά.

Από την ανάλυση των τηλεφωνημάτων φαίνεται πως ο Καζαντζογλου αμέσως μετά το τηλεφώνημα του Αγγου, κάλεσε τον Πατελη. Εκείνος με την σειρά του ειδοποίησε τον Χρυσαυγίτη βουλευτή, Γιάννη Λαγό, και αμέσως μετά φαίνεται νααποστέλλεται ομαδικό μήνυμα προς τα μέλη της οργάνωσης να πάνε στα γραφεία της Νίκαιας .

Η απολογία συνεχίζεται σήμερα.

*Από tvxs

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]